Η είδηση ότι και πάλι μια επαρχία της Ιταλίας, η Σικελία, ζητάει τη βοήθεια της Κούβας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (όπως είχε γίνει στο πρώτο κύμα της πανδημίας και στον βορρά της χώρας) επιβεβαιώνει μια αλήθεια: Οτι αναγνωρίζεται η πραγματικά επιτυχημένη δουλειά που γίνεται από το Νησί της Επανάστασης, όπου πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», οι αρχές της Σικελίας ζήτησαν από την κυβέρνηση της Κούβας να στείλει στην περιοχή περίπου 60 εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, από τη γνωστή σε όλο τον κόσμο ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeve», που δίκαια προτείνεται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τη χώρα μας για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2021. Τα νοσοκομεία στο νησί του Νότου της Ιταλίας στερούνται το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και γι' αυτό χρειάζονται έμπειροι λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές.
Αυτό που βλέπουμε στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα και σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη είναι ότι, παρά την πρόοδο της επιστήμης, τα δημόσια συστήματα Υγείας είναι αθωράκιστα γιατί όλες οι κυβερνήσεις, νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, εφάρμοσαν πολιτικές περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων στη λογική του «κόστους - οφέλους». Ετσι, στην Ιταλία οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων έφτασαν να είναι κατά 48.000 λιγότεροι από το 2008 γιατί οι περικοπές ξεπέρασαν τα 40 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Ενώ στη χώρα μας έκλεισαν τα Νοσοκομεία Λοιμωδών και αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με τις πολιτικές που εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια την Ιταλία η Ομοσπονδία των γιατρών ανέφερε ότι 27 συνάδελφοί τους έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 10 μέρες, ενώ 27.000 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας είχαν μολυνθεί τον τελευταίο μήνα.
Από την άλλη, όταν κριτήριο δεν είναι το κέρδος των λίγων καπιταλιστών αλλά πραγματικά η ανθρωπινή ζωή, μια αρχή που η σοσιαλιστική Κούβα εφαρμόζει από τότε που νίκησε η Επανάσταση, κόντρα στον απάνθρωπο εγκληματικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά. Στην Ιταλία τα κρούσματα ξεπερνάνε τα 1,6 εκατ. και οι νεκροί τις 55.500. Στην Ελλάδα αντίστοιχα είναι 105.271 και 2.406, ενώ στην Κούβα, με περίπου ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας, είναι 8.284 και 135. Οι δείκτες της πανδημίας είναι ενδεικτικοί αλλά η αιτία της διαφοράς σχετίζεται με την εντελώς διαφορετική σημασία που έχει για την Κούβα η Υγεία, η οποία δεν είναι εμπόρευμα αλλά δωρεάν κοινωνικό αγαθό για όλους. Και επειδή οι αριθμοί όντως είναι αμείλικτοι ιδού ορισμένες αποδείξεις για την κουβανική επιτυχία:
-- Διαθέτει 95.487 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, 85.732 νοσηλευτές (η αναλογία είναι από τις λίγες στον κόσμο: 9 γιατροί ανά 1.000 ανθρώπους).
-- Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνει 10.869 τοπικά ιατρεία Οικογενειακών Γιατρών, που έχουν αναλυτική εικόνα της κατάστασης της υγείας των ανθρώπων σε κάθε γειτονιά, συνοικία, χωριό, πόλη. Επιπλέον, υπάρχουν γιατροί στους χώρους δουλειάς, σε συνεταιρισμούς, σε εκπαιδευτικούς χώρους κ.λπ.
-- Ο δευτεροβάθμιος τομέας Υγείας συγκροτείται από 449 πολυκλινικές και 150 νοσοκομεία (ανάμεσά τους και παιδιατρικά, για ξεχωριστές παθήσεις, για μητέρες, ηλικιωμένους κ.ο.κ.).
Σημαντικό επίσης στοιχείο που δείχνει τα εντελώς διαφορετικά συστήματα και την ανωτερότητα της Κούβας είναι το πώς εφαρμόζονται τα πραγματικά επιστημονικά πρωτόκολλα στον τομέα του Τουρισμού. Την ώρα που στην Ελλάδα και όλο τον καπιταλιστικό κόσμο το άνοιγμα του Τουρισμού έγινε στην πραγματικότητα με βάση τα συμφέροντα των τουρ οπερέιτορς, των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών και μεταφορέων, χωρίς επί της ουσίας ελέγχους στα σύνορα (μόνο το 12% ελέγχθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) με αποτέλεσμα τη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας, στην Κούβα η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, τον περασμένο μήνα, που επανεκκίνησε ο διεθνής Τουρισμός, είναι ενδεικτική. Οσοι εισέρχονται στη χώρα, ελέγχονται στα σημεία εισόδου, τους γίνεται τεστ, πληρώνουν ιατρική ασφάλεια 30 δολαρίων, που καλύπτει όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και τυχόν νοσηλείας και μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων, δηλαδή για 24 έως 48 ώρες, οι τουρίστες είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα στα ξενοδοχεία τους, ή σε ειδικά ξενοδοχεία αν είχαν κλείσει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην περίπτωση που είναι θετικοί και ασυμπτωματικοί, προβλέπεται η μεταφορά σε ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία, ενώ με τα πρώτα συμπτώματα οδηγούνται στο νοσοκομείο. Τέτοια μέτρα, στην Ελλάδα και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη δεν εφαρμόστηκαν, επειδή δεν «ταίριαζαν» με τα συμφέροντα των τουρ οπερέιτορς και των μονοπωλιακών ομίλων στον Τουρισμό. Τα συμπεράσματα προφανή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου