Ένα νομοσχέδιο «καρμπόν» με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, που έγινε νόμος τον Απρίλη του 2019, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από λίγες μέρες. Το νομοσχέδιο δίνει νέα κίνητρα, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για να επενδυθούν συσσωρευμένα κεφάλαια. Διευρύνει παράλληλα την επιχειρηματική δράση σε βάρος του περιβάλλοντος, αποκαλύπτοντας την υποκρισία τους πίσω από τις διακηρύξεις για την προστασία τάχα δασών και αιγιαλών από τις συνέπειες της «κλιματικής αλλαγής».
Διαβάζοντας τα άρθρα αυτού του νομοσχεδίου και συγκρίνοντας με τον νόμο 4608/2019 του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνει κανείς γιατί η ΝΔ ψήφισε «με χέρια και με πόδια» το νομοσχέδιο που κατέθεσε τότε η προηγούμενη κυβέρνηση, με κατεπείγουσες μάλιστα διαδικασίες, λίγους μήνες πριν από τις τελευταίες εκλογές. Τώρα, η νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις εμπλουτίζεται και προσαρμόζεται καλύτερα στα δεδομένα της «πράσινης» ανάπτυξης.
Τα πάντα στο νομοσχέδιο - συμπλήρωμα στο προηγούμενο του ΣΥΡΙΖΑ υποτάσσονται στην προοπτική ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, με φόντο και τον προβλεπόμενο πακτωλό των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα συνδυαστούν με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων.
Η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στις λεγόμενες «εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας», σε αυτές δηλαδή που αφορούν την «οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα αυτής σε διεθνές επίπεδο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο. Είναι φανερό ότι οι διατάξεις αυτές αφορούν επενδύσεις στην «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία, που βρίσκονται στην προμετωπίδα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Θυμίζουμε ότι για τις ίδιες επενδύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ΑΠΕ, η νομοθεσία προβλέπει την αδειοδότησή τους ακόμα και μέσα στο δάσος, όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.
Τώρα, με το νέο νομοσχέδιο, προβλέπονται η αύξηση του συντελεστή δόμησης και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για απαλλοτριώσεις υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως και νέες «διευκολύνσεις» για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε επενδυτές προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Μάλιστα, είναι τέτοια η πρεμούρα τους, που προβλέπουν ότι εάν ο επιχειρηματικός όμιλος χρειαστεί αιγιαλό, παραλία ή θαλάσσιο χώρο, τότε «τα ακίνητα που δημιουργούνται από τη μετατόπιση προς τη θάλασσα του ορίου του αιγιαλού, λόγω κατασκευής ή επέκτασης των έργων ή προσχώσεων, καταγράφονται ως δημόσια κτήματα» και «παραχωρούνται κατά χρήση ή εκμισθώνονται στον κύριο του έργου των Στρατηγικών Επενδύσεων»!
Το τι σημαίνει αυτό για τον αιγιαλό και την παραλία είναι προφανές: Το μπάζωμα στη θάλασσα και η αλλοίωση του φυσικού τοπίου θα θεωρούνται παρεμβάσεις για το ...δημόσιο συμφέρον, «στην υγεία» της καπιταλιστικής κερδοφορίας!
Αυτοί είναι που μιλάνε για τη «σωτηρία του περιβάλλοντος» με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές και ανακοινώνουν «πράσινες» παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση τάχα της «κλιματικής αλλαγής»!
Είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, που, σε πλήρη ευθυγράμμιση, παραμυθιάζουν τους πυρόπληκτους για «πράσινη» ανασυγκρότηση των καμένων, πίσω από την οποία κρύβεται η επιχειρηματική δράση σε βάρος του περιβάλλοντος, όπως προκύπτει απ' όλους διαχρονικά τους νόμους τους.
Από το νομοσχέδιο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι επιχορηγήσεις σε όλο το φάσμα της επένδυσης, από την πρόσληψη προσωπικού μέχρι την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Μειώνεται επίσης το κεφάλαιο που απαιτείται για να χαρακτηριστεί μια επένδυση «στρατηγική» και να ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου, διευρύνοντας το πεδίο της κρατικής ενίσχυσης σε περισσότερους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, που θα γίνεται πλέον με μία υπογραφή του εκάστοτε υπουργού!
Με τους «αναπτυξιακούς» νόμους και τα «ειδικά χωροταξικά», όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ξηλώνουν βήμα το βήμα ακόμα και τους πιο στοιχειώδεις περιορισμούς, αφαιρούν και τα πιο υποτυπώδη εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης σε δάση και αιγιαλούς, στο έδαφος της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης. Παραλίες, βουνά, δάση και δασικές εκτάσεις, ακόμα και περιοχές NATURA εντάσσονται στα επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με την απλόχερη στήριξη του κράτους.
Την ίδια πολιτική συνεχίζει και επεκτείνει το νομοσχέδιο της ΝΔ, που πρέπει να βρει απέναντι τον λαό.
Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τετάρτης 1 Σεπτέμβρη 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου