Πέθαναν 745.000 εργαζόμενοι το 2016 από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών που εργάζονταν έδειξε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environment Intenational». Τα συμπεράσματα της έρευνα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα καθώς ήδη η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί νομοσχέδιο για την αύξηση των ωρών -απλήρωτης- εργασίας με ατομική σύμβαση, επεκτείνοντας το νομοθετικό πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
«Οι πάρα πολλές ώρες εργασίας ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρο θάνατο» δήλωσε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ και σημείωσε πως «το να εργάζεται κανείς 55 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία».
Η έρευνα, που εξέτασε στοιχεία από 194 χώρες, βρήκε ότι όσοι εργάζονται επί 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 35% να εμφανίσουν εγκεφαλικό και σε ποσοστό 17% να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση με όσους εργάζονται 35 με 40 ώρες την εβδομάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν άνδρες, σε ποσοστό 72%, ηλικίας 60 με 79 ετών οι οποίοι εργάζονταν για 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο όταν ήταν 45 με 74 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα αφορούσε την περίοδο 2000-2016 και δεν εξέτασε τις συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. Ωστόσο αξιωματούχοι του ΠΟΥ επισήμαναν ότι η αύξηση της τηλεργασίας και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της υγειονομικής κρίσης ενδέχεται να έχουν αυξήσει τους κινδύνους.
«Η πανδημία επιταχύνει εξελίξεις που ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τάσεις που οδηγούν σε αυξημένες ώρες εργασίας», επισήμανε ο ΠΟΥ.
Επικαλούμενος έρευνα του «National Bureau of Economic Research» σε 15 χώρες ο Φρανκ Πέγκα, ειδικός του ΠΟΥ, σχολίασε ότι «ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά περίπου 10% στη διάρκεια των lockdown» και πως «η τηλεργασία καθιστά πιο δύσκολη την αποσύνδεση των εργαζομένων».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου