Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ


«Σαρωτικές αλλαγές» και δεσμεύσεις για το κεφάλαιο, κι ο λογαριασμός στο λαό



  Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Τις υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» του προς το κεφάλαιο επανέλαβε και στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Κυριακής, επιχειρώντας παράλληλα να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι «έχει να λαμβάνει» από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Όλα για τους «επενδυτές»


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης του «δε θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους» αλλά είναι πολιτική που δίνει «πρωταρχική έμφαση στην ανάπτυξη», προειδοποιώντας δηλαδή ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για λογαριασμό του κεφαλαίου, και στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε ως τους «τρεις βασικούς πυλώνες» της στρατηγικής της κυβέρνησης την «αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος», τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων» και τις νέες διευκολύνσεις για τους τραπεζικούς ομίλους.

Για τη διαπραγμάτευση σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, σημείωσε ότι είναι «ζωντανή υπενθύμιση του τι έγινε στη χώρα τους 6 πρώτους μήνες» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνέδεσε το στόχο της μείωσης τους -για να βρεθεί περισσότερος «χώρος» για τη στήριξη του κεφαλαίου- με τη «βελτίωση της πολιτικής αξιοπιστίας της χώρας», με βάση την πλήρη εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, που θα διασφαλίσουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προκειμένου να αποπληρωθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ μια ώρα αρχύτερα τα χρέη που δημιούργησε το κεφάλαιο, στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό.

Είπε ακόμη πως «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος», συνδέοντας το μέτρο αυτό με την 4η αξιολόγηση του «μεταμνημονιακού» μνημονίου και την πλήρη εφαρμογή του, όπως επίσης και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής.

Ισχυρίστηκε παράλληλα πως ο κίνδυνος νέας διεθνούς ύφεσης «προσθέτει ένα ακόμα επιχείρημα στα επιχειρήματά μας γιατί πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα», και είναι «ένας λόγος παραπάνω να εξετάσουμε μια πιο επεκτατική πολιτική» σε επίπεδο ΕΕ.

Ως «απολύτως κοστολογημένα» παρουσίασε και τα νέα δώρα στο κεφάλαιο που ανακοίνωσε χτες, λέγοντας πως ο «μποναμάς» της μείωσης των φόρων στις επιχειρήσεις που θα πληρώσει ο λαός, θα είναι της τάξης των 500 εκατ., και διευκρινίζοντας πως «δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας».

Για τα «κόκκινα δάνεια» προανήγγειλε πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων «για να δώσουμε στις τράπεζες τη δυνατότητα να τα ξεφορτωθούν γρήγορα από τους ισολογισμούς τους», επικαλούμενος πάλι το «ιταλικό μοντέλο», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια.

Για το ίδιο το θέμα των πλειστηριασμών μίλησε για «επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας» που μόνο τέτοια δεν είναι, ενώ επιστράτευσε και τα περί πλειστηριασμών που δεν ξεκινάνε στους «μη προνομιούχους» ή στις «ευπαθείς ομάδες».

Παράλληλα για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια είπε πως «θα είμαστε αυστηροί ως προς τις επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν, ως προς τους παλιούς μετόχους τους», και κάλεσε τις τράπεζες σε αυτές τις περιπτώσεις να είναι «αμείλικτες».

«Φουλ» τις μηχανές για τις νέες αντεργατικές ανατροπές


Για τις νέες αντεργατικές ανατροπές που είναι στα σκαριά και τις οποίες είπε ότι θα περιλαμβάνονται στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας, σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση, μεταξύ άλλων και με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου για τα σωματεία, είπε πως «έχουμε πει ξεκάθαρα ότι πρόθεσή μας είναι να αλλάξουμε το συνδικαλιστικό νόμο», ισχυριζόμενος προκλητικά πως τάχα πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος... στα σωματεία σφραγίδα για να αποφασίζει η πλειοψηφία των εργαζόμενων και όχι κάποιοι για λογαριασμό τους, διευκρινίζοντας πως «δεν θα κινηθούμε έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο», της εργασιακής ζούγκλας και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Υπεραμύνθηκε εξάλλου ξανά των χτεσινών εξαγγελιών του από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ, με τις νέες προκλητικές εισφοροαπαλλαγές της εργοδοσίας κατά 5% ως το 2023, όπως και τις «εξαιρέσεις» στις ΣΣΕ, υποτίθεται «μόνο σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πιστοποιημένα το φάσμα της χρεοκοπίας», ώστε όπως χαρακτηριστικά είπε «όλοι να βάλουν πλάτη» για τη διάσωση της επιχείρησης.

Για τις αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είπε πως η κυβέρνηση «θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης», και «παίρνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες» η «όποια επιστροφή θα γίνει σε εύλογο βάθος χρόνου».

Σχετικά με τα επιδόματα πείνας, παρουσίασε περίπου ως επίτευγμα πως «κανένα επίδομα δεν καταργείται», ενώ μίλησε για «συγκροτημένη προσέγγιση στο ζήτημα των ατόμων με αναπηρία» και «τολμηρές πρωτοβουλίες» το επόμενο διάστημα προαναγγέλοντας επί της ουσίας νέους «κόφτες» στις ανάγκες τους.
Σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο παρουσίασε ξανά τις προσλήψεις 800 γιατρών και νοσηλευτών το επόμενο διάστημα, όπως και την πρόθεση για προσλήψεις εκπαιδευτικών με έμφαση στους αναπληρωτές, εξαγγελίες που φυσικά αν και όποτε υλοποιηθούν δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες και ελλείψεις. Είπε ακόμη πως «δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς 5 γιατί έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα», σπεύδοντας φυσικά να διευκρινίσει ότι τάχα το ζήτημα είναι «να προσλαμβάνουμε εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν οι ανάγκες».

Νέα επίθεση και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα σε αγρότες - επαγγελματίες


Ο πρωθυπουργός στο μεταξύ απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει για το τεράστιο κόστος παραγωγής που επωμίζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και επέλεξε να εστιάσει στις νέες αντιδραστικές αλλαγές που έρχονται με νέο νομοσχέδιο που προανήγγειλε ως το τέλος του μήνα, το οποίο θα αφορά τους συνεταιρισμούς, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης της παραγωγής σε μεγαλεμπόρους και βιομηχάνους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χρειαζόμαστε κρίσιμο μέγεθος για να διεισδύσουν τα προϊόντα μας στις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας». Δεν δίστασε μάλιστα για τις νέες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, να παρουσιάσει ως υποτιθέμενο αντιστάθμισμα τον προσανατολισμό των αγροτών στις... ΑΠΕ.

Εκ νέου εξάλλου παρέπεμψε στις καλένδες και την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης για τους επαγγελματίες «ως το 2023», ισχυριζόμενος πως τάχα οι επαγγελματίες θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 29% στο 20% και από τη μείωση του φόρου για τα μερίσματα, διευκρινίζοντας πως έτσι θα έχουν ένα κίνητρο παραπάνω να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, και η κυβέρνηση θα είναι «πολύ αυστηρή» στον έλεγχό τους.

Σταθερά στη «μέγγενη» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών


Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόθεση του είναι να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, «με διάθεση συζήτησης» προκειμένου να βρεθούν «κοινά αποδεκτές» λύσεις, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα αν έχει διάθεση για ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Σταθερά στη γραμμή που μπλέκει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ακόμα βαθύτερα στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και παζάρια της Τουρκίας με τον ευρωατλαντικό άξονα, ζήτησε να «μη συγχέονται σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία», παρουσιάζοντας ως τέτοιο ζήτημα τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εκεί όπου η ΕΕ «δίνει αέρα» στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας και παζαρεύει με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, είπε πως τάχα η Τουρκία «δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη», και υπεραμύνθηκε της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες, ως «μιας σωστής συμφωνίας, αμοιβαία ωφέλιμης για την Ευρώπη και την Τουρκία», τασσόμενος μάλιστα υπέρ της επέκτασης της, «αλλά όχι τσαμπουκάδες». Μέσα εξάλλου σε αυτά τα πλαίσια υπεραμύνθηκε και των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για ένταση της καταστολής, επιστροφές «όπως ορίζει η συμφωνία», επιτάχυνση για τη διαδικασία του ασύλου, ενώ παρουσίασε την αποσυμφόρηση των νησιών ως «προσωρινό μέτρο».

Είπε ακόμη πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με όσους θέλουν να έχουν τα οφέλη της Σέγκεν αλλά δεν δέχονται κανένα επιμερισμό ως ελάχιστη αλληλεγγύη», σημειώνοντας πως υπάρχει δυναμική στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για μια «α λα καρτ» εφαρμογή της Σέγκεν, ενώ ζήτησε και «πιο τολμηρές και εμπροσθοβαρείς» ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για την οικονομική μετανάστευση από την Αφρική που αξιοποιείται ως πάτημα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Τονίζοντας εξάλλου τη στοίχιση της κυβέρνησης ΝΔ στα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός επιστράτευσε ξανά τα περί «εθνικά επιζήμιας συμφωνίας, αλλά συμφωνίας κυρωμένης που δεν αλλάζει κατά το δοκούν» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως η κυβέρνηση «θα είμαστε πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή» της... πολύ κακής ΝΑΤΟικής συμφωνίας.

Για την Αλβανία είπε πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει σε έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αν η γείτονας δε δώσει «έμπρακτες» αποδείξεις για την άρση των διακρίσεων που γίνονται σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, σημειώνοντας ότι έθεσε το ζήτημα αυτό στους ομολόγους του Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας.

«Απελευθέρωση» κερδών πάνω απ' όλα


Για τη ΔΕΗ, αφού πρώτα σήκωσε το γνωστό «αχό» για την «τραγική κατάσταση» της επιχείρησης που παρέλαβε, σημειώνοντας πως «ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί αλλά αυτό είναι ζήτημα που αφορά τη δικαιοσύνη», για να κρυφτεί η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική της «απελευθέρωσης», παρουσίασε ξανά το «τολμηρό» σχέδιο της κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή. Χαρακτήρισε τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ως... ισορροπημένο σχέδιο για να ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, επανέλαβε ότι θα πουληθούν περιουσιακά της στοιχεία όπως το δίκτυο, και τόνισε πως στόχος είναι η ΔΕΗ «να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας», «μπαίνοντας δυναμικά στις ΑΠΕ». 

Προανήγγειλε εξάλλου νέες περικοπές στα κοινωνικά τιμολόγια λέγοντας πως «δεν μπορεί να γίνεται κοινωνική πολιτική μέσω ΔΕΗ», ενώ για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Δ. Μακεδονία, έδωσε εκ νέου υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στο λαό της περιοχής για τα περί «μεταλιγνιτικής μετάβασης».

Την ευρωπαϊκή οδηγία για την «απελευθέρωση» των μεταφορών, έφερε ως μπούσουλα και για τον ΟΑΣΘ, ενώ για τα ΕΛΤΑ, μίλησε για «δραστικό σχέδιο εξυγίανσης» «ώστε να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, διατηρώντας και το καθολικό της υπηρεσίας, και το πώς θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά σε logistics και ταχυμεταφορές».

Με γενικολογίες για το ότι «μελετάμε το σχετικό θέμα» και «αν για οποιοδήποτε λόγο έχουμε δημοσιονομικό χώρο» είναι «μια από τις άμεσες προτεραιότητες», απάντησε και σε σχετική ερώτηση για το τσουχτερό πετρέλαιο κίνησης, αλλά και για το πετρέλαιο θέρμανσης όπου, όπως είπε, «ενδεχομένως πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός».

Σταθερά καλπονοθευτικά για την «κυβερνησιμότητα» του κεφαλαίου


Σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είπε πως «δεν δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα, ούτε διευρύνουμε τους εκλογικούς καταλόγους, ούτε αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα», αλλά ότι σκοπός είναι «μια διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος να μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του». Πρόσθεσε πως «εξετάζουμε και τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου», «για να φέρουμε πιο κοντά την ομογένεια στις πολιτικές εξελίξεις», ενώ μίλησε για αλλαγή που την αποσυνδέει από την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε πως θα ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του χρόνου, τη χαρακτήρισε «περιορισμένης εμβέλειας, όχι με δική μας ευθύνη», και σημείωσε ότι «δεν έχω πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος», σημειώνοντας ότι «η απλή αναλογική είναι απολύτως καταστροφική για τη χώρα» και ότι θα προτείνει εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει «κυβερνησιμότητα», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την κυβέρνηση του και ότι μπόρεσε με βάση τον σημερινό καλπονοθευτικό νόμο να έχει «λυμένα» τα χέρια της για το νέο γύρο επίθεσης στο λαό, ήδη από την πρώτη μέρα.

Σχετικά με το δόγμα «νόμος και τάξη», υπεραμύνθηκε πάλι με τα γνωστά σαθρά «επιχειρήματα» περί εγκληματικότητας την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ πρόσθεσε πως τα πανεπιστήμια πρέπει να καθορίσουν τα ίδια τους τρόπους πρόσβασης στο εσωτερικό τους.
Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα είπε για «χτυπητές αστοχίες» που πρέπει να επιλυθούν με ξεχωριστό νόμο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ποινές.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου