Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με θέσεις που ζηλεύει η ακροδεξιά...


Σε μειοψηφική κυβέρνηση προσανατολίζεται το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, θεωρώντας δεδομένη τη στήριξή του από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα

Η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών, Μέτε Φρεντέρικσεν
Η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών, Μέτε Φρεντέρικσεν
 Αλλαγή στην κυβερνητική «σκυτάλη» σηματοδότησαν οι εθνικές εκλογές της Τετάρτης στη Δανία για τις 179 έδρες του Κοινοβουλίου, με τους σοσιαλδημοκράτες να αναδεικνύονται στην πρώτη θέση και την Μέτε Φρεντέρικσεν να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας. Από το 2015 στη Δανία συγκυβερνούσε το Φιλελεύθερο Κόμμα (Venstre) του απερχόμενου πρωθυπουργού, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και την κοινοβουλευτική στήριξη του ευρωσκεπτικιστικού - εθνικιστικού Δανέζικου Λαϊκού Κόμματος.

Στη Δανία εναλλάσσονται στην κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια το «μπλε μπλοκ» με κορμό το Venstre (κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα) και το «κόκκινο μπλοκ» με κορμό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (σοσιαλδημοκρατικά και οικολογικά κόμματα).

Το «κόκκινο μπλοκ» συγκεντρώνει 91 έδρες και συγκεκριμένα: Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 25,9% και 48 έδρες, το Σοσιαλιστικό Φιλελεύθερο Κόμμα με 8,6% και 16 έδρες, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα με 7,7% και 14 έδρες, η «Κόκκινη - Πράσινη Συμμαχία» με 6,9% και 13 έδρες.

Το «μπλε μπλοκ» συγκεντρώνει 75 έδρες. Συγκεκριμένα το Venstre, με 23,4% και 43 έδρες, το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα με 8,7% και 16 έδρες, η Φιλελεύθερη Συμμαχία με 2,3% και 4 έδρες, το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 6,6% και 12 έδρες.


Το οικολογικό κόμμα «Εναλλακτική» έλαβε 3% και 5 έδρες, ενώ το νεοεμφανιζόμενο κόμμα «Νέα Δεξιά» έλαβε 2,4% και 4 έδρες. Αλλες 4 έδρες καταλαμβάνουν εκπρόσωποι από τη Γροιλανδία και τα νησιά Φερόε.

Το αστικό πολιτικό σκηνικό της Δανίας αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση εγκλωβισμού του λαού και προσφέρεται για πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ανάγκη της ισχυροποίησης κομμουνιστικών δυνάμεων, ώστε οι εργαζόμενοι να απεγκλωβίζονται από την αστική διαχείριση.

Μεταξύ των υποτιθέμενων «προοδευτικών» και «συντηρητικών» δυνάμεων, οι διαφορές είναι αχνές έως ανύπαρκτες και τα κοινοβουλευτικά κόμματα όλου του φάσματος συμπίπτουν ή αλληλοσυμπληρώνονται για να προχωράνε οι πολιτικές επιλογές του δανέζικου κεφαλαίου και τα αντιλαϊκά μέτρα, η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ολοι μαζί έχουν συμβάλει στη συντηρητικοποίηση του λαού, ώστε να διοχετεύει την οργή του για τις απανωτές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, την υψηλή φορολογία, τα αντεργατικά μέτρα κ.ά., προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Σκληρή αντιλαϊκή και αντιμεταναστευτική γραμμή
 
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι οι σοσιαλδημοκράτες έχουν υιοθετήσει από τα προηγούμενα χρόνια την πιο σκληρή αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική και τις προτάσεις τους θα τις ζήλευαν ακόμη και τα πιο ακροδεξιά - ρατσιστικά κόμματα. Στήριξαν τις προτάσεις της «κεντροδεξιάς - φιλελεύθερης» κυβέρνησης και του ακροδεξιού Δανέζικου Λαϊκού Κόμματος για πολύ μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα και για δήμευση των τιμαλφών από τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, με σκοπό να αντισταθμίσουν το κόστος για το κράτος για το χρόνο που θα παραμείνουν στη Δανία! Επίσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει προτείνει οι πρόσφυγες να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να ζητούν άσυλο στα σύνορα ή στα κέντρα ασύλου της Δανίας. Οσοι έρχονται «αυθόρμητα» στη Δανία να αποστέλλονται σε στρατόπεδα εκτός Ευρώπης, για παράδειγμα στη Βόρεια Αφρική, ενώ εξετάζεται το αίτημά τους.

«Οι ψηφοφόροι που μας είχαν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια, επειδή θεωρούσαν ότι η μεταναστευτική πολιτική μας ήταν λάθος, επέστρεψαν αυτήν τη φορά. Αυτό μου είπαν πολλοί», δήλωσε η Φρεντέρικσεν τη μέρα των εκλογών. 
Οσοι ψηφοφόροι διαφωνούσαν με την αντιμεταναστευτική ρητορική των σοσιαλδημοκρατών φαίνεται να μετακινήθηκαν προς τα άλλα κόμματα - δορυφόρους, τους Σοσιαλιστές Φιλελεύθερους (+8 έδρες στο Κοινοβούλιο) και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (+7 έδρες), τα οποία είτε θα κυβερνήσουν με το ΣΚ, είτε θα στηρίξουν την πολιτική του στη Βουλή.

Αντίστοιχη, βέβαια, είναι και η συμπόρευση των κομμάτων όλου του φάσματος σε άλλα μέτρα στήριξης των δανέζικων επιχειρηματικών ομίλων, στις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, στις πληρωμές και την υποβάθμιση στην Υγεία, σε αντεργατικά μέτρα, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που στη Δανία έχει φτάσει στα 67 χρόνια και οι σημερινοί νέοι εργαζόμενοι θα πάρουν σύνταξη στα 74 και 77 τους χρόνια!

Εξάλλου, η Μ. Φρεντέρικσεν δήλωσε πως προσανατολίζεται στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, αφού θεωρεί δεδομένη την κατά περίπτωση στήριξη των κομμάτων όλου του φάσματος μέσα στο Κοινοβούλιο... Ενδεικτική της σύμπλευσης στα βασικά στρατηγικά ζητήματα είναι και η πρόταση του Λ. Λέκε Ράσμουσεν προς τους σοσιαλδημοκράτες για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μεταξύ τους, αν και απορρίφθηκε στην παρούσα φάση - όπως αναμενόταν - από την Φρεντέρικσεν.

Μετά από όλα αυτά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης βλέπει «καλά νέα από τις κάλπες στη Δανία!». Κι επειδή σίγουρα δεν έχει άγνοια, επιλέγει εσκεμμένα να κορυφώσει την κοροϊδία περί «προοδευτικών συμμαχιών»: «Το "κόκκινο μπλοκ" συγκεντρώνει 91 στις 180 έδρες. Φεύγει η συγκυβέρνηση δεξιάς - ακροδεξιάς. Η δε ακροδεξιά υποχωρεί από το 21% στο 8,7%! Ανοίγει ο δρόμος για Προοδευτική Συμμαχία!». Να τους χαίρονται τους «προοδευτικούς» συμμάχους τους, που πήραν επάξια τη θέση της ακροδεξιάς...

Ριζοσπάστης  Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου