Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Δώρα στο κεφάλαιο και κάλεσμα στο λαό να ξεχάσει όσα έχασε


Eurokinissi
Μέτρημα «ρευστού» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και «δέσμευση» προς τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να ανακτήσουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που είχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης περιλάμβανε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της Ανατολικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο.
 Ο πρωθυπουργός μίλησε σε αυτήν, τη 12η κατά σειρά κυβερνητική - επιχειρηματική φιέστα, το περασμένο Σάββατο, αναλύοντας τα «πλεονεκτήματα» και την «ιεράρχηση» που έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι για την τεράστια αυτή περιοχή.

Η ρητορική του πρωθυπουργού περί «οριστικής εξόδου» από τα μνημόνια το καλοκαίρι και περί «δίκαιης ανάπτυξης» συνδυάστηκε με εκβιασμούς για να δεχτούν οι εργαζόμενοι τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα, σημειώνοντας πως «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι είναι νομοτελειακή η πορεία προς την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση». Ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά κάλεσε τους εργαζόμενους να κρατούν «μικρό καλάθι», αναπαράγοντας τη γνωστή φιλολογία περί «παθογενειών» του παρελθόντος: «Να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, για να μην επιστρέψουμε ποτέ στο σημείο εκείνο που βρεθήκαμε 8 χρόνια πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας το μήνυμα της οριστικής διαγραφής των κατακτήσεων που ξηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια.


Από την άλλη, απευθυνόμενος στο κεφάλαιο, διαφήμισε τι έχουν να λαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αφού καμάρωσε για τις «επενδύσεις» που προσελκύει η κυβέρνηση, πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων, άρχισε το μοίρασμα κονδυλίων για «υποδομές» που διευκολύνουν την καπιταλιστική κερδοφορία. Ξεχώρισε τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, σημειώνοντας ότι πρέπει να «αναπροσαρμοστεί ο ρόλος τους, με έμφαση στις επιβατικές μεταφορές αλλά και στην προσπάθεια δημιουργίας σημείου αφετηρίας για την κρουαζιέρα». Και για να γίνει αυτή η «αναπροσαρμογή», που θα καταστήσει τα λιμάνια «πύλες της Αττικής», ανέλυσε τους σχεδιασμούς για επέκταση των ακριβοπληρωμένων από τους εργαζόμενους Αττικής Οδού και προαστιακού σιδηρόδρομου, που άλλωστε θα συνεχίζουν να ακριβοπληρώνουν.

Μπαίνοντας βαθύτερα στο «ψητό», αναφέρθηκε στις «υποβολές στον Αναπτυξιακό Νόμο στην περιοχή», δηλαδή στα «κίνητρα» και στο «ρευστό» που παρέχει το κράτος στους επιχειρηματίες. Αυτά ανέρχονται σε περίπου 40 προτάσεις, με προϋπολογισμό 60 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως είπε, επιταχύνονται οι έλεγχοι και οι πληρωμές επενδυτικών σχεδίων παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων, ενισχύεται η ρευστότητα των επενδυτών με αυξήσεις των ελάχιστων δόσεων, ενώ από το Ταμείο Υποδομών θα χρηματοδοτηθούν κρίσιμα έργα υποδομών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία μέσω της χρηματοδότησης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων. Τέλος, έχουν υποβληθεί στην Ανατολική Αττική για αδειοδότηση 15 τουριστικές επενδύσεις, εκ των οποίων 6 σημαντικές ξενοδοχειακές.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν απέφυγε τέλος την πολιτική «τυμβωρυχία» και προκαλώντας μίλησε για «συναισθηματική ταύτιση», όταν αναφέρθηκε στη Μακρόνησο και την αποκατάσταση της προσβασιμότητας στον ιστορικό χώρο. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση είχε μετατρέψει την εργατούπολη του Λαυρίου σε «υγειονομική ζώνη», με δεκάδες κλούβες και διμοιρίες ΜΑΤ, που δεν άφηναν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν, έκανε λόγο για τη Μακρόνησο ως «σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων του λαού μας».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου