Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Περί «Αλκίμων» (Ένα ντοκουμέντο της Χούντας)






Από  Ατέχνως

 
Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

Η πρώτη εμφάνιση των Αλκίμων γίνεται την Άνοιξη του 1932. Ήταν μια οργάνωση, που την είχε δημιουργήσει η Εθνικιστική Ένωση Ελλάς, σαν αντίπαλο δέος για τους κομμουνιστές της ΟΚΝΕ στην δεκαετία του 1930. Οι Άλκιμοι, έδρασαν με παραστρατιωτική μορφή, λαμπαδηφορίες, παρελάσεις στην Θεσσαλονίκη μέχρι και το 1936. Τότε, διαλύθηκαν από τον Μεταξά, αφού αυτός σχημάτισε την ΕΟΝ, την μοναδική στα χρόνια του,  νόμιμη οργάνωση, για τη Νεολαία.

Στη συνέχεια έχουμε την αναγνώριση τους, δικαστικά, το 1948. Μεταξύ των σκοπών είναι και η «στρατιωτική προπαίδευσις των νέων» Η στολή που φορούσαν οι Άλκιμοι έμοιαζε πολύ με τη στολή της ΕΟΝ του δικτάτορα Μεταξά.

 Απ’ το 1967 και μετά, η Χούντα ήθελε μια νεολαιίστικη οργάνωση που θα έκανε προπαγάνδα υπέρ της στρατιωτικής δικτατορίας. Έτσι λοιπόν επέλεξαν τους Άλκιμους για να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους και τους χρηματοδότησαν με μεγάλα ποσά. Παράλληλα, τοποθέτησαν ως οργανωτικό υπεύθυνο στους Άλκιμους τον Κωνσταντίνο Πλεύρη που ήταν άτομο της εμπιστοσύνης τους.

Το σώμα των Αλκίμων, διατηρήθηκε με άλλη βεβαίως διοίκηση και μετά την πτώση της χούντας. Τον Μάρτιο του 1976, με απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, διατάχθηκε η διάλυσή του.


Το ντοκουμέντο

Πρόκειται για έγγραφο (ΓΑΚ Ν. Ημαθίας) απόρρητο της «Περιφερειακής Διοίκησης Ν. Ημαθίας. Γενική Φιλαλκιμος Επιτροπή» που απευθύνεται στους δημάρχους και προέδρους Κοινοτήτων του νομού (14/2/1972)και έχει ως τίτλο : «Επιλογή και υπόδειξις 15-20 ευηπολήπτων προσώπων δια την ίδρυσιν Τοπικών Φιλακίμων Επιτροπών»

Στο έγγραφο αυτό αφού ξεκαθαρίζει με ακρίβεια τους πραγματικούς σκοπούς της οργάνωσης, ζητά τη στελέχωση (προκειμένου να έχει την κατάλληλη βιτρίνα, με ευυπόληπτους πολίτες) των τοπικών επιτροπών, ενώ ζητά και τη στήριξη των τοπικών αρχών π.χ με προσωπικό. Ταυτόχρονα δείχνει την ουσιαστική στήριξη του χουντικού καθεστώτος προς αυτήν και της δυνατότητας που την παρείχε για απευθείας παρέμβαση στις διορισμένες δημοτικές-κοινοτικής αρχές.

«Αξιότιμοι κύριοι


Γνωστή τοις πάσιν υμίν η ιστορία του Αλκιμισμού εν Ελλάδι, ως επίσης και η ίδρυσις του ΣΕΑ (ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΚΙΜΩΝ) εν τω Νομώ Ημαθίας με έδραν την Βέροιαν από του έτους 1971 διά του διορισμού Περιφερειακού Δ/του, Επιτελείου αυτού ως και Γενικής Φιλαλκίμου Επιτροπής Ν. Ημαθίας.

Κατόπιν των ανωτέρω διά του παρόντος μας, και συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 29 του κεφαλαίου Δ’ του Κανονισμού «περί ιδρύσεως και λειτουργίας Τοπικών Φιλαλκίμων Επιτροπών εις κάθε Δήμον και Κοινότητα, επί σκοπώ προωθήσεως του πνεύματος και της ιστορίας του Αλκιμισμού και της έτει περισσότερον προωθήσεως της Εθνικοκοινωνικής αλλά και Χριστιανικής ιδέας εις τα ψυχάς των νέων,, σημειωτέον ότι, ο σκοπός του Αλκιμισμού είναι, ο εναγκαλισμός των νέων και νεανίδων εσωσχολικών και εξωσχολικών και η γαλούχησις αυτών επί των ως άνω σκοπών και ιδεών ως και η απομάκρθνσις των εκ των ανθελληνικών και αντικοινωνικών ως και αντιχριστιανικών πράξεων, παρακαλούμεν θερμώς όπως, το δυνατόν ταχύτερος αποστείλλητε ημίν πίνακα εκ 15-20 ευηπολήπτων προσώπων του Δήμου ή της Κοινότητός σας, ανηκόντων εις όλας τας επαγγελματικάς τάξεις της κοινωνίας της πόλεως ή του χωρίου, προκειμένου να εισηγηθώμεν εις την περιφερειακής διοίκησιν και Γενικόν Αρχηγείον διά τον διορισμόν των ως Τοπικαία Φιλάκμιμαι Επιτροπαί, μη παραλείποντες να γνωρίσωμεν εις υμάς ότι, το ΣΩΜΑ ΑΛΚΙΜΩΝ , λειτουργεί διά του Α.Ν 397/1968 και τελεί υπό την Εποπτείαν της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ως μία εκ των Εθνικών και Παιδαγωγικών Οργανώσεων της Ελλάδος. 

Διά την προώθησιν δε του Αλκημισμού εις τας υππό την εποπτείαν υμών τελούντων οργανισμών Τοπικής Αυτ/σεως, παρακαλούμεν όπως, πρωτοπορήσητε υμείς προσωπικώς μετά των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων, υπαλλήλων κλπ.

Εν αναμονή της ταχείας αποστολής των ως άνω πινάκων κατόπιν των οποίων θα επισκεφθώμεν υμάς ίνα εν συνεργασία μεθ΄υμών προβώμεν εις την εγκατάστασιν των τοπικών Φιλαλκίμων Επιτροπών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου