Τρίτη 11 Μαΐου 2021

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ

 

Παρουσιάζεται την Τετάρτη το νέο αντεργατικό έκτρωμα - Σε θέσεις μάχης τα Συνδικάτα!

 
Συλλαλητήρια για «να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί άμεσα» και συνέχεια με πανελλαδική πανεργατική απεργία

 

 

Την Τετάρτη το μεσημέρι αναμένεται η κυβέρνηση της ΝΔ να παρουσιάσει διαδικτυακά το νέο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το οποίο φέρει κατ' ευφημισμό τον τίτλο για: «Για την προστασία της Εργασίας» ενώ ο πραγματικός του τίτλος είναι «Ένας ακόμα νόμος για το ξεζούμισμα των εργαζομένων και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης».

Με τις μέχρι σήμερα δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και τα σχετικά δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

Η άρση εμποδίων στην επιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή ως υπερωρία. Η αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους), τις οποίες μπορεί να επιβάλλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης, ως μια ακόμα επιλογή ένταση της εκμετάλλευσης. Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας με τη διεύρυνση των κλάδων που θα μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές. Η παραπέρα νομική θωράκιση και εδραίωση της τηλεργασίας. Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει στον εργοδότη να μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση σε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου εργασίας. Τα βάρβαρα αυτά μέτρα συνοδεύονται από το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης με το φακέλωμα των συνδικάτων, την δημιουργία μηχανισμών αποτροπής της περιφρούρησης της απεργίας, τη αύξηση του προσωπικού ασφαλείας που σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την ίδια την απεργία.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μαζί με άλλα συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενους που παρά τις διαφορές τους επιλέγουν να βρίσκονται στο μετερίζι της ταξικής πάλης, βρίσκονται ήδη σε θέσεις μάχης. Δεν καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση όπως κάνει η κατάπτυστη ηγεσία της ΓΣΕΕ που τόσο καιρό έλεγε «αφήστε να δούμε το νομοσχέδιο πρώτα και μετά θα κάνουμε κριτική», και βάφτιζε «γελοιότητες» τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όλοι στο πόδι!

Στη μαζική σύσκεψη της Δευτέρας τα συνδικάτα έστειλαν καθαρό μήνυμα στους εργαζόμενους: «Ούτε λεπτό εφησυχασμός. Η απεργία της 6ης Μάη ήταν ένα επιτυχημένο βήμα. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή». Σε αυτή τη σύσκεψη αποφάσισαν πως με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου προχωράνε σε συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας με αίτημα: «Να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί άμεσα». Δίνουν συνέχεια με μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία σε χρόνο που θα κριθεί ο πιο κατάλληλος.

Μεταξύ αυτών, και παράλληλα με αυτά, τα ΔΣ των Συνδικάτων καταστρώνουν σχέδιο παρεμβάσεων στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους, ενημερώνουν και εξηγούν με επιχειρήματα τον βαθύ αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, δείχνουν γιατί στο στόχαστρο του εργατικού κινήματος δεν μπαίνει μόνο το νομοσχέδιο που έρχεται αλλά όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Εξηγούν γιατί είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να δώσουν μαζικά ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ενιαία επίθεση που δέχονται από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση στη σύσκεψη αποφασίστηκε: Τα Συνδικάτα φτιάχνουν το δικό τους σχέδιο το οποίο αντιπαρατάσσουν στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι. Επαναφέρουν επικαιροποιημένο το σχέδιο νόμου που υιοθετήθηκε από 530 σωματεία και αφορούσε Συλλογικές Συμβάσεις, μισθό, ωράριο, εργασιακές σχέσεις. Η επικαιροποίησή του αφορά στον εμπλουτισμό του με τα εξής στοιχεία: Κατάργηση των νόμων διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων. Κατάργηση του «μίνι εργασιακού» της κυβέρνησης της ΝΔ που πέρασε μέσα στην πανδημία. Αυτό το επικαιροποιημένο σχέδιο νόμου στη συνέχεια θα κατατεθεί στα πολιτικά κόμματα με την απαίτηση να συζητηθεί και να γίνει νόμος.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου