Με νέες δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης είπε πως «αν και δεν χρειάζεται», στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται «ειδικό άρθρο το οποίο θα κατοχυρώνει ακόμη μια φορά το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα». Μια ανέξοδη δέσμευση αντιπερισπασμού, αφού την ίδια στιγμή το εργασιακό νομοσχέδιο θα εμπλουτίζει το «μενού» της «διευθέτησης», που σμπαραλιάζει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, καθιστώντας τελικά το 8ωρο μια εξαίρεση στην «κανονικότητα» της εργασιακής ζούγκλας. Αυτήν την πραγματικότητα αναγνώρισε άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός, λέγοντας ότι η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, που προβλέπεται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει ενσωματωθεί με νόμους στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, και καμία κυβέρνηση δεν τους έχει πειράξει, αντίθετα όλες τούς έχουν εφαρμόσει.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι απαντώντας στην κάλπικη κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, ο Κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε τη Συλλογική Σύμβαση που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στη συγκεκριμένη ΣΣΕ προβλέπεται η δυνατότητα των εργοδοτών να απασχολούν τους εργαζόμενους κατά τις μέρες ανάπαυσής τους, αλλά και το ξεχείλωμα του ωραρίου κατά μία ώρα καθημερινά χωρίς πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή. Και όπως είπε ο υπουργός, την περασμένη Πέμπτη (τη μέρα της απεργίας) ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτική για τον κλάδο αυτήν τη Σύμβαση, που περιέχει τη «διευθέτηση» κατάργησης του 8ωρου. Ο χαρτοπόλεμος που ακολούθησε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απλά ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το επικείμενο νομοσχέδιο - τερατούργημα «χτίζεται» πάνω στο υπάρχον αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) διαμόρφωσαν, επέκτειναν και διατήρησαν τα προηγούμενα χρόνια, με τα τρία μνημόνια και τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους.
Και ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και την οποία η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα «τακτοποιήσει», δηλαδή θα νομιμοποιήσει, μόνο ως πρόκληση ακούγεται ο ισχυρισμός του υπουργού ότι δεν θέλει να καταργήσει το 8ωρο, αφού κάτι τέτοιο «θα ήταν αντίθετο με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη». Τον «χάρτη» αυτόν υπερασπίζονται και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, και περιλαμβάνει ένα πλήθος από Οδηγίες και ρυθμίσεις που κάνουν λάστιχο το ωράριο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο εργάσιμος χρόνος μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 13ωρο, σύμφωνα με σχετική ευρωενωσιακή Οδηγία.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόζεται η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με ατομικές συμβάσεις, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζουν τα συνδικάτα, ενώ χρησιμοποιώντας τα γνωστά ξεπεσμένα επιχειρήματα δικαιολόγησης της απλήρωτης δουλειάς, ανέφερε, παρουσιάζοντάς την σαν «δικαίωμα»: «Ποιος είμαι εγώ ή ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πει σε κάποιον εργαζόμενο, εάν το θέλει, ότι πρέπει να δουλεύει ακατέβατα 8 ώρες;»!
Κατά τ' άλλα, το νομοσχέδιο σύμφωνα με τον υπουργό θα καταργήσει την κυριακάτικη αργία και σε άλλους κλάδους, μετά το Εμπόριο, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αυξήσει τις εργάσιμες Κυριακές στις 32. Πιο συγκεκριμένα, φέρνει δουλειά και την Κυριακή σε κλάδους όπως τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία, η πληροφορική - data centers, δηλαδή αυτοί που ιεραρχούνται στο «σχέδιο ανάκαμψης», γιατί - όπως είπε ο υπουργός - «θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε επενδύσεις και να είμαστε κλειστοί».
Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις περαιτέρω περιστολής της συνδικαλιστικής δράσης, όπως με το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, με προβλέψεις για «ελάχιστη παροχή υπηρεσιών» τις μέρες της απεργίας κ.λπ., σε μια σαφή στόχευση να ορθωθούν νέα εμπόδια στην οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων, στην αντίσταση στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου