Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων σχεδιασμών
 
 
Βασικό θέμα στη ΝΑΤΟική Σύνοδο ο έλεγχος των «κρίσιμων υποδομών» (φωτ. από την αποβίβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλη)
Βασικό θέμα στη ΝΑΤΟική Σύνοδο ο έλεγχος των «κρίσιμων υποδομών» (φωτ. από την αποβίβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλη)
Με την ελληνική αστική τάξη στην πρώτη γραμμή των ολοένα και πιο επικίνδυνων σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, συνήλθε Πέμπτη και Παρασκευή (σε τηλεδιάσκεψη) η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με όσα είπε σχετικά, δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, οι μετέχοντες εστίασαν σε «ζητήματα - κλειδιά για τη Συμμαχία», συγκεκριμένα: Την «ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνάς μας», την «ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας», τη «δίκαιη κατανομή βαρών» και τις ΝΑΤΟικές αποστολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Τονίζοντας ότι η πανδημία της Covid-19 «δεν έχει καταργήσει άλλες προκλήσεις», ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι «παραμένει ζωτικής σημασίας να επενδύσουμε στην άμυνά μας». Σε αυτήν τη βάση, έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις για τις αμυντικές δαπάνες των κρατών - μελών για το 2020, επισημαίνοντας ότι «θα είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων αμυντικών δαπανών από τους Ευρωπαίους Συμμάχους και τον Καναδά», όπως ζητούν σταθερά οι ΗΠΑ, σε μια «πραγματική αύξηση 4,3%», στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι «περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η τάση».

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει, για μια ακόμα φορά, τη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών που δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ τους, για τις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες, προσανατολισμένες, βέβαια, όπως είναι στα προτάγματα και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αναμένεται φέτος να ξοδέψει το 2,58% του ΑΕΠ της για τέτοιες δαπάνες, στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ (με 3,87% του ΑΕΠ τους). Ακολουθούν Βρετανία (με 2,43%) και - καθόλου τυχαία - οι χώρες που βρίσκονται στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία που «κυκλώνει» ο ΝΑΤΟικός σχεδιασμός: Ρουμανία (2,38%), Εσθονία (2,38%), Λετονία (2,32%), Πολωνία (2,30%), Λιθουανία (2,28%). Μαζί με τη Γαλλία (2,11%), είναι και οι μόνες χώρες που καλύπτουν τη νόρμα του 2% που έχει τεθεί από πλευράς ΝΑΤΟ, ήδη από το 2014, για ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ κάθε χώρας - μέλους.

Σύμφωνα πάντα με το ΝΑΤΟ, τα ακριβή ποσά που ξόδεψε η ελληνική κυβέρνηση για τέτοιες δαπάνες, το 2018 ανέρχονται στα 4,560 δισ. ευρώ, το 2019 4,326 δισ., ενώ και το 2020, εν μέσω της νέας επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά και με την κυβέρνηση να επικαλείται ότι δεν έχει «μία» για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, αναμένεται να ξοδέψει 4,398 δισ.!

«Ανθεκτικότητα» για την όξυνση των ανταγωνισμών

Αλλο ένα σημείο με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον είναι το ζήτημα της «ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε χαρακτηριστικά στη Σύνοδο πως «η ύπαρξη ισχυρού στρατού είναι θεμελιώδης για την ασφάλειά μας. Αλλά οι ισχυροί στρατιωτικοί εξαρτώνται από ισχυρές κοινωνίες». Διευκρίνισε ότι και σε αυτόν τον τομέα «το ΝΑΤΟ παίζει σημαντικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού ελάχιστων προτύπων ανθεκτικότητας για τους Συμμάχους».

Σε αυτήν τη βάση, οι υπουργοί έλαβαν προς ενημέρωσή τους «μια ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με την κατάσταση των κρίσιμων υποδομών μας. Περιλαμβάνονται λιμάνια και αεροδρόμια, προμήθειες καυσίμων, τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού, και τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G», όλα υποδομές που δεν θέλουν να πέσουν σε χέρια αντίπαλων κέντρων, ιδιαίτερα Κίνας και Ρωσίας.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε άλλωστε: «Ενώ έχουμε σημειώσει πρόοδο, υπάρχουν ακόμη ευπάθειες. Για παράδειγμα, ο ξένος έλεγχος κρίσιμων υποδομών στις οποίες βασίζονται οι κοινωνίες μας και οι στρατιωτικοί μας. Χώρες όπως η Κίνα επενδύουν επιθετικά σε λιμάνια και αεροδρόμια, και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών μας παραμένουν ευάλωτα σε επιθέσεις από έξω και κινδύνους εκ των έσω. Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ανθεκτικότητά μας. Και συμφωνήσαμε ότι θα ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας περί ανθεκτικότητας όταν συναντηθούν οι ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ το επόμενο έτος».

Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού τους, Μ. Πομπέο, χαιρέτισαν τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα - προφανώς τις διαβεβαιώσεις που πήραν ότι δεν θα παραχωρήσουν σε κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους την ανάπτυξη στην Ελλάδα του δικτύου 5G, ο διαγωνισμός για το οποίο επίκειται - ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκαθαρίσει πως τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, που τα χαρακτηρίζουν «στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία», όπως και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, δεν πρέπει να πέσουν σε χέρια αντίπαλων κέντρων, ιδιαίτερα Κίνας και Ρωσίας.

Αλλωστε, πάνω στην επισήμανση Στόλτενμπεργκ για το πόσο κρίσιμη είναι «η πρόσβαση σε πολιτικές υποδομές για τις στρατιωτικές μας δυνάμεις σε μια κρίση ή σύγκρουση», θυμίζουμε ότι στον αμερικανικό σχεδιασμό το Νεώριο της Σύρου (ιδιοκτησία της αμερικανικής ONEX) έχει ήδη πιστοποιηθεί από τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ ως επισκευαστήριο για τα πλοία του, με στόχο να το συνδυάσουν συνολικά σε ένα τρίγωνο με Ελευσίνα και Σκαραμαγκά.

Εξίσου χαρακτηριστική περίπτωση και η Αλεξανδρούπολη, όπου ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός προβλέπει ακριβώς, πέρα από την ανάδειξη της πόλης σε επιχειρηματικό και ενεργειακό κέντρο για την προώθηση των σχεδιασμών των αμερικανικών ομίλων, την αξιοποίηση του ακριτικού λιμένα και του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου, για ταχεία μετακίνηση δυνάμεων προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και έλεγχο των Στενών, του «λαιμού του μπουκαλιού» για τη Μαύρη Θάλασσα, για την οποία ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως αναδεικνύεται σε περιοχή στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και θα αποτελεί κορυφαία πρόκληση στη σύνταξη της λεγόμενης Στρατηγικής του ΝΑΤΟ για το 2030, ο μπούσουλας για την αντιπαράθεσή του με άλλα κέντρα στη δεκαετία που ξεκινά.

Διόλου τυχαία, παραμονές της ΝΑΤΟικής Συνόδου, και καθώς «τρέχει» ήδη ο διαγωνισμός για την πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης (όπως και της Καβάλας), όπου «σφήνα» προσπαθούν να μπουν όμιλοι με διασυνδέσεις σε Ρωσία και Κίνα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε ένα χαρακτηριστικό μήνυμα των Αμερικανών ότι δεν χωράει δεύτερος σ' αυτήν την κούρσα, φρόντισε να δημοσιοποιήσει ανάλυση της «RWR Advisory Group», αμερικανικής εταιρείας έρευνας και ανάλυσης η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων κινδύνου και απειλής κρατικών ή ελεγχόμενων από το κράτος επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Η ανάλυση αφορά ακριβώς τον διαγωνισμό για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο χαρακτηρίζει «νοτιοανατολική πύλη προς την Ευρώπη με στρατηγική σημασία τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για το ΝΑΤΟ» και «ζωτικό κόμβο Εμπορίου και Ενέργειας για την περιοχή» και προειδοποιεί για το «ενδιαφέρον» εταιρείας «με κινεζικούς δεσμούς ιδιοκτησίας».

Θυμίζει, επίσης, ότι κινεζική συμμετοχή υπάρχει και στην κοινοπραξία που ελέγχει τον λιμένα Θεσσαλονίκης, όπως και ότι «η Κίνα, μέσω της κρατικής COSCO Shipping, ελέγχει επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, το λιμάνι του Πειραιά». Και βάζει θέμα ότι «τα συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία ("assets") Πειραιά και Θεσσαλονίκης θα προσθέσουν στον αυξανόμενο ρόλο της Κίνας στα ευρωπαϊκά εμπορικά δίκτυα και στις υποδομές μεταφορών».

Τις ίδιες εξάλλου μέρες το λιμάνι επισκέπτονταν η νέα πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελ. Λι και ο επιτετραμμένος στην πρεσβεία των ΗΠΑ Ντ. Μπέργκερ, για να δηλώσει ορθά - κοφτά πως «αυτό το λιμάνι έχει και επιχειρησιακή προοπτική αλλά και την προοπτική να γίνει ένα πραγματικό οχυρό του ΝΑΤΟ»!

Πυρηνικός όλεθρος και πόλεμος των άστρων

Αλλο ζήτημα της Συνόδου «το αυξανόμενο οπλοστάσιο πυρηνικών πυραύλων της Ρωσίας», όπως ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας την τέτοια «πρόκληση» «σοβαρή και αυξανόμενη σε κλίμακα και πολυπλοκότητα». Θύμισε ότι οι «σύμμαχοι έχουν ήδη συμφωνήσει για ένα ολοκληρωμένο πακέτο πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων αντιμετώπισης». Στο πλαίσιο αυτό έγινε στη Σύνοδο «αξιολόγηση» στην «πρόοδο» εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Επιβεβαιώνοντας τη νέα κούρσα εξοπλισμών, διευκρίνισε ότι «οι σύμμαχοι αποκτούν νέα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών "Patriot" και SAMP/T. Ενισχύουμε επίσης τις προηγμένες συμβατικές δυνατότητές μας. Οι σύμμαχοι επενδύουν σε αυτές τις νέες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς. Προσαρμόζουμε τις πληροφορίες και τις ασκήσεις μας. Διατηρούμε επίσης την πυρηνική μας αποτροπή ασφαλή και αποτελεσματική, μέσω της ετήσιας άσκησής μας πυρηνικής αποτροπής», έδωσε όλο το φρικαλέο πακέτο.

Τέλος, οι υπουργοί συμφώνησαν να ιδρύσουν ένα νέο Διαστημικό Κέντρο του ΝΑΤΟ (NATO Space Centre) στη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, για να «βοηθήσει στον συντονισμό των διαστημικών δραστηριοτήτων της Συμμαχίας: Υποστήριξη αποστολών και επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ από το Διάστημα, με επικοινωνίες και δορυφορικές εικόνες. Και προστασία συμμαχικών διαστημικών συστημάτων, κοινοποιώντας πληροφορίες σχετικά με πιθανές απειλές». Κατηγόρησε, άλλωστε, και σε αυτό το πεδίο Ρωσία και Κίνα ότι «αναπτύσσουν συστήματα που θα μπορούσαν να τυφλώσουν, να απενεργοποιήσουν ή να καταρρίψουν δορυφόρους» των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ...


Θ. Μπ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου