Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

«Έχουμε πόλεμο ενάντια στις αρρώστιες, την αδικία και το κεφάλαιο» - Videoart του ζωγράφου Τάκη Βαρελά

 

 

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των Videoart του ζωγράφου Τάκη Βαρελά με το έργο «Έχουμε πόλεμο ενάντια στις αρρώστιες την αδικία και το κεφάλαιο», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το χρονογράφημα με τίτλο «Ο σοσιαλισμός θέλει: Οι γιατροί να γιατρεύουν δωρεάν» που πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ο εργάτης της Κωνσταντινούπολης» στις 5/9/1910. Η πρωτότυπη εικονογράφηση και το άρθρο είναι μέρος του Ημερολογίου της ΚΕ του ΚΚΕ 2021. Μπορείτε να δείτε το άρθρο από την σελίδα - ντοκουμέντο της εφημερίδας «Εργάτης» στο slideshow κάτω. 

Η μουσική είναι του Θάνου Μικρούτσικου «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ» σε ποίηση του Μπέρτολτ Μπρεχτ από το «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου» και η ψηφιακή επεξεργασία ήχου και εικόνας του Μιχάλη Αγγελίδη.

Δείτε το Videoart ΕΔΩ. 

«Στο videoart -δήλωσε ο Τάκης Βαρελάς- η βάση του βρίσκεται στο κείμενο της εφημερίδας "Εργάτης" και στο ρόλο που θα έχουν οι γιατροί στο σοσιαλιστικό κράτος, όμως οι σημερινές συνθήκες, εν μέσω πανδημίας, πρώτιστη ανάγκη, ήταν η αναγκαιότητα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού όπως και η πάλη του απέναντι στην αναλγησία του αστικού κράτος που επιμείνει να αφήνει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λαό αθωράκιστο. Μπροστά στο κέρδος οι καπιταλιστές θυσιάζουν τα πάντα. Άλλωστε, το έχουν στο αίμα τους να βγάζουν και από τη ζημία κέρδος. Ελέγχουν το κράτος. Ελέγχουν τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πάει μαζί με τη υπεράσπιση της υγείας του και ταυτόχρονα δείχνει το δρόμο για το σοσιαλιστικό κράτος, μιας και ήταν, θα είναι το μοναδικό μέσο για να έχει ο λαός μακροζωία ευημερία, υγεία χωρίς βάσανα και φόβο.

Αυτό ήταν το όνειρο του "Εργάτη" στα 1910 και έγινε πραγματικότητα με το σοσιαλισμό που κράτησε 70 χρόνια και σήμερα έρχεται πάλι με τον πιο σκληρό εν μέσω πανδημίας να μας επανατοποθετήσει την πολιτική για το ρόλο των γιατρών και της δωρεάν ιατρικής φροντίδας για τον λαό, με όρους ανατροπής του βάρβαρου καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος».

Η πρωτότυπη εικονογράφηση αποτελεί μέρος της σειράς έργων του ζωγράφου για το Ημερολόγιο 2021 της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόκκινες Πινελιές». Θυμίζουμε ότι το Ημερολόγιο της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόκκινες Πινελιές» είναι ένα ημερολόγιο διαφορετικό από τα συνηθισμένα... Ένα ημερολόγιο που αξίζει να το προμηθευτούμε, αλλά και να το κάνουμε δώρο σε γνωστούς και φίλους. Ένα ημερολόγιο που μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για να έρθει κάποιος σε πρώτη επαφή με στιγμές από τη συγκλονιστική διαδρομή του Κόμματος και του κινήματος στη χώρα μας...

Ο τίτλος του ημερολογίου, «Κόκκινες Πινελιές», είναι δανεισμένος από την ομώνυμη στήλη που υπήρχε στον «Ριζοσπάστη» του Μεσοπολέμου. Στις σελίδες του βρίσκουν χώρο ψηφίδες της ταξικής πάλης στη χώρα μας, που έβαλαν τη δική τους «πινελιά» στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης. «"Κόκκινες Πινελιές" σημάδεψαν τόσο την Ιστορία όσο και το σήμερα. Έτσι, σε αυτό το ημερολόγιο διαλέξαμε τέτοιες "πινελιές" αγώνα, αυταπάρνησης, ανιδιοτέλειας και ιδανικών... Οι "Κόκκινες Πινελιές", παλιότερες και σύγχρονες, μπορούν να τροφοδοτήσουν τον προβληματισμό, τη διεκδίκηση, την αντοχή για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και πολέμους. Για την Ελλάδα της δουλειάς, της ευημερίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», σημειώνεται στην εισαγωγή του ημερολογίου.

Το ημερολόγιο διανθίζεται με δισέλιδα αφιερώματα, στο τέλος κάθε βδομάδας, σε γεγονότα της ταξικής πάλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναδημοσιεύσεις κειμένων από τις «Κόκκινες Πινελιές» του «Ριζοσπάστη» του Μεσοπολέμου. Εκεί, ο «Πρωτοπόρος» και ο «Προλετάριος» με την εύστοχη πένα τους καυτηριάζουν πλευρές της καθημερινότητας, αναδεικνύοντας αφενός την υποκρισία των κυρίαρχων του πλούτου και αφετέρου την ανάγκη συστράτευσης στην πάλη για μια άλλη κοινωνία. Μάλιστα, στο ημερολόγιο δεν φιλοξενούνται μόνο κείμενα από τη συγκεκριμένη στήλη, αλλά και χρονογραφήματα από άλλες σελίδες του «Ριζοσπάστη» και εργατικές εφημερίδες. Σημειώνεται επίσης ότι οι αναδημοσιεύσεις των κειμένων συνοδεύονται από πρωτότυπα σκίτσα του Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά.

Πρωτότυπο στοιχείο στην ατζέντα είναι ότι σε αυτά τα θεματικά δισέλιδα χρησιμοποιείται η τεχνολογία των κωδικών QR, όπου ο χρήστης, σκανάροντας τη συγκεκριμένη ένδειξη με την ειδική εφαρμογή στο smartphone ή στο tablet του, μπορεί να βρει στο διαδίκτυο επιπλέον αρχειακό υλικό, π.χ. επιπλέον φωτογραφίες που δεν χωρούσαν στον περιορισμένο χώρο της έκδοσης, οπτικοακουστικό υλικό που εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη και τον βοηθά να προσεγγίσει καλύτερα το κλίμα κάθε εποχής. Ακόμα, μπορεί να βρει επιπλέον αρθρογραφία και βιβλιοπροτάσεις, μια πρόταση -ουσιαστικά- αυτομόρφωσης για εκείνον που θέλει να το ψάξει παραπάνω.

 



902gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου