Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ΕΥΑΘ είναι όψεις της ίδιας καπιταλιστικής ανάπτυξης


Στις εξελίξεις που μεσολάβησαν και στα χρήσιμα συμπεράσματα που εξάγονται, ενάμιση χρόνο μετά τη μεγάλη διακοπή νερού της ΕΥΑΘ, αναφέρθηκε ο Βασίλης Μπαλτίκας, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.
 Υπενθυμίζοντας τη βλάβη του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Αραβησσού, που εξυπηρετεί την υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, είπε μεταξύ άλλων: «Οι μικρότερες διακοπές νερού που ακολούθησαν, αλλά και η μεγάλη διακοπή νερού που ταλαιπώρησε τον φετινό Αύγουστο τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, αποδεικνύουν ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Τι φταίει λοιπόν που η κατάσταση δεν διορθώθηκε ακόμα, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της, και η λύση του ζητήματος μετατίθεται για το 2023; Οι μελέτες είναι έτοιμες από καιρό. Επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό δυναμικό υπάρχει στη χώρα μας, και στη Θεσσαλονίκη. Γιατί λοιπόν οι χρηματοδοτήσεις τους έρχονται και χάνονται; Γιατί οι επιπτώσεις από την έλλειψή τους και το κόστος τους βαραίνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα;


Δεν πρόκειται για διαχειριστική ανικανότητα υπουργών, κυβερνήσεων και διοικήσεων. Η χρόνια προβληματική κατάσταση των υποδομών της ΕΥΑΘ είναι αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής των εναλλασσόμενων διαχρονικά κυβερνήσεων, που ιεραρχούν την κρατική στήριξη για επενδύσεις σε έργα υποδομών και για υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Της κρατικής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού. Της λειτουργίας της επιχείρησης με γνώμονα την καπιταλιστική κερδοφορία - π.χ. ΑΕ εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Ανέδειξε επίσης ότι η κυβέρνηση θεωρεί πιο επείγουσα την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, και της ΕΥΑΘ, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για το λαό.

«Σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν έρθει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, όποια μορφή κι αν πάρει, θα εξασφαλίζει την κερδοφορία της επένδυσης, με μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών. Θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα είτε με στρατηγικό επενδυτή, που μπορεί να περιμένει κανείς από τη ΝΔ, είτε με τη συμμετοχή δήμων, ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων σε επενδυτικά σχήματα, που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Και κατέληξε: «Το παρελθόν, το παρόν και το πιθανό μέλλον των υποδομών ύδρευσης της πόλης και της ΕΥΑΘ αποτελούν όψεις του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Σε αυτόν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν πανάκριβα μια καπιταλιστική επιχείρηση, για ύδρευση και αποχέτευση πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, όποιοι κι αν είναι οι μέτοχοι.

(...) Τα κέρδη της εταιρείας, μονοπωλιακών ομίλων και εργολάβων δεν συμβαδίζουν με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Χρειάζεται η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, ανεξάρτητα από την κάθε κυβέρνηση, ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους και το πολιτικό τους προσωπικό. Χρειάζεται η ανάπτυξη διεκδικήσεων για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με βάση τις υπαρκτές δυνατότητες για την ικανοποίησή τους και όχι με βάση το καπιταλιστικό κέρδος. Χρειάζεται η συμπόρευση με το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος του σοσιαλισμού, που θα καταστήσει όλα τα προηγούμενα μακρινό παρελθόν».


Ριζοσπάστης    Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου