Σταθερά δεύτερη σε ΝΑΤΟικές δαπάνες η χώρα, με πάνω από 4,5 δισ. ευρώ για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς
Δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ έλεγε χτες ότι οι μετέχοντες θα εστιάσουν σε «ζητήματα - κλειδιά για τη Συμμαχία», συγκεκριμένα: Την «ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνάς μας», την «ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας», τη «δίκαιη κατανομή βαρών» και τις ΝΑΤΟικές αποστολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ.
Τονίζοντας ότι η πανδημία του Covid-19 «δεν έχει καταργήσει άλλες προκλήσεις», επέμεινε ότι «παραμένει ζωτικής σημασίας να επενδύσουμε στην άμυνά μας». Σε αυτήν τη βάση, έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις για τις αμυντικές δαπάνες των κρατών - μελών για το 2020, επισημαίνοντας ότι «θα είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων αμυντικών δαπανών από τους Ευρωπαίους Συμμάχους και τον Καναδά», όπως ζητούν σταθερά οι ΗΠΑ, σε μια «πραγματική αύξηση 4,3%», όπως την υπολόγιζε, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι «περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η τάση».
Με βάση τους σχετικούς πίνακες, η Ελλάδα καταλαμβάνει για μια ακόμα φορά τη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών που δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ τους, για τις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες, προσανατολισμένες, βέβαια, όπως είναι στα προτάγματα και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αναμένεται φέτος να δαπανήσει το 2,58% του ΑΕΠ της για τέτοιες δαπάνες, όντας στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ (με 3,87% του ΑΕΠ τους). Ακολουθούν Βρετανία (με 2,43%) και - «όλως τυχαίως» - οι χώρες που βρίσκονται στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία: Ρουμανία (2,38%), Εσθονία (2,38%), Λετονία (2,32%), Πολωνία (2,30%), Λιθουανία (2,28%). Μαζί με τη Γαλλία (2,11%), είναι και οι μόνες χώρες που καλύπτουν τη νόρμα του 2% που έχει τεθεί από πλευράς ΝΑΤΟ, ήδη από το 2014, για ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ κάθε χώρας - μέλους.
Σύμφωνα πάντα με το ΝΑΤΟ, τα ακριβή ποσά που ξόδεψε η ελληνική κυβέρνηση για τέτοιες δαπάνες ΝΑΤΟ, το 2018 ανέρχονται στα 4,560 δισ. ευρώ, το 2019 4,326 δισ., ενώ και το 2020, εν μέσω της νέας επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά και με την κυβέρνηση να επικαλείται ότι δεν έχει «μία» για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, αναμένεται να ξοδέψει 4,398 δισ.!
Αλλο ένα σημείο με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, το ζήτημα της «ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας», όπως την παρουσίασε ο Στόλτενμπεργκ, λέγοντας πως «έχουμε ήδη επικαιροποιήσει τις βασικές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για εθνική ανθεκτικότητα. Συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G και των τηλεπικοινωνιών, των απειλών στον κυβερνοχώρο, της ασφάλειας των αλυσίδων εφοδιασμού και των συνεπειών της ξένης ιδιοκτησίας και ελέγχου», πάνω σε βασικές, στρατηγικής σημασίας υποδομές, όπως τις ονοματίζουν.
Θυμίζουμε, οι ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο χαιρέτισαν πρόσφατα τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα - προφανώς τις διαβεβαιώσεις που πήραν ότι δεν θα παραχωρήσουν σε κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους την ανάπτυξη στην Ελλάδα του δικτύου 5G, ο διαγωνισμός για τις οποίες επίκειται - ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκαθαρίσει πως τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, που τα χαρακτηρίζουν «στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία», όπως και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, δεν πρέπει να πέσουν σε χέρια αντίπαλων κέντρων, ιδιαίτερα Κίνας και Ρωσίας.
Αλλωστε, και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ τόνιζε χτες ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα», «επειδή οι στρατιωτικοί μας βασίζονται σε πολιτικές υποδομές, υπηρεσίες και πόρους». Εξ ου και προανήγγειλε ότι οι υπουργοί θα λάβουν μια έκθεση αξιολόγησης των τρωτών σημείων σε ολόκληρη τη Συμμαχία, «για παράδειγμα σε τομείς όπως η πρόσβαση σε πολιτικές υποδομές για τις στρατιωτικές μας δυνάμεις σε μια κρίση ή σύγκρουση».
Χαρακτηριστική περίπτωση και εδώ η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Αλεξανδρούπολη, όπου ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός προβλέπει ακριβώς, πέρα από την ανάδειξη της πόλης σε επιχειρηματικό και ενεργειακό κέντρο, και την αξιοποίηση του ακριτικού λιμένα συν του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου, για ταχεία μετακίνηση δυνάμεων προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, με τον ίδιο τον Στόλτενμπεργκ να τονίζει στη διάρκεια των χτεσινών δηλώσεών του ότι η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αναδεικνύεται σε περιοχή στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και θα αποτελεί κορυφαία πρόκληση στη σύνταξη της λεγόμενης Στρατηγικής του ΝΑΤΟ για το 2030, ο μπούσουλας για την αντιπαράθεσή του με άλλα κέντρα στη δεκαετία που ξεκινά.
Εξάλλου, ο Στόλτενμπεργκ δεν παρέλειψε να βάλει όλα αυτά τα σχέδια στο πλαίσιο ακριβώς της αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα. Οπως είπε, στη Σύνοδο θα «εξετάσουν» την «απάντηση» του ΝΑΤΟ «στη ρωσική πυραυλική πρόκληση, η οποία αυξάνεται σε κλίμακα και πολυπλοκότητα». Διαβεβαίωσε ότι «συνεχίζονται οι εργασίες» για την «ενίσχυση των συμβατικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ» στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, με ταυτόχρονα μέτρα, για να διασφαλιστεί ότι η περιλάλητη «πυρηνική αποτροπή», το οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ, «παραμένει ασφαλής και αποτελεσματική».
Επιπλέον, «το ΝΑΤΟ συνεχίζει να προσαρμόζεται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του Διαστήματος, το οποίο γίνεται όλο και πιο πολυσύχναστο και ανταγωνιστικό κάθε χρόνο», είπε, κατηγορώντας και σε αυτό το πεδίο Ρωσία και Κίνα ότι «αναπτύσσουν συστήματα που θα μπορούσαν να τυφλώσουν, να απενεργοποιήσουν ή να καταρρίψουν δορυφόρους». «Το διάστημα είναι (...) ζωτικής σημασίας για τα στρατεύματά μας», σημείωσε, εξ ου και ανήγγειλε ότι σήμερα οι υπουργοί θα συμφωνήσουν να ιδρύσουν ένα νέο Διαστημικό Κέντρο του ΝΑΤΟ (NATO Space Centre) στη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας. Θυμίζουμε, οι Αμερικανοί έχουν ήδη στήσει μια τέτοια Ανώτατη Διοίκηση για το Διάστημα, στο πλαίσιο της στρατιωτικοποίησής του.
Οπως έλεγε χτες ο Στόλτενμπεργκ, το νέο αυτό Κέντρο θα υποστηρίζει αποστολές του ΝΑΤΟ με επικοινωνίες και δορυφορικές εικόνες, θα ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με πιθανές απειλές για δορυφόρους κρατών - μελών και θα συντονίζει δραστηριότητές τους «σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα».
Τέλος, αύριο Παρασκευή, θα εστιάσουν στις αποστολές του ΝΑΤΟ σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου