Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Αγώνας για να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ

 

Περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου στο κέντρο «Νόστος» στον Πειραιά

 

Από τη συνάντηση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου με τη διεύθυνση, τους εργαζόμενους θεραπευτές του «Νόστου» και γονείς
Από τη συνάντηση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου με τη διεύθυνση, τους εργαζόμενους θεραπευτές του «Νόστου» και γονείς
Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), των γονέων, αλλά και των ίδιων των νέων ανθρώπων που προσπαθούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να αποκρούσουν τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον χαρακτήρα του Κέντρου για να πριμοδοτήσει παραπέρα την πολιτική «μείωσης της βλάβης», σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ, είναι αυτό που κυριαρχεί και στο κέντρο κοινωνικής επανένταξης «Νόστος» στον Πειραιά, όπου περιόδευσε την περασμένη Παρασκευή η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Πειραιά.

Μαζί της ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γρηγόρης Μόφορης και Αλέξανδρος Κοττέας.

Θερμή υποδοχή, πλούσια συζήτηση

Την Δ. Μανωλάκου υποδέχτηκαν ιδιαίτερα θερμά ο υπεύθυνος του «Νόστου», Ανδρέας Κρομμύδας, οι εργαζόμενοι του Κέντρου και αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων.

Αυτό που έγινε εξαρχής καθαρό στη διάρκεια της συζήτησης ήταν, όπως αναφέρθηκε από τον υπεύθυνο του Κέντρου, ότι η κυβέρνηση, εκεί που στοχεύει, με τις αλλαγές που προωθεί (ΠΝΠ και νομοσχέδιο), είναι «η συλλογική και οργανωμένη προσπάθεια και δράση που καλλιεργείται με τα "στεγνά" προγράμματα και αυτό είναι η μεγάλη, η προίκα ζωής που δίνεται με τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ». Γι' αυτό και προωθεί την πολιτική της ΕΕ για προγράμματα που αποσκοπούν στη συντήρηση της εξάρτησης και όχι στην απεξάρτηση.

Τόσο από τον Ανδ. Κρομμύδα και τους άλλους εργαζόμενους, όσο και την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Αννα Δημητροπούλου, έγινε αναφορά στο έργο που επιτελείται στο ΚΕΘΕΑ και τα σημαντικά αποτελέσματα βγάζοντας στην κοινωνία «ανθρώπους έτοιμους να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν». Γι' αυτό και «δεν θα επιτρέψουμε τις αλλαγές που προωθούνται, θέλουμε τα παιδιά μας, τα νιάτα μας, να είναι ζωντανά και γερά», ανέφερε χαρακτηριστικά η Α. Δημητροπούλου.

Οπως επισημάνθηκε, η υπονόμευση των «στεγνών» προγραμμάτων δεν είναι κάτι καινούργιο. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι παραδίδουν ο ένας τη σκυτάλη στον άλλο στη σταδιακή υποβάθμιση του ΚΕΘΕΑ με την έλλειψη προσωπικού, την υποχρηματοδότησή του και πάει λέγοντας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, ο Α. Κρομμύδας έφερε το γεγονός ότι πλέον «έκλεισε η μία και μοναδική δομή εφήβων του ΚΕΘΕΑ που υπήρχε στον Πειραιά»!

Ομως, και τα παιδιά του «Νόστου» έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα. Ο Τάσος, 35 ετών, ανέφερε: «Με έμαθαν να μην έχω παραβατικές συμπεριφορές, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι απέκτησα, μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, τη δύναμη να μπορώ να αλλάξω και να στέκομαι όρθιος στην κοινωνία. Δεν ήξερα ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει. Εδώ κατάλαβα ότι βολεύει να υπάρχουν χρήστες στο δρόμο και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Ενώ ο Αλέξανδρος, 37 ετών, 10 μήνες στο πρόγραμμα, συμπλήρωσε: «Εχω προσπαθήσει να απεξαρτηθώ με άλλα προγράμματα, όχι "στεγνά", όμως δεν με βοήθησαν. Στο ΚΕΘΕΑ δεν ήξερα τι γινόταν και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλουν. Τους ενοχλεί όλη αυτή η συλλογική προσπάθεια που γίνεται εδώ από όλους μας, γιατί δεν είναι εργαλείο τους. Πρέπει να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους και εμείς έχουμε δει πια ότι όλα μπορούν να γίνουν».

Χαρακτηριστικά ήταν και όσα είπε ο Μωυσής, 44 ετών, 14 μήνες στο πρόγραμμα: «Αυτό που κάνουμε εδώ θέλει αγώνα μεγάλο. Ναι, έχουμε κάνει και πισωγυρίσματα. Ξαναπέφτεις, αλλά ξανασηκώνεσαι. Ομως, αυτό που μαθαίνεις είναι το "κανείς μόνος", το να βάζεις στόχους. Βγαίνεις ένας καινούργιος άνθρωπος με θέληση και ενδιαφέροντα».

Μας δώσατε κουράγιο

Η Δ. Μανωλάκου, ακούγοντας όλα αυτά, σημείωσε ότι «μας δώσατε κουράγιο» όσον αφορά τα όσα ανέφεραν οι άνθρωποι αυτοί με τη μάχη που δίνουν συλλογικά, ενωμένα, οργανωμένα, με συγκεκριμένο στόχο, χωρίς να το βάζουν κάτω ακόμα και όταν «ξαναπέφτουν» ή έχουν «πισωγυρίσματα».

Ανέφερε ότι τα όσα βιώνουν οι ίδιοι, η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για την απεξάρτηση, αλλά και συνολικά τα όσα εκτυλίσσονται με την πανδημία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες, «αυτό που αναδεικνύουν είναι η βαρβαρότητα του συστήματος, στα πλαίσια του οποίου όλα είναι εμπόρευμα. Ολα πωλούνται και αγοράζονται, ακόμα και η Υγεία και η ίδια η ανθρώπινη ζωή», και αυτό είναι απόδειξη της σαπίλας του και «αυτή η σαπίλα πρέπει να ανατραπεί, πάει και τελείωσε».

Εξήγησε ότι η ΕΕ, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου εχθρεύονται κάθε μορφή συλλογικής οργάνωσης και δράσης, θέλουν τους εργαζόμενους «να είναι εξαρτώμενοι και αδύναμοι, γιατί το σύστημα σε θέλει εργαλείο για την παραγωγή και την κερδοφορία, χωρίς να διεκδικείς και κυρίως να μη το αμφισβητείς». Γι' αυτό φέρνει και το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά που παράλληλα με το 8ωρο χτυπάει και τα συνδικάτα, γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε και άλλα εμπόδια στην απεργία.

Αναφέρθηκε ακόμα στην εξέλιξη του «παγώματος» του νομοσχεδίου για δύο μήνες από την πλευρά της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης. «Και αυτό το χρονικό περιθώριο πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο για να γίνει η υπεράσπιση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, η χρηματοδότηση και αναβάθμισή του υπόθεση όλων των εργαζομένων».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου