Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την «κάμψη» στους εμβολιασμούς


  Πηγή: Eurokinissi

 

«Μετά από μεγάλη προσπάθεια και εκατομμύρια εμβολιασμούς υπάρχει λογικά μια κάμψη», διαπίστωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, καθώς οι εμβολιασμοί -που έχουν αναγορευτεί από την κυβέρνηση ως το μοναδικό μέσο προστασίας- σέρνονται, σε μια περίοδο που υπάρχει έκδηλη ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Ο Β. Κικίλιας απέδωσε αυτή την «κάμψη» στο γεγονός πως «πρέπει να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας που έχουν ορισμένες αμφιβολίες ή φοβούνται ενδεχομένως», ενώ παραδέχθηκε ως μία από τις αιτίες τα προβλήματα που υπάρχουν για τον εμβολιασμό των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών και των κατάκοιτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, μόνο το 38,2% του πληθυσμού (4 εκατ.) έχει εμβολιαστεί πλήρως, εφτά μήνες μετά τη χάραξη της «στρατηγικής για τον εμβολιασμό». Το 47% έχει εμβολιαστεί μόλις με μία δόση, αλλά το ποσοστό προστασίας από τη μετάλλαξη «Δέλτα» με μια δόση είναι 33%.

Στην Κρήτη έγινε σήμερα η πρεμιέρα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού σε απομακρυσμένες περιοχές, μέσω κινητών μονάδων. Όμως, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο κατ' οίκον εμβολιασμός των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως ο εμβολιασμός τους θα ολοκληρωνόταν εντός Μάη, αλλά χτες ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι ανέβηκε η πλατφόρμα για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών (20 ευρώ για κατ' οίκον εμβολιασμό, 3 ευρώ στο ιατρείο, αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ) και αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιούλη.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε μεγάλες ηλικίες και έχουν ευπαθή νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους. «Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε τον κίνδυνο; Υπάρχει μικρός πυρήνας αντιεμβολιαστών και κάποιοι που είχαν επιφυλάξεις, κακή πληροφόρηση και το ανέβαλαν», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να προσεγγίσει αυτούς τους ανθρώπους. 

Ωστόσο, η ευθύνη που εφτά μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας οι εμβολιασμοί παραμένουν καθηλωμένοι, βαραίνει την ίδια την κυβέρνηση. Όταν τα εμβόλια έρχονταν με το σταγονόμετρο στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών, έδινε όρκους πίστης στις συμφωνίες της ΕΕ με συγκεκριμένες εταιρείες και αρνήθηκε την πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή εμβόλια. Οι ίδιες οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις της, τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας συνολικά όσο και για το ζήτημα των εμβολιασμών ήταν που έδωσαν χώρο στον φόβο, στους δισταγμούς και στον ανορθολογισμό. Τα όσα συνέβησαν με το εμβόλιο της «Astra Zeneca» είναι ενδεικτικά, ενώ η ίδια η επιλογή του κατάλληλου εμβολίου αναγορεύτηκε σε «ατομική υπόθεση». Ακόμη και για το ζήτημα της ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, αντί να γίνει μια ολοκληρωμένη κρατική εκστρατεία, η κυβέρνηση εκλιπαρεί την Εκκλησία και τους δήμους για να ενημερώσουν τον κόσμο. Φυσικά, η ενημέρωση είναι η μία πλευρά, γιατί υπάρχει και η πλευρά της παρακολούθησης των εμβολιασμένων για τυχόν παρενέργειες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με διαλυμένη και υποστελεχωμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Ως προς την επίτευξη τείχους ανοσίας -σημειωτέον με τη μετάλλαξη «Δέλτα» θα πρέπει να είναι άνω του 80%- ο Β. Κικίλιας μετέθεσε αυτόν το στόχο για το τέλους του καλοκαιριού. «Μέχρι τέλος καλοκαιριού 70% των ενηλίκων μπορούν να έχουν εμβολιαστεί. Είναι πολύ εφικτός στόχος και αν προσθέσει κανείς και αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα μπορεί η γραμμή άμυνας να είναι γύρω στο 75%», είπε, αν και είναι προφανές ότι πρόκειται για έναν έωλο σχεδιασμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, απέστειλε επιστολή προς τους δημάρχους της χώρας, με την οποία ζητά τη η συνδρομή της τοπικής  διοίκησης για την ενίσχυσης των εμβολιασμών. 

Σενάρια για επαναφορά της μάσκας

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο - μεθαύριο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, αφήνοντας και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επαναφορά του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

«Άλλο δεν φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή, και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός, κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά», πρόσθεσε.

Πάντως, ερωτηματικά για το αν υπήρχε ή όχι εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για να αφαιρεθούν οι μάσκες από εξωτερικούς χώρους έχει προκαλέσει η δήλωση του λοιμωξιολόγου Νίκο Σύψα που είναι μέλος της Επιτροπής. Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Open», ανέφερε πως «δεν έχουμε δώσει εντολή να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους» και πρόσθεσε ότι «τις φοράμε, μόνη εξαίρεση στην ερημιά», καθώς «αν είμαστε σε χώρο χωρίς συγχρωτισμό μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα» σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να την φοράνε και οι εμβολιασμένοι.

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

«Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε στα λύματα μια αύξηση 60%», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ,  Ν. Θωμαΐδης, εξηγώντας πως «ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετούν οι ερευνητές στο ΕΚΠΑ, η μετάλλαξη «Δέλτα» θα φτάσει στο 50% των κρουσμάτων εντός του Αυγούστου, ενώ τον Σεπτέμβρη θα επικρατήσει στην Ελλάδα. 

Ο Ν. Θωμαΐδης εκτίμησε πως δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας μέχρι τον Σεπτέμβρη. Eπίσης, χαρακτήρισε υγειονομική βόμβα τα κατάμεστα κέντρα διασκέδασης. 

902gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου