Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Με ευρωενωσιακή σφραγίδα η κυβέρνηση της ΝΔ βγάζει στο σφυρί τη λαϊκή κατοικία

 

  Πηγή: Associated Press

 

Πλήρη στήριξη στο νέο πτωχευτικό κώδικα της κυβέρνησης της ΝΔ και στην επίθεση στις υπερχρεωμένες εργατικές - λαϊκές οικογένειες παρέχει η Κομισιόν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ο επίτροπος Reynders επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος νόμος ενσωματώνει το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο της ΕΕ στην ελληνική νομοθεσία και μεταξύ άλλων αποσκοπεί στην ταχύτερη αποπληρωμή των «πιστωτών», δηλαδή των τραπεζικών ομίλων και funds, που ανησυχούν για την κερδοφορία τους λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στη χώρα μας.

Με προκλητικό τρόπο η Κομισιόν στηρίζει τις κατασχέσεις, τις αναγκαστικές εκτελέσεις και τους πλειστηριασμούς περιουσιών και κατοικιών υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών χρησιμοποιώντας τη γνωστή προπαγανδιστική παραφιλολογία περί αφερέγγυων οφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών. Συκοφαντούν χιλιάδες εργατικές-λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, την ανεργία, τις απολύσεις, τη μείωση του εισοδήματός τους, την επίθεση στα δικαιώματά τους. Όλους εκείνους που αναγκάστηκαν να δανειστούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες, έχουν πληρώσει διπλά και τριπλά στο κράτος και στις τράπεζες και τώρα απειλούνται να χάσουν και τα σπίτια τους.

Ο επίτροπος κυνικά ομολογεί ότι «το καθεστώς πώλησης και επανεκμίσθωσης είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών σε σύγκριση με την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία στο παρελθόν επηρέασε αρνητικά τη συνολική διαθεσιμότητα και το συνολικό κόστος της πίστωσης στην Ελλάδα».

Με λίγα λόγια και η Κομισιόν, όπως και οι ελληνικές κυβερνήσεις -η τωρινή και οι προηγούμενες-, καλούν το λαό να πληρώσει την προστασία της κερδοφορίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, μετατρέποντάς τον στην καλύτερη περίπτωση σε ενοικιαστή του ίδιου του του σπιτιού, εάν δεν τον πετάνε στο δρόμο. Αποκαλύπτεται η κοροϊδία όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων που μιλούν για προστασία της λαϊκής κατοικίας, αλλά στηρίζουν με την ψήφο τους στην ΕΕ την «τραπεζική ολοκλήρωση» και την «ενιαία κεφαλαιαγορά».

Από την απάντηση της Κομισιόν αναδεικνύεται η ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, να ενισχύσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν τώρα άμεσα μέτρα προστασίας της λαϊκής κατοικίας. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, να «κουρευτούν» τα χρέη των εργαζομένων και των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων και αγροτοπαραγωγών στις τράπεζες. Καταδικάζοντας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, που στήριξαν κι ενσωμάτωσαν όλες τις νομοθετικές αλλαγές με βάση το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο της ΕΕ για τη διάσωση των κερδών των τραπεζών, να απαιτήσουν την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που πάντα τη δημιουργούν: οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η εξουσία τους.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Κομισιόν:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-006829/2020

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος

Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε το νέο Πτωχευτικό όταν τα επιτελεία της ΕΕ ομολογούν ότι οι επίσημα καταγεγραμμένοι άστεγοι στην ΕΕ θα ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει τέλος και στην όποια υποτυπώδη "προστασία" πρώτης κατοικίας ίσχυε μέχρι τώρα. Απελευθερώνει κύμα μαζικών πλειστηριασμών στο όνομα της "βιώσιμης" λειτουργίας των τραπεζών και των μονοπωλιακών ομίλων.

Το "ξεσκαρτάρισμα" των "κόκκινων δανείων" αποτελεί προτεραιότητα για την "εξυγίανση" των τραπεζών, την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών με στόχο το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Τίθεται ρητά ζήτημα επίσπευσης των διαδικασιών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, των κατασχέσεων λογαριασμών λαϊκών οικογενειών ενώ η κυβέρνηση ΝΔ, καθιερώνοντας την πτώχευση φυσικού προσώπου, κάνει ακόμη ένα βήμα εμπρός στην υλοποίηση επικίνδυνων αντεργατικών σχεδιασμών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς αιτιολογεί το γεγονός ότι, την ώρα που εκτοξεύεται ο αριθμός των αστέγων και πολλαπλασιάζονται οι άνεργοι και οι ελαστικά εργαζόμενοι, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη-μέλη απελευθερώνουν τους μαζικούς πλειστηριασμούς, κατάσχουν λογαριασμούς και παραδίδουν το βιός εκατομμυρίων εργατικών λαϊκών νοικοκυριών στην Ευρώπη στις τράπεζες και τα funds, γιγαντώνοντας τη σημερινή ήδη εκρηκτική κατάσταση, ενώ ποινικοποιούν την πάλη ενάντια σε αυτά τα απαράδεκτα μέτρα;

Πώς τοποθετείται στο αίτημα συνδικάτων και μαζικών φορέων για διασφάλιση της πρώτης κατοικίας και απαγόρευση πλειστηριασμών σε βάρος επαγγελματιών με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ με αυτοδίκαιη παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης από πλευράς των τραπεζών;»

Απάντηση του κ. Reynders εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Η πρόσφατη μεταρρύθμιση του ελληνικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα μεταφέρει το δίκαιο της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο και αποσκοπεί i) στην επιτάχυνση της απαλλαγής από χρέη για αφερέγγυους οφειλέτες, ii) στην ταχύτερη εξόφληση των πιστωτών και iii) στη διατήρηση των βιώσιμων οφειλετών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες μέσω νέου πλαισίου προληπτικής αναδιάρθρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκκαθάριση της πτωχευτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων της αναγκαστικής εκτέλεσης εξασφαλίσεων και της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και τυχόν εσόδων του αφερέγγυου οφειλέτη που υπερβαίνουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, πραγματοποιείται μόνον όταν η διαδικασία έχει φτάσει στο τέλος της και όλες οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης έχουν αποτύχει, οπότε και επιτρέπεται η εξόφληση των πιστωτών και η απαλλαγή των οφειλετών από τα χρέη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επανέλθουν σε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα απαλλαγμένοι από το βάρος των χρεών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν.

Επιπλέον, ο νέος πτωχευτικός κώδικας θέτει σε εφαρμογή ένα δίχτυ ασφαλείας για ευάλωτους οφειλέτες οι οποίοι έχουν λάβει δάνειο που συνδέεται με την πρώτη κατοικία τους. Στο πλαίσιο της εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης, οι εν λόγω οφειλέτες που υφίστανται αιφνίδια απώλεια εισοδήματος θα είναι επιλέξιμοι για προσωρινή επιδότηση. Επίσης, σε περίπτωση που κηρύξουν πτώχευση ή η πρώτη κατοικία τους κινδυνεύει να τεθεί σε πλειστηριασμό, έχουν τη δυνατότητα, μέσω καθεστώτος πώλησης και επανεκμίσθωσης, να παραμείνουν στην πρώτη κατοικία τους ως μισθωτές, να επωφεληθούν από επιδότηση επί του μισθώματος και να διατηρήσουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν στο μέλλον την κυριότητα της κατοικίας τους.

Αυτό το καθεστώς πώλησης και επανεκμίσθωσης είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών σε σύγκριση με την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία στο παρελθόν επηρέασε αρνητικά τη συνολική διαθεσιμότητα και το συνολικό κόστος της πίστωσης στην Ελλάδα. Επιπλέον, τίθεται χωριστά σε εφαρμογή στοχευμένο προσωρινό καθεστώς επιδότησης για οφειλέτες με δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία τους, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παράλληλα για την αποφυγή μόνιμου δυσμενούς αντικτύπου ηθικού κινδύνου».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου