Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Εργοστάσιο χρυσού τύπου Ελντοράντο στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από τη Λέσβο – Μεγάλες διαδηλώσεις



Με διαδηλώσεις και κατασκήνωση έξω από την περιοχή που παραχωρήθηκε στην καναδική εταιρεία Alamos Gold αντιδρούν κάτοικοι του Τσανάκ-καλέ στην περιβαλλοντική καταστροφή που έχει επιφέρει η υλοτόμηση ενόψει της κατασκευής του ορυχείου χρυσού. 

Τεράστιες αντιδράσεις προκαλεί και στην Τουρκία η δράση των “επενδυτών” στον τομέα του χρυσού, όπου και πάλι οι φίλοι μας Καναδοί χρυσοθήρες απειλούν να μετατρέψουν σε κρανίου τόπου περιοχή στα μικρασιατικά παράλια. Ο λόγος για την επιχείρηση Ορυχεία Ντόγκου Μπίγκα, θυγατρική της καναδικής Alamos Gold Inc., που, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, έχει ήδη κόψει τέσσερις φορές παραπάνω δέντρα από όσα προβλέπονταν στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


Κοντά στην πόλη Κιραζλί της επαρχίας Τσανακ-καλέ, άνθρωποι που διαμαρτύρονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή στα πλαίσια αυτού που αποκαλούν “Παρακολούθηση Νερού και Συνείδησης”.

Η χρήση κυανίου κατά τη διαδικασία εξόρυξης του χρυσού προκαλεί τεράστια ανησυχία στους κατοίκους, που φοβούνται μόλυνση του εδάφους αλλά και του νερού σε παρακείμενο φράγμα. Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα σχέδια της εταιρείας, αρνείται τις αιτιάσεις και διαβεβαιώνει πως δε θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο.

Τη Δευτέρα, περίπου 5000 διαδηλωτές από διάφορα μέρη της χώρας, συγκεντρώθηκαν σε λόφο κοντά στο σημείο της επένδυσης με πλακάτι που έγραφαν “Μην έρχεστε αν συμπαθείτε το χρυσό” και “Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χρυσό, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα βουνά Καζ”.

ΟΙ διαδηλωτές μπήκαν σε ένα χωράφι ιδιοκτησίας της εταιρείας, καθώς η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων περιορίστηκε σε μερικές δεκάδες χωροφύλακες.
 
Η αντιδήμαρχος της περιοχής του Τσανάκ – καλέ, Ρεμπιγιέ Ουνοβάρ, συμμερίζεται τις ανησυχίες των διαδηλωτών για τη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας στη δασώδη περιοχή του όρους Καζ: “Σε έξι χρόνια θα φύγουν, αφού αυτή η περιοχή θα έχει ερημοποιηθεί”, είπε. “Θα παλέψουμε μέχρι τέλους να σταματήσουμε την οικολογική σφαγή εδώ”.

Σύμφωνα με την οργάνωση ΤΕΜΑ, που ασχολείται με θέματα δασοκομίας, 195000 δέντρα ήδη έχουν κοπεί για να την κατασκευή του εργοστασίου, αντί 46000 που είχε ανακοινώσει η Ντόγκου Μπίγκα. Από την πλευρά της, η θυγατρική των Καναδών διατείνεται πως μόλις 13400 δέντρα έχουν κοπεί και πως η περιοχή θα αναδασωθεί από την εταιρεία μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης προβάλλουν ως αντεπιχείρημα πως τα ορυχεία χρυσού εντάσσονται στα πλαίσια αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Τoυρκίας ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές. Αποκρύπτουν φυσικά πως οι φυσικοί πόροι παραδίδονται στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, με το λαό να εισπράττει κατά κύριο λόγω τις περιβαλλοντικές συνέπειες, που μεγεθύνονται από την προφανή απουσία ελέγχων της τήρησης των σχετικών προδιαγραφών.

Ένας από τους διαδηλωτές, ο Μπουράκ Τσιφτσί, 34 ετών, λέει πως δεν έχουν στόχο να επιτεθούν στο ορυχείο, αλλά ότι προβάλλουν “πολιτική αντίσταση”, προσθέτοντας πως “Θεωρήσαμε πως η καναδική εταιρεία θα είχε αίσθηση του χιούμορ, γι’ αυτό παίξαμε κιθάρα χθες και τους φέραμε λουλούδια με τα παιδιά μας”.

Ο Ασίμ Γιλντίζ, που παραθερίζει στην περιοχή κάθε καλοκαίρι, τονίζει πως “Είναι η φύση μας, το δικαίωμά μας. Τι θα δώσουμε στις μελλοντικές γενιές; Θα τους δώσουμε έναν ξερό λόφο ή τη γαλάζια θάλασσα;”

Μεταξύ 2012 και 2017 η τουρκική κυβέρνηση έχει εγκρίνει πάνω από 36000 επενδυτικά σχέδια για ορυχεία και μονάδες ενέργεια σε δασώδεις εκτάσεις, που καλύπτουν το 29% της επιφάνειας της Τουρκίας κι έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από theglobeandmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου