Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Υψηλή εποπτεία


Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγε τις προάλλες ότι οι ΗΠΑ έχουν «δύο βασικούς ΝΑΤΟικούς συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο», την Ελλάδα και την Τουρκία, και πως κάνουν ό,τι μπορούν «για να εξασφαλίσουμε πως οι ΝΑΤΟικοί μας σύμμαχοι δεν θα έρθουν σε σύγκρουση». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν «έναν εποικοδομητικό διαμεσολαβητικό ρόλο που ενθαρρύνει την επικοινωνία αλλά και την προσπάθεια για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει έδαφος για πολύ σκεπτικισμό και κυνισμό όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» και ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν και τις δύο πλευρές». Μετά απ' αυτές τις δηλώσεις, και ο πλέον δύσπιστος αντιλαμβάνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ γίνονται με την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Και επομένως, η προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τη διευθέτηση των «εκκρεμοτήτων» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με όχημα τα ΜΟΕ, έχει την κάλυψη και του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα, εκθέτοντας σε κινδύνους τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για «ιστορικά βήματα» το επόμενο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος και κάνοντας ευκολότερα τα πράγματα για την επόμενη κυβέρνηση...

Ενας κόβει... 
 
Τις γνωστές θέσεις για «μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% εντός διετίας, μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%», αλλά και μια σειρά άλλων κινήτρων για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, επαναλαμβάνουν τα στελέχη της ΝΔ με κάθε αφορμή, δηλώνοντας την ανυπομονησία τους να παραλάβουν την αντιλαϊκή σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, με αφορμή τις επισημάνσεις της Κομισιόν ότι μπορεί και να μην πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, εξαιτίας των προεκλογικών «παροχών» της σημερινής κυβέρνησης, η ΝΔ παρουσιάζει τη δική της «ατζέντα αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης» ως το «ελιξίριο» που θα αποσοβήσει αυτόν τον κίνδυνο.

... άλλος ράβει
 
Λίγες μέρες πριν, ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν για τις προτάσεις της ΝΔ σχετικά με το Φορολογικό: «Κάποιες από αυτές ήδη εμείς τις έχουμε εξαγγείλει, κάποιες τις έχουμε εφαρμόσει ήδη, κάποιες όλες όμως, αν στο σύνολό τους εφαρμοστούν, θα έχουν ένα κόστος υπέρβασης από τα δημοσιονομικά πλαίσια». Κατηγορούν δηλαδή τη ΝΔ ότι οι δικές της προτάσεις οδηγούν σε «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και ταυτόχρονα εμφανίζονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» για την έκθεση της Κομισιόν, διαβεβαιώνοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν κινδυνεύουν στο παραμικρό! Και οι δυο διαφημίζουν το ίδιο αντιλαϊκό σχέδιο και καβγαδίζουν για το ποιος μπορεί να το υλοποιήσει καλύτερα. Πυρήνας αυτού του σχεδίου είναι οι στόχοι του κεφαλαίου, τα νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις, θυσίες και λιτότητα διαρκείας για το λαό. Αυτό είναι το σιδερένιο πλαίσιο που σφίγγει τις λαϊκές ανάγκες και όχι βέβαια η «παροχολογία» ή οι «νεοφιλελεύθερες εμμονές» που καταλογίζουν ο ένας στον άλλο. Και αυτό το πλαίσιο πρέπει να αμφισβητήσει ο λαός, αν θέλει να πάρει πραγματική ανάσα.

Αρρυθμίες
 
Υποδείξεις στους απερχόμενους δημάρχους και περιφερειάρχες να μη «χαλαρώσουν» εν μέσω τουριστικής περιόδου, μέχρι να αντικατασταθούν από τους νεοεκλεγέντες, έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στη Γενική Συνέλευση του συνδέσμου των μεγαλοξενοδόχων. Οπως είπε, μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν θα πρέπει να υπάρξει κενό, επειδή «δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αρρυθμία». Οι υψηλοί στόχοι των ξενοδόχων και συνολικά των τουριστικών επιχειρήσεων γι' αυτήν τη σεζόν, δεδομένου και του σκληρού ανταγωνισμού με άλλες χώρες και ομίλους της περιοχής, απαιτούν τη συστράτευση όλων. Γι' αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χτυπάει το καμπανάκι σε δήμους και Περιφέρειες να μην υπάρξει καμία «αρρυθμία» από πλευρά τους, επιβεβαιώνοντας ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι καταλυτική η συμβολή της Τοπικής Διοίκησης στη στήριξη του «τουριστικού θαύματος», δηλαδή της κερδοφορίας του κλάδου. Και πώς να μην είναι, αφού από τους δήμους και τις Περιφέρειες περνάνε μια σειρά ζητήματα, όπως: Τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και ζητήματα εφαρμογής της αντεργατικής νομοθεσίας, για τους εργαζόμενους - σκλάβους στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η «κατάρτιση προγραμμάτων για τον τουριστικό σχεδιασμό και την τουριστική ανάπτυξη», που σημαίνει προνόμια και διευκολύνσεις για το τουριστικό κεφάλαιο. Η οριοθέτηση «Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης» και η κατάρτιση «σχεδίου ανάπτυξης υποδομών», που σημαίνει στήριξη της κερδοφορίας τους και με τις αναγκαίες υποδομές. Δικαιολογημένα λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ αγωνιά για ενδεχόμενο «κενό» στη μετάβαση από την προηγούμενη στην επόμενη περιφερειακή και δημοτική αρχή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Τοπική Διοίκηση είναι «βραχίονας» στα επιχειρηματικά και αναπτυξιακά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.




Ριζοσπάστης  Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου