Χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις από το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου
- Η έκθεση «αναφέρει ότι "ένα ισχυρό σύστημα Υγείας είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση του τουρισμού και (δεδομένης και της αύξησης των μεγαλύτερων ηλικιών στον πληθυσμό στην Ευρώπη) της προσέλκυσης επισκεπτών για παραθεριστική κατοικία". Δηλαδή, για άλλη μια φορά, αντιμετωπίζεται η Υγεία από την πλευρά της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών οικογενειών».
- Στην ίδια κατεύθυνση, τονίζει το Σωματείο, «δίνεται έμφαση "για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του εγχώριου κλάδου της Υγείας" με νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους του Φαρμάκου, αφού διαπιστώνεται ότι "η τρέχουσα κρίση (δηλαδή η επιδημία) δημιουργεί και δυνητικές ευκαιρίες για το οικοσύστημα Υγείας στην Ελλάδα και ειδικά για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία"».
- Ταυτόχρονα, προσθέτει, «αν και καταγράφεται ότι η δημόσια χρηματοδότηση για την Υγεία έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά 43,9%, (...) προτείνεται να συνεχιστούν οι "εξοικονομήσεις κόστους των μονάδων Υγείας" και ο "εξορθολογισμός της δημόσιας δαπάνης προμηθειών φαρμάκων και υλικών"».
- Ακόμα χειρότερα, υπογραμμίζει το Σωματείο, «η έκθεση της "Επιτροπής Πισσαρίδη" επιμένει στην επιτάχυνση της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση για ανάθεση της λειτουργίας των νοσοκομείων στους δήμους όπου αυτά βρίσκονται, καθώς και η επιβολή τοπικής φορολογίας για τη χρηματοδότησή τους. Η πρόταση αυτή βέβαια δεν είναι καινούργια. Περιλαμβάνεται στον νόμο "Καποδίστρια", με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανερό ότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Υγείας, αύξηση της φορολογίας και θα ανοίξει το δρόμο για κλείσιμο νοσοκομείων που δεν θα μπορούν να συντηρούνται από δήμους».
Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου