Η σημαντικότερη είδηση για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης είναι αναμφίβολα η ολοκλήρωση του αγωγού «Nord Stream 2» την περασμένη Παρασκευή, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία και από εκεί στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης. Λίγες ώρες αργότερα, στο πλαίσιο του 5ου Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeast Europe Energy Forum), που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, υπογραφόταν μια άλλη συμφωνία, για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός αγωγού 123 χλμ. που θα συνδέσει τη Νέα Μεσημβρία με το Νεγκόντινο της Β. Μακεδονίας. Τη συμφωνία για τον διασυνδετήριο αγωγό υπέγραψαν η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ και ο εκτελεστικός διευθυντής της NER JSC SKOPJE, υπό το άγρυπνο βλέμμα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ. Βέβαια, η δυναμικότητα και το γεωπολιτικό βάρος των δύο αγωγών δεν είναι συγκρίσιμα. Δείχνουν ωστόσο τα ανταγωνιστικά σχέδια που συγκρούονται για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν αναφανδόν την απεξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, ως αναγκαία προϋπόθεση για τον περιορισμό της ρωσικής γεωπολιτικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Είναι φανερό ότι σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, η χώρα μας αναλαμβάνει κομβικό ρόλο, γεγονός που μπλέκει τον λαό βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με πυρήνα την Ενέργεια.
Αυτό επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη στο φόρουμ. Στην ενότητα με τίτλο «Η προοπτική των ΗΠΑ για τον ενεργειακό ρόλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ο Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε στα δύο συγκρουόμενα σχέδια και στην αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία. Στον αντίποδα του ρωσικού αγωγού, ο Τζ. Πάιατ περιέγραψε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που προωθούνται εδώ και χρόνια στην περιοχή με «αμερικανική ομπρέλα», όπως, για παράδειγμα, η επέκταση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, που επέτρεψε την παράδοση μεγάλων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LΝG) από τις ΗΠΑ, τονίζοντας μάλιστα πως οι εισαγωγές LNG στην Ελλάδα προήλθαν κατά 50% από τις ΗΠΑ πέρυσι. Πρόσθεσε τον αγωγό TAP, την «πρώτη νέα μεγάλη ενεργειακή υποδομή που ολοκληρώθηκε στην Ευρώπη ειδικά για να φέρει μη ρωσικό αέριο στην αγορά», όπως και τα «κρίσιμης σημασίας» έργα του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και της πλωτής αποθήκης FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τα οποία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και θα συμβάλουν, μαζί με άλλες αμερικανικές επενδύσεις στην Ενέργεια, «στην οικοδόμηση αντίστασης στην ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως πολιτικό όπλο εναντίον χωρών που επιδιώκουν να προχωρήσουν προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους ευρωπαϊκούς διατλαντικούς θεσμούς».
Αφού απέδωσε τα εύσημα στις «δύο ελληνικές κυβερνήσεις» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Β. Μακεδονία, που «ξεκλειδώθηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών», ο Αμερικανός πρέσβης πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολύ λίγα - ίσως και κανένα - κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν κάνει περισσότερα από όσα έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια για να προωθήσουν τον μακροχρόνιο αμερικανικό και ευρωπαϊκό στόχο της διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών Ενέργειας στην Ευρώπη και της οικοδόμησης ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας». Στο ίδιο πνεύμα, μιλώντας στο φόρουμ, ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Κερτ Ντόνελι, χαρακτήρισε «ζήτημα εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. «Το μονοπώλιο της "Gazprom", δηλαδή του Κρεμλίνου - είπε - είναι ένα ξίφος στον λαιμό των συμμάχων και των συνεργατών των ΗΠΑ» στην περιοχή, και σκοπός της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι να «κόψουν το νήμα» που συνδέει τη ρωσική εταιρεία με τα κράτη της περιοχής, προωθώντας εναλλακτικές, όπως το LNG, μέσα από τις υποδομές FSRU σε Αλεξανδρούπολη και Κροατία, τις ΑΠΕ και το υδρογόνο. Δείχνοντας μάλιστα την αμερικανική δυσαρέσκεια για τη στάση κρατών όπως η Γερμανία, που η αστική της τάξη αντιμετωπίζει τη Ρωσία στη βάση των δικών της ιδιαίτερων συμφερόντων και αναγκών σε φτηνή Ενέργεια, ο υφυπουργός των ΗΠΑ συμπλήρωσε με έμφαση ότι το «3ο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ απέτυχε να θέσει εκτός αγοράς την "Gazprom"».
Ολα αυτά αποτελούν ψηφίδες στο παζλ των σχεδιασμών γύρω από την Ενέργεια και κινούν τα νήματα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τη Ρωσία, αλλά και στο εσωτερικό της ευρωατλαντικής συμμαχίας, όπου υπάρχουν ισχυρές αντιθέσεις και αντικρουόμενα συμφέροντα γύρω από τον ενεργειακό σχεδιασμό. Το σίγουρο είναι ότι τίποτα απ' αυτά δεν γίνεται για το καλό των λαών. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Γύρω από το θέμα της Ενέργειας συγκρούονται ισχυρά μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα, όπως δείχνει άλλωστε και η ένταση των ανταγωνισμών σε όλο το τόξο από την Κασπία Θάλασσα μέχρι τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Η επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης και όλων των κομμάτων της να αναδειχτεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό, πάει χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι και μπλέκουν τον λαό σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι παράλληλα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς «τρέχει» και η ανανέωση της συμφωνίας για τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας, με επίκεντρο τη Β. Ελλάδα, που αποτελεί ορμητήριο για τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας και ταυτόχρονα έναν σημαντικό κρίκο στα σχέδια απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Ο λαός έχει συγκεντρώσει πλούσια πείρα. Οχι μόνο δεν κέρδισε φτηνότερη Ενέργεια αλλά χώνεται ολοένα και περισσότερο στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που τον καθιστούν στόχο σε ενδεχόμενη όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή. Οι στόχοι και τα σχέδια της αστικής τάξης καμιά σχέση δεν έχουν με τα δικά του συμφέροντα και των άλλων λαών της περιοχής. Αντίθετα, η δική του ασφάλεια και η ευημερία περνάνε μέσα από την εναντίωση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την απεμπλοκή της χώρας απ' αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου