Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, άθλιο εμπόριο ελπίδας στο λαό


Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
MotionTeam
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Διευρύνεται μέρα με τη μέρα η παροχολογία της κυβέρνησης, που σηκώνει κουρνιαχτό υποσχέσεων για να κρύψει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και τις συνεχείς δεσμεύσεις της στο κεφάλαιο. Με διαρροές και παζάρια ενόψει της ΔΕΘ, τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν στήσει ένα άθλιο παζάρι ελπίδας, διαλαλώντας αυξήσεις σε μισθούς, κοινωνικές παροχές, 13η σύνταξη, εισφοροαπαλλαγές, «φοροελαφρύνσεις» κ.ά., ταυτόχρονα με τις υπόνοιες ότι δεν θα προχωρήσει η καθορισμένη για το νέο χρόνο παραπέρα περικοπή στις συντάξεις.
 Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χτεσινή υπογραφή από την υπουργό Εργασίας των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων (βλ. σχετικό θέμα σελ. 9), με τον πρωθυπουργό να σπεύδει να τη χαιρετίσει με ανάρτησή του, μιλώντας για «μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων» που «συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή». Προσπέρασε βεβαίως το γεγονός ότι σ' αυτούς τους ίδιους κλάδους εργάζονται χιλιάδες με «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης και κανενός είδους κάλυψη από καμία σύμβαση, έρμαιο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ενώ η όποια «επέκταση» γίνεται με τον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση, με κυβερνητική απόφαση και όπου οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν την «καλή διάθεση» να δώσουν τις λίστες με τα μέλη τους για να ισχύει η αντιπροσωπευτικότητα.


Νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συνάντηση με τους «παραγωγικούς φορείς» από τη βόρεια Ελλάδα, ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ. Τους διαβεβαίωσε ότι «καθώς πλέον διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του χρέους και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ξεκίνησαν τις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, ανοίγει ο δρόμος για ασφαλή επιστροφή στις διεθνείς αγορές», δηλαδή για πρόσβαση του εγχώριου κεφαλαίου σε χρηματοδότηση.

Τους διαβεβαίωσε ακόμα ότι η αντεργατική επέλαση θα συνεχιστεί, αφού, όπως είπε, «η προσπάθεια της χώρας δεν ολοκληρώθηκε με την έξοδο από τα μνημόνια. Οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής» και «το γεγονός ότι σε 3 χρόνια διορθώσαμε παθογένειες δεκαετιών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες μεταρρυθμίσεις να γίνουν, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη». Τους υπενθύμισε ακόμη την «εθνική αναπτυξιακή στρατηγική», που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους βασικούς «στρατηγικούς στόχους» του κεφαλαίου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, με την οποία, όπως είπε, η Β. Ελλάδα «θα γνωρίσει μια ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, που θα την καταστήσει πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

Χωρίς τέλος οι απαιτήσεις του κεφαλαίου
 
Απ' την πλευρά τους, οι φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν «έτοιμοι για μια νέα εποχή για την Εκθεση» και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι συναντήσεις με τις αμερικανικές επιχειρήσεις θα είναι το μεγαλύτερο όφελος της διοργάνωσης, ενώ ενδεικτικές είναι και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου (σε σχετικό θέμα το ΑΠΕ - ΜΠΕ) σχετικά με το τι περιμένουν από την επερχόμενη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου μαζί με τη στήριξη στην πολιτική που υλοποιείται, καταγράφεται και η πίεση να εφαρμοστούν οι αμέσως επόμενες απαιτήσεις τους.

Π.χ. ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, βεβαιώνει ότι «η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια ανταγωνιστικότερη», όμως πρέπει να «πείσει την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα για τη δέσμευσή της στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και στη δημιουργία ενός ιδιαίτερα φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Να προσελκύσει το απαραίτητο ύψος και μείγμα επενδύσεων που θα ξαναβάλουν την οικονομία στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης» και κυρίως «να αποτρέψει κάθε πιθανότητα πισωγυρίσματος και κάθε σενάριο πολιτικής αστάθειας».

Ενδεικτική είναι επίσης και η αναφορά του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλου, πως «τώρα είναι η ώρα για συναίνεση, για δημιουργικές προτάσεις και γενναίες αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά τα «αιτήματα» των επιχειρηματιών προς την κυβέρνηση, αυτά περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, που περιλαμβάνει τη μείωση της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών, την πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, της γραφειοκρατίας, του παραεμπορίου, την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και το υψηλό κόστος Ενέργειας.

Ο Α. Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδας, μιλά για «έμπρακτη στήριξη» στη βιομηχανία με μείωση της φορολόγησης, πρόσβαση στη χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος δανεισμού, μείωση του κόστους Ενέργειας που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Οι εξαγωγείς (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων) μιλούν για «άρση των αντικινήτρων» στον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων και ζητούν παρεμβάσεις «στο μέτωπο των υπέρμετρων ασφαλιστικών εισφορών, της υπερφορολόγησης και της έλλειψης χρηματοδότησης».

Μάλιστα, ο Γ. Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, προτείνει φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ανάλογα με το ύψος των εξαγωγών που πραγματοποιούν και το συνάλλαγμα που φέρνουν στη χώρα.

Από κοντά και ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που τονίζει ότι η χώρα πρέπει να προσελκύσει «επενδύσεις σε καινοτόμες και εξωστρεφείς, παραγωγικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν εισόδημα σε ελληνικά χέρια. Χρειάζεται ένα επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν, με ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, γρήγορες αδειοδοτήσεις, ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και σταθερό φορολογικό καθεστώς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές».

Ριζοσπάστης   Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου