(Μηνιαίον θεωρητικόν όργανον του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (Κομμουνιστικού).
Εκδίδεται εις καλλιτεχνικόν τεύχος την πρώτην εκάστου μηνός.
Συνδρομαί: Εσωτερικού ετήσια δρ. 12
»» εξαμην. δρ. 6
Εξωτερικού ετήσια δρ. 15
»» εξαμην. δρ. 9
Απευθύνεσθε προς τον σ. Σ. Κομιώτην, Ευριπίδου 14, Αθήνας.
Με αυτήν τη λιτή ανακοίνωση, 100 χρόνια πριν, στις 12-1-2021, ο «Ριζοσπάστης» καλούσε τους αναγνώστες του να εγγραφούν συνδρομητές στο θεωρητικό - πολιτικό περιοδικό του ΣΕΚΕ (Κ), της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», που το πρώτο της τεύχος είχε εκδοθεί την Πρωτοχρονιά του 1921.
Ο Νίκος Δημητράτος, Γραμματέας τότε της ΚΕ του Κόμματος, σε άρθρο του στο πρώτο τεύχος της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» έγραφε σχετικά με τους λόγους έκδοσης του περιοδικού:
«Με τον σκοπόν να κατευθύνη την σκέψιν και ενέργειαν του Κόμματος και ν' αποβή μόνιμον αντιπροσωπευτικόν όργανον του αγώνος εκδίδεται από σήμερον η Κομμουνιστική Επιθεώρησις», η οποία «προδιαθέτουσα και παρασκευάζουσα τους αγωνιστάς και όλους εν γένει τους παράγοντας του αγώνος εις την ικανότητα δια την πιστήν και ομοειδή αντιμετώπισιν πάντων των ζητημάτων αρχών, οργανώσεως και τακτικής κατά την εξέλιξιν του ιστορικού αγώνος του ελληνικού και παγκόσμιου προλεταριάτου, εις το παρόν και το μέλλον».
Στην ύλη του πρώτου τεύχους περιλαμβάνονταν ακόμα άρθρο για τους Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ, απόσπασμα από το έργο του Φρίντριχ Ενγκελς «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους», το Πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς κ.ά.
Εκτοτε, η έκδοση της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» ακολούθησε την ιστορική πορεία του ΚΚΕ. Βρέθηκε αντιμέτωπη με διώξεις, απαγόρευση της κυκλοφορίας της, εκδόθηκε παράνομα.
Μετά από 27 χρόνια, με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ το 1974, επανεκδόθηκε η ΚΟΜΕΠ ως μηνιαίο πολιτικό - θεωρητικό περιοδικό, όργανο της ΚΕ του Κόμματος. Απ' το 1993 κυκλοφορεί σταθερά κάθε δίμηνο, «συντροφεύει» τα μέλη και τους οπαδούς του Κόμματος, τους εφοδιάζει με πλήθος επιχειρημάτων, συμβάλλει στην αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματα της αστικής τάξης.
- Βλ. περισσότερα:
-- Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1939, τόμ. Α2, «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2018, σελ. 494-500.
-- ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «Για τα 90 χρόνια της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», Κομμουνιστική Επιθεώρηση, τεύχ. 1/2011. σελ. 11-28.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου