Οπως είπε, «οι καλύτεροι όροι για τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου απαιτούν πιο φτηνή εργατική δύναμη, συνεπώς απαιτούν και υποβαθμισμένες παροχές Υγείας για τα λαϊκά στρώματα, στα όρια ενός ελάχιστου πακέτου κάλυψης (βλ. Κανονισμός Παροχών ΕΟΠΥΥ). Η ίδια η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις, επιστημονικοί σύλλογοι και εταιρείες, αστοί επιστήμονες με αντικείμενο τα οικονομικά της Υγείας, έχουν κοινή θέση ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών αποκατάστασης της υγείας για το λαό. Σε αυτήν τη βάση σχεδιάζεται και υλοποιείται η ΠΦΥ».
Εξήγησε ότι με τον οικογενειακό γιατρό στοχεύουν να περιοριστεί το «κόστος» που προκαλεί στο σύστημα ο ασφαλισμένος, αφού θα λειτουργεί σαν «κόφτης» ώστε πρακτικά να διασφαλίζει - και μάλιστα έναντι ποινής - ότι αυτά που θα «στοιχίζει» ο ασφαλισμένος στα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών.
Αναφέρθηκε και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που μετατρέπονται σε καρικατούρα και υποκατάστατο «σύστημα» ΠΦΥ, και παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης που το επιβεβαιώνουν.
Τόνισε ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα χρειάζεται να δώσει αποφασιστική απάντηση, δυναμώνοντας τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, και κατέληξε:
«Με την υγεία του λαού κανείς δεν μπορεί να "παίζει". Δεν μπορεί να αφεθεί στα "ψίχουλα" που θα περισσέψουν από το φαγοπότι των επιχειρηματικών ομίλων. (...) Δε χωρά καμιά αναμονή για την οργάνωση της πάλης για την απόσπαση λύσεων και με προοπτική βαθύτερων ανατροπών στην οικονομία και στην κοινωνία, για μια ανάπτυξη όπου όλες οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, κεντρικά σχεδιασμένα, θα μπαίνουν στην υπηρεσία του λαού και άρα έτσι θα διασφαλίζεται η υπηρεσία της λαϊκής Υγείας δωρεάν και καθολικά».
Ριζοσπάστης Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή