Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Θεσσαλονίκη: Μαχητικό μήνυμα αντεπίθεσης έδωσαν χιλιάδες απεργοί (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Μαχητικό μήνυμα αντεπίθεσης έστειλαν σήμερα χιλιάδες απεργών προς την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό. Οι απεργοί που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Από εκεί η πορεία συνέχισε με κατάληξη το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου οι διαδηλωτές ξέσπασαν σε συνθήματα κατά του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, φωνάζοντας «είστε η ντροπή όλων των εργατών, χαφιέδες και τσιράκια των εργοδοτών».

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν απεργοί από διάφορους κλάδους του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και πλήθος συνταξιούχων και νεολαίας. Νωρίτερα, από τα ξημερώματα μέχρι αργά το πρωί, μέλη ταξικών σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής βρέθηκαν στις πύλες εργοστασίων, εργοταξίων, καταστημάτων και άλλων χώρων δουλειάς, δίνοντας από τα ξημερώματα τη μάχη για τη μαζικοποίηση και την περιφρούρηση της απεργίας.


Στη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, μίλησε ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων τόνισε πως η οργανωμένη πάλη των εργατών που αποφασίζεται συλλογικά και δημοκρατικά προκαλεί φόβο στην κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, την εργοδοσία και τους εργατοπατέρες που «δεν θέλουν να κουνιέται φύλλο, φέρνουν νομούς που βάζουν εμπόδια στην απεργία, στους αγώνες μας, τους ναρκοθετούν όπως το ΕΚΘ που δεν πήρε καν απόφαση. Η απεργία σήμερα δίνει αποστομωτική απάντηση. Δεν θα τους περάσει, όπως δεν τους πέρασε και σήμερα. Το όνειρό τους να σκύψουμε κεφάλι να το κάνουμε εφιάλτη οργανώνοντας καλύτερα την πάλη».

Συνέχισε λέγοντας πως με τη σημερινή απεργία, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα καταδικάζουν το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση. «Η ΝΔ δεν φέρνει απλά ένα νέο νόμο», πρόσθεσε, «εφαρμόζει κατά γράμμα το νόμο Κατρούγκαλου αφού η αρχιτεκτονική του παραμένει απαράλλακτη. Οπότε δικαίως ονομάζεται λοιπόν από τους εργαζόμενους ως νόμος Βρούτση - Κατρούγκαλου».

Ακόμα, αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπως και την προσπάθεια υπονόμευσης της απεργιακής απάντησης από τους εργατοπατέρες αναφέροντας τα παραδείγματα της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που δήλωσε πως πρόκειται για «πολύ κακό για το τίποτα», τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που είπε πως «ούτε το 25% από όσα λέει το ΠΑΜΕ δεν είναι αλήθεια», αλλά μιας σειράς εργατικών κέντρων που οι πρόεδροι και οι παρατάξεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού έβαλαν πλάτη να μην παρθεί απόφαση όπως στο Κιλκίς, στην Ημαθία και την Κατερίνη.

«Στην αντίπερα όχθη», συνέχισε, «στέκονται με συνέπεια τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Τα συνδικάτα, δηλαδή, που τις ίδιες μέρες οργώνουν τους χώρους δουλειάς για να προετοιμάσουμε την επιτυχία της σημερινής απεργίας, που συμβάλλουν και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε κάθε αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς να κοιτάνε ποιες δυνάμεις πλειοψηφούν στο ένα ή το άλλο σωματείο, όπως στον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Αυτές οι δυνάμεις που μπαίνουν μπροστά και εδώ για συμβάσεις συλλογικές, για αυξήσεις σε μισθούς.Τα ταξικά σωματεία σήκωσαν στους χώρους το ασφαλιστικό, μπήκαν μπροστά στα οξυμένα προβλήματα, όπως του ΟΑΣΘ, των απολύσεων κ.λπ. Για αυτό πρέπει το επόμενο διάστημα ακόμα πιο μαχητικά να οργανωθεί η πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών μας, γιατί μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε καλύτερα.

Ούτε στην «δευτέρα παρουσία» δεν θα ζούμε καλύτερα αν συνταχτούμε με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας και των κομμάτων της, με την λογική ότι από την ανάπτυξη θα ωφεληθούμε όλοι. Αυτή η ανάπτυξη είναι που μπαίνει εμπόδιο στην ζωή μας, που μας φέρνει πιο κοντά στις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών που συμβάλει στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο για να εξασφαλιστεί η περίφημη «αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης, η συμμετοχή της στα διάφορα ενεργειακά σχέδια.(...) Με μπροστάρη το ΠΑΜΕ και τα σωματεία μας θα τους δώσουμε την απάντηση που τους αρμόζει ότι, χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά. Όλοι στον αγώνα, όλοι στην πάλη, μαζί, ενωμένοι, δυνατοί για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Άλλη λύση δεν υπάρχει» (δείτε πάνω βίντεο με την ομιλία του).

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου αντήχησαν τα συνθήματα «Δημόσια Ασφάλιση και καθολική, αυτή είναι η απάντηση η ταξική» και «Κάτω τα χέρια από την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» .

Αγανάκτηση απέναντι στους Εργατοπατέρες του ΕΚΘ

 



Φτάνοντας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, τονίζοντας πως η σημερινή κινητοποίηση στέλνει μήνυμα «στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ του όψιμου "μυξοκλάματος", στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στις "απατημένες συζύγους" του ΜΕΡΑ25, και όλων αυτών των δυνάμεων που ναι μεν τώρα δημιουργούν μια προσχηματική αντιπαράθεση, αλλά είναι οι ίδιοι που ενορχηστρωμένα, εναλλάσσοντας ρόλους, έβαλαν όλοι μαζί πλάτη για να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, για να θάψουνε το ασφαλιστικό και να τσακίσουν τις συμβάσεις εργασίας, όπως συμβαίνει στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού, βάλανε όλοι μαζί πλάτη για να τσακίσουν την Υγεία, την Παιδεία για να πάρουνε στα χέρια τους τη λαϊκή κατοικία και περιουσία. Εμείς στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν πως θα τους περάσει έτσι» 

Συνέχισε πως η δράση των ταξικών δυνάμεων θα συνεχίσει και θα κλιμακώνεται συνεχώς και πρόσθεσε πως «ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τι πραγματικά διεκδικεί ο εργάτης(...). Και επειδή κάποιοι ήδη πήραν απόφαση ότι το ασφαλιστικό κηδεύτηκε», αναφερόμενος στην ηγεσία του ΕΚΘ, κάλεσε την πορεία να κατευθυνθεί προς το κτίριο του ΕΚΘ ώστε να ακουστεί και εκεί το πως διαδηλώνουν πραγματικά οι εργάτες.

Εκεί το λόγο έλαβε ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. «Βρισκόμαστε εδώ στο ΕΚΘ, στο σπίτι της εργατικής τάξης, την έδρα των εργατικών σωματείων της πόλης, που δυστυχώς κινδυνεύει από τη πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί από εργατικό κέντρο σε μνημείο εργατοπατερισμού. Είναι αυτοί που για σήμερα όχι απλά δεν άνοιξαν το στόμα τους να μιλήσουν σε εργαζόμενο, αλλά αρνήθηκαν να συγκαλέσουν τη διοίκηση του ΕΚ για να συζητήσει για το αν θα απεργήσουμε ή όχι. (...) Είναι αυτοί, συνάδελφοι και συναγωνιστές που σε λίγες μέρες θα βρίσκονται σε ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο στο Καβούρι για να κάνουν άλλη μια συμφωνία με την κυβέρνηση, ώστε αυτοί να κρατάνε καρέκλες σαν εργατοπατέρες και απ' την άλλη η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ ανενόχλητοι να υλοποιούν πολιτικές για τα κέρδη τους». Συνέχισε χαρακτηρίζοντας σταθμό την επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα και κάλεσε σε συνέχεια μπροστά στην 8η Μάρτη. Τέλος, υπογράμμισε πως οι ταξικές δυνάμεις δεν θα σταματήσουν μέχρι τα Εργατικά Κέντρα και η ίδια η ΓΣΕΕ να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων.

Η πορεία, απευθυνόμενη στη πλειοψηφία του ΕΚΘ φώναξε «οι εργατοπατέρες δε βγήκαν στο μπαλκόνι, να δούνε την εργατιά πως διαδηλώνει» και «με μπράβους και με ΜΑΤ δε βρίσκετε τη λύση, φέρτε το ΝΑΤΟ να σας περιφρουρήσει».

Σημειώνεται πως μπροστά από την πορεία πραγματοποιήθηκε δρώμενο από νεαρούς που σατίρισαν τις «θερμές» σχέσεις μεταξύ ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, Βρούτση και Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Όταν η πορεία κατέφθασε στο ΕΚΘ, το κουαρτέτο επανεμφανίστηκε χαριεντίζοντας στα σκαλιά του κτιρίου, συνοδευόμενο αυτή τη φορά και από έναν νεαρό με την επιγραφή «Κατρούγκαλος».


902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου