Copyright 2020 The Associated |
-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος προαναγγέλλει ότι σε περίπου ένα μήνα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί παιδιών κάτω των 12 ετών στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα που χώρες στη «γειτονιά» τους, όπως η Ονδούρα ή η Αϊτή, εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων κατά του κορονοϊού, δεν έχουν εμβολιάσει ούτε το 1% του πληθυσμού...
-- Αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στη Βρετανία απαιτούν από την κυβέρνηση να μη μπαίνουν σε καραντίνα εργαζόμενοι που είναι επαφές κρουσμάτων κορονοϊού, για να μη διαταράσσονται οι μπίζνες τους και για να μην προσλάβουν επαρκές προσωπικό...
-- Στο Περού, κύκλωμα χρέωνε 18.000 ευρώ για τη νοσηλεία σε κλίνες ΜΕΘ COVID σε δημόσιο νοσοκομείο, εκμεταλλευόμενο την κατάρρευση του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας στη χώρα που καταγράφει τους περισσότερους θανάτους από COVID-19 κατ' αναλογία προς τον πληθυσμό της σε όλο τον κόσμο...
Μέσα σε μόλις μια μέρα, σταχυολογώντας τη διεθνή ειδησεογραφία για την πανδημία, αποτυπώνεται για άλλη μια φορά η ίδια η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, που αφήνει τους λαούς εκτεθειμένους, αποτυπώνονται οι συνέπειες της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας από τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων.
Στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την τάση που έδειξε η αντίστοιχη προκαταρκτική εκτίμηση τον περασμένο Φλεβάρη, τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών μειώθηκε κατά ενάμισι έτος το 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ εδώ και δεκαετίες το προσδόκιμο αυξάνεται σταδιακά, με τη μείωση του 2020 υποχώρησε στα επίπεδα όπου βρισκόταν το 2003.
Συγκεκριμένα, το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών κατά τη γέννηση μειώθηκε από 78,8 χρόνια το 2019 σε 77,3 χρόνια το 2020.
Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί πέθαναν πέρυσι, αριθμός ρεκόρ στην Ιστορία της χώρας.
Το CDC ανακοίνωσε ότι το 74% των επιπλέον θανάτων οφείλεται στην COVID-19, στοιχείο που αποτυπώνει τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων και του λαού στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου.
Παράλληλα, την ταξική διάσταση των συνεπειών της πανδημίας αποτυπώνουν τα στοιχεία για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση - σχεδόν διπλάσια - του προσδόκιμου ζωής στους Αφροαμερικανούς και στους ισπανόφωνους Αμερικανούς, ομάδες του πληθυσμού που συγκεντρώνουν πολύ μεγαλύτερα τμήματα εργατικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Για τους Αφροαμερικανούς το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 2,9 χρόνια, από 74,7 έτη το 2019 σε 71,8 έτη το 2020, ενώ στους ισπανόφωνους Αμερικανούς καταγράφηκε μείωση κατά ακριβώς 3 χρόνια, από 81,8 έτη το 2019 σε 78,8 έτη το 2020.
Στη μείωση του προσδόκιμου ζωής συμβάλλει και η αύξηση των θανάτων από χρήση ναρκωτικών μέσα στην πανδημία. Περισσότεροι από 93.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά στις ΗΠΑ το 2020, καταγράφοντας αύξηση 30% μέσα σε ένα χρόνο, την ίδια ακριβώς περίοδο που οι αρχές ενισχύουν τη ναρκω-κουλτούρα, προωθώντας τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στη μία Πολιτεία μετά την άλλη...
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «προέβλεψε» - προανήγγειλε την Τετάρτη ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μπορούν να αρχίσουν να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού περίπου στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτέμβρη.
Σημειώνεται ότι η «πρόβλεψη» Μπάιντεν έγινε ενώ μόνο το 49,3% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί πλήρως και ενώ ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επιστημονικά στοιχεία για τη χρήση των εμβολίων σε αυτές τις ηλικίες, ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από τον αρμόδιο οργανισμό φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Πολύ περισσότερο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών, που έχουν σχετικά ελάχιστο κίνδυνο για εκδήλωση σοβαρών μορφών COVID-19, σε δεκάδες χώρες όλου του κόσμου, με δισεκατομμύρια ανθρώπους, δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια ούτε για να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για την αμερικανική ήπειρο: Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO), μόλις το 15% των ανθρώπων στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, όπως η Ονδούρα ή η Αϊτή - στην οποία οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να παρέχουν κάθε «βοήθεια» μετά την πρόσφατη δολοφονία του Προέδρου της - δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 1% του πληθυσμού...
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, εμφανίζονται να δεσμεύονται για «δωρεές» εκατοντάδων χιλιάδων δόσεων εμβολίων στις «φτωχότερες» χώρες, ωστόσο κινήσεις όπως η προαναγγελία Μπάιντεν για εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τον περιβόητο «εθνικισμό των εμβολίων» που τάχα καταγγέλλουν. Μεγαλώνει έτσι η ήδη τεράστια διεθνής ανισομετρία των εμβολιασμών, διαμορφώνοντας το έδαφος για την παραπέρα εξάπλωση της πανδημίας και την εμφάνιση νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων.
Οι ποσότητες εμβολίων που κατευθύνουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ σε «φτωχότερες» χώρες είναι για την ώρα σταγόνα στον ωκεανό, ενώ βέβαια και αυτές κατευθύνονται με τα γεωπολιτικά κριτήρια της «διπλωματίας των εμβολίων».
Μόλις χτες το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο ευρωενωσιακό έγγραφο, αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα οι χώρες της ΕΕ έχουν «δωρίσει» λιγότερες από 4 εκατομμύρια δόσεις, λιγότερο από το 3% από τις - έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς - 160 εκατομμύρια δόσεις που είχε ανακοινώσει ως στόχο η λυκοσυμμαχία... Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, και από αυτές τις 4 εκατομμύρια δόσεις οι περισσότερες κατευθύνθηκαν σε χώρες με «διπλωματικούς δεσμούς».
Χαρακτηριστικές εξάλλου για το πώς διαμορφώνονται τα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας», σε βάρος της προστασίας της υγείας των εργαζομένων και συνολικότερα του λαού, είναι και οι εξελίξεις στη Βρετανία, όπου μεγάλες εργοδοτικές ενώσεις αξιώνουν οι εργαζόμενοι που είναι επαφές κρουσμάτων κορονοϊού να συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά και να μην μπαίνουν καθόλου σε καραντίνα.
Αφορμή στάθηκε η ενεργοποίηση εφαρμογής στα κινητά η οποία ενημερώνει όσους είναι στενές επαφές κρουσμάτων ότι πρέπει να παραμείνουν για 10 μέρες σε καραντίνα.
Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται ξανά στη Βρετανία, με κυριαρχία της παραλλαγής «Δέλτα» και καταγραφή δεκάδων χιλιάδων νέων κρουσμάτων καθημερνά, αυξάνονται και οι επαφές των κρουσμάτων που καλούνται να μείνουν στο σπίτι. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέσα σε μια βδομάδα εντοπίστηκαν περίπου 475.000 στενές επαφές.
Αντιδρώντας, εργοδοτικές ενώσεις από μια σειρά κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, η επεξεργασία κρεάτων, η διανομή τροφίμων κ.λπ., απαιτούν ...να χαλαρώσουν οι σχετικοί κανόνες αυτοαπομόνωσης, αναφέροντας ότι εξαιτίας της καραντίνας λείπουν πολλοί εργαζόμενοι και απειλούνται ο ανεφοδιασμός των σούπερ μάρκετ και η λειτουργία σε μια σειρά κλάδους.
Τις εργοδοτικές αξιώσεις σιγοντάρουν μεγάλες αστικές εφημερίδες, που κυκλοφόρησαν χτες με πρωτοσέλιδα από άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ, ενώ η «Daily Mail» έκανε έκκληση να παρέμβει ο στρατός...
Η πραγματικότητα, βέβαια, όπως τη γνωρίζουμε και από τη χώρα μας, είναι ότι η μεγαλοεργοδοσία στο λιανεμπόριο και στους άλλους κλάδους που έχουν γίνει εστίες υπερμετάδοσης του ιού επιδιώκει να αυγατίσει τα κέρδη της και μέσα στην πανδημία, χωρίς μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ξεζουμίζοντας το ίδιο προσωπικό και χωρίς να κάνει επαρκείς προσλήψεις. Πιέζει στην κατεύθυνση της συγκάλυψης κρουσμάτων και τώρα πιέζει ακόμα και για κατάργηση της καραντίνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες των καταστημάτων...
Η βρετανική κυβέρνηση ήδη εξαιρεί από το μέτρο της αυτοαπομόνωσης ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων (όπως οι σιδηροδρομικοί) αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό τεστ, ενώ προανήγγειλε τη δημοσίευση νέου σχετικού καταλόγου εξαιρέσεων.
Στο μεταξύ, στο Περού, κυκλώματα εκμεταλλεύονται την κατάρρευση του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας ζητώντας χιλιάδες ευρώ για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στα υπερπλήρη νοσοκομεία.
Οπως ανακοινώθηκε χτες, εντοπίστηκε κύκλωμα που κατηγορείται ότι χρέωνε περίπου 18.000 ευρώ για κάθε κλίνη στη ΜΕΘ δημόσιου νοσοκομείου για τους σοβαρά ασθενείς με COVID-19.
Συνελήφθησαν εννέα άτομα, ανάμεσά τους στελέχη της διοίκησης του δημόσιου νοσοκομείου «Γκιγιέρμο Αλμενάρα Ιριγογιέν».
Το νοσοκομείο που ενεπλάκη στην υπόθεση υποτίθεται ότι ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Περού, που υποχρεούται να προσφέρει δωρεάν περίθαλψη. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη, ωστόσο, και με μεγάλη λίστα αναμονής...
Και χωρίς τα κυκλώματα, βέβαια, στην κορύφωση της πανδημίας που έχει πλήξει σκληρά τον λαό της χώρας, ασθενείς και συγγενείς τους αναγκάστηκαν να πληρώσουν μεγάλα ποσά για περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία ήταν γεμάτα.
Να σημειωθεί ότι το Περού, με πάνω από 195.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, είναι η χώρα που καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων κατ' αναλογία προς τον πληθυσμό της στον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου