Έτοιμη για την αποστολή ειδικών δυνάμεων (αλεξιπτωτιστών) στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, στο πλάι των γαλλικών στρατευμάτων που πραγματοποιούν επέμβαση στη χώρα, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας» και της «ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών».
Θυμίζουμε ότι σχετικό αίτημα υπάρχει ήδη από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας τον περασμένο Φλεβάρη, όπου μπήκαν οι βάσεις για την «αναβάθμιση» της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία «επικυρώθηκε» και με τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Γαλλίας σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, την προμήθεια από τη Γαλλία μίας μοίρας 18 μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων «Mirage» κ.ο.κ.
Ήδη από το Φλεβάρη εξάλλου ο υπουργός Άμυνας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, επιστρατεύοντας τα γνωστά προσχήματα περί τρομοκρατίας αποκάλυπτε πως με απόφαση που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «τρέχει» «εθνική» συμμετοχή στην ευρωενωσιακή αποστολή «European Union Training Mission» - EUTM, ενώ πρόσθετε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άλλο. Φυσικά και υπάρχουν σκέψεις ή προτάσεις να αναπτύξουμε περισσότερες δυνάμεις, αλλά δεν έχουμε πάρει καμία θετική απόφαση επ' αυτού, δεδομένης της μεγάλης έντασης και της επικινδυνότητας που επικρατεί στην περιοχή αυτή», αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για αποστολή και πρόσθετων δυνάμεων.
Θυμίζουμε επίσης ότι η κυβέρνηση, με αποφάσεις που απέστειλε σε υπουργεία και Διευθύνσεις το προηγούμενο διάστημα, προκήρυξε θέσεις για αποστολή πολιτικού προσωπικού στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο πλαίσιο των σχετικών ευρωενωσιακών αποστολών, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την περασμένη άνοιξη και την επέκταση της λεγόμενης εντολής της ευρωενωσιακής αποστολής στο Μάλι, της EUTM Mali, ώστε πέρα από «εκπαίδευση» να παρέχει και «στρατιωτική βοήθεια» («military assistance») στο στρατιωτικό σχήμα «G5 Sahel Joint Force».
Τώρα, όπως σημειώνουν δημοσιεύματα στο στρατιωτικό Τύπο (doureios.com κ.ά.), η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάει και ένα βήμα παραπέρα, μεθοδεύοντας αποστολή ελληνικού στρατιωτικού τμήματος στο Μάλι, όχι για ένταξη στην ευρωενωσιακή αποστολή εκεί, EUTM, αλλά για να προσκολληθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει η Γαλλία στο Μάλι (επιχείρηση TF TAKUBA). Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, σχεδιάζεται η αποστολή δύο αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι, με σκοπό την απόκτηση εικόνας για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποστολή του τμήματος, που σε πρώτη φάση λέγεται ότι θα αναλάβει καθήκοντα ασφαλείας στο στρατόπεδο της γαλλικής δύναμης.
Ο κατήφορος της εμπλοκής δεν έχει τέλος, ενώ και το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει γλαφυρά ότι οι συμμαχίες της αστικής τάξης, που από την κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα παρουσιάζονται ως «εγγύηση ασφάλειας», αποτελούν στην πραγματικότητα εγγύηση πολύ μεγάλων κινδύνων για το λαό και αποστολών εκτός συνόρων για τις ΕΔ που καμία σχέση δεν έχουν με την αποστολή τους, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι παρά τα διάφορα προσχήματα που αξιοποιούνται, το Μάλι αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (Γαλλίας, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνας, Ρωσίας, αλλά και Τουρκίας κ.ά.), είναι η τρίτη χώρα σε αποθέματα χρυσού στην Αφρική και διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου στο βορρά, όπου δραστηριοποιούνται γαλλικές πολυεθνικές και αναπτύσσονται οι στρατιωτικές αυτές δυνάμεις.
Ξεκίνησε η «Μέδουσα», σειρά παίρνει και η Σαουδική Αραβία
Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, ξεκίνησε χτες Δευτέρα η διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «Μέδουσα 10», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκέμβρη. Στην άσκηση, η οποία διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, αναμένεται να συμμετάσχουν και δυνάμεις από τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο.
Ήδη το Σάββατο κατόπιν συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια του λιμένα της Αλεξάνδρειας συνεκπαίδευση PASSEX μονάδων επιφανείας Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και Κύπρου, ενώ παράλληλα αεροσκάφη της Ελλάδας και της Αιγύπτου εκτέλεσαν αποστολές προστασίας ναυτικών δυνάμεων και επιθετικών επιχειρήσεων.
Παραπέρα, στον απόηχο του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της υπογραφής εκεί «Ρήτρας Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος», πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει αντίστοιχη συμφωνία και με τη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει άλλωστε ήδη η παλαιότερη καταρχήν συμφωνία για αποστολή εκεί ελληνικών «Patriot» προς ενίσχυση της αντιαεροπορικής ομπρέλας απέναντι στο Ιράν.
Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε και η Πολυεθνική Άσκηση Αντιαεροπορικών Μονάδων PATRIOT (Multinational Tactical Firing 2020), που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ). Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «στην άσκηση συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Ελλάδα και η Γερμανία, καθώς και πληρώματα από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών βολών που εκτελέστηκαν από τη Δευτέρα 23 έως την Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020 σύμφωνα με ΝΑΤΟικό Σενάριο, τα οποία αξιολογήθηκαν από Πολυεθνική Ομάδα του SHAPE», ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη, η άσκηση ενίσχυσε «τη συνδυασμένη ικανότητα των ΗΠΑ και της Ευρώπης να ελέγχουν αμυντικά πυρά στην Ανατολική Ευρώπη» στη συνοριογραμμή δηλαδή με τη Ρωσία.
(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου