Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση μίλησε για τις διεθνείς διαστάσεις της ακρίβειας αλλά ως άλλοθι για την πολιτική της, και όλα τα κόμματα συγκάλυψαν τη συζήτηση και τη διαπάλη σε παγκόσμιο επίπεδο, τις ανησυχίες που εκφράζονται για τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
«Και η διαπάλη οξύνεται (...) ο φαύλος κύκλος είναι: Θέλετε χαμηλά επιτόκια και άρα πληθωρισμό που τον πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, ή να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα ως φορολογούμενοι και δανειολήπτες την αύξηση των επιτοκίων; Αρα δηλαδή και στη μία και στην άλλη περίπτωση ο λαός χαμένος», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή φτώχεια που μαστίζει τον λαό, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στη σφοδρότατη διαπάλη στο πλαίσιο της ΕΕ για το ενεργειακό μείγμα στην πορεία μετάβασης προς την «πράσινη Ενέργεια», ενώ σχολίασε σε σχέση με τα όσα ακούστηκαν στη συζήτηση: «Ακούσαμε τραγελαφικά πράγματα, όπως γιατί μπήκε το φυσικό αέριο στο μείγμα, ταυτόχρονα συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ με την απολιγνιτοποίηση, ενώ δεν είπε κουβέντα ούτε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο, ούτε στο σχέδιο της ΝΔ, τώρα εκ των υστέρων λένε "το φυσικό αέριο το κακό". Οταν το ΚΚΕ κατήγγειλε αυτούς τους σχεδιασμούς γιατί αυξάνουν την ενεργειακή εξάρτηση, δεν λέγατε τίποτα (...) Σήμερα που ένα 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας εξαρτάται από εισαγόμενο καύσιμο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, δεν ξέρετε τίποτα για τον φόνο όλοι σας, που έχετε αποδεχτεί αυτή την πολιτική;».
Σε άλλο σημείο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε τις αυταπάτες που καλλιεργούν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και η κυβέρνηση, με τα περί «ενεργειακών κοινοτήτων», που όπως τόνισε - φέρνοντας και σχετικό παράδειγμα από την Αιτωλοακαρνανία - πρόκειται για «μασκαρεμένους επιχειρηματικούς ομίλους που είναι από πίσω».
«Γνωρίζετε την κατάσταση που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο» από την πολιτική της «πράσινης μετάβασης», συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «αλλά τη συγκαλύπτετε, για να μην χαλάσετε το αφήγημά σας (...) ότι απλά και μόνο είναι πρόβλημα διαχείρισης, και μάλιστα της κυβέρνησης της ΝΔ. Και ότι με μερικές προτάσεις - ασπιρίνες μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα. Προτάσεις εντός των τειχών και των πλαισίων που θέτει η ΕΕ».
Ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, σημείωσε: «Τι είπαν οι υπουργοί; Δεν μπορούμε να μειώσουμε την έμμεση φορολογία, τον ΦΠΑ, για να μη διαταραχτεί η δημοσιονομική πορεία και να μη χαλάσει η γνώμη των αγορών για την ελληνική οικονομία. Ετσι, λοιπόν, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν έχετε κανένα πρόβλημα να μειώνετε τους φορολογικούς συντελεστές στα νομικά πρόσωπα, στα διανεμόμενα κέρδη, να διατηρείτε το εφοπλιστικό κεφάλαιο αφορολόγητο, και ταυτόχρονα να λέτε "δεν μπορώ να μειώσω τον ΦΠΑ, γιατί θα διαταραχτεί η δημοσιονομική πορεία".
Και τι φέρνετε ως αντιστάθμισμα; Μια πενιχρή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αλήθεια; Που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί. Και τι δεν λέτε; Οτι καμία κυβέρνηση από το 2000 που ψηφίστηκε ο νόμος για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων δεν τον έχει εφαρμόσει, παρότι τα έσοδα του ΕΦΑ θα ήταν 4 δισ., όπως λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μόνο που αυτά επιβαρύνουν τα νομικά πρόσωπα που διακρατούν και διαχειρίζονται ακίνητα. Αλλά γι' αυτούς αφορολόγητο.
Τι κάνει η κυβέρνηση; Αναδιανομή κάνει. Τα παίρνει απ' τους φτωχούς για να τα δώσει στους εξαθλιωμένους...».
Οπως τόνισε, «η ακρίβεια έχει γενεσιουργό αιτία, το καπιταλιστικό σύστημα. Εξαρτάται από τον τρόπο παραγωγής που κατευθύνεται στο μέγιστο κέρδος, στην ικανοποίησή του. Κι έτσι οδηγεί σε καταστροφή και απαξίωση παραγωγικών δυνατοτήτων. Εξαρτάται από τη μορφή διαχείρισης, η επεκτατική πολιτική που την έχουν κάνει σημαία και το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε πληθωρισμό, φτηνό χρήμα για τις επιχειρήσεις, ακριβά προϊόντα για τον λαό. Σχετίζεται με τις επιλογές εξυπηρέτησης των αναγκών του κεφαλαίου, "απελευθέρωση" της ηλεκτρικής ενέργειας, "πράσινη μετάβαση", την έχετε αποδεχτεί, αυτή έχει οδηγήσει σε ακριβό ρεύμα. Και ταυτόχρονα σε επιχορηγήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους».
«Δεν είναι παράγοντας ακρίβειας η έμμεση φορολογία; Οι φόροι στην κατανάλωση; Και όλοι σας σε αυτούς τους φόρους προσφεύγετε», πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας τα όσα λένε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού σημείωσε: «Δεν γνωρίζετε ότι 3 στους 10 εργαζόμενους έχουν μέσο μισθό 406 ευρώ το μήνα μεικτά; (...) Και ότι ο μέσος μισθός έχει κατρακυλήσει στα 923 ευρώ μεικτά του συνόλου των εργαζομένων. Δηλαδή 785 καθαρά. Τι αποτέλεσμα είναι αυτό; Δεν είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών νόμων που ψηφίσατε από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; Δεν ξέρετε ότι το 50% των νέων προσλήψεων το 2021 ήταν μερικής απασχόλησης; Και λέει το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει το ΕΚΑΣ; Μα δεν ψήφισε την κατάργησή του; Οπως και η ΝΔ;».
Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Εμείς λέμε ότι ο λαός πρέπει να προχωρήσει μέσα απ' την πάλη του στην κατάργηση της έμμεσης φορολογίας που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα, στην κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που καθηλώνουν τον μισθό στο επίπεδο της φτώχειας και στη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας (...) για να πάρει ανάσες!». Και καλώντας τον λαό «να μην πιστέψει σε κάλπικες προτάσεις», τόνισε ότι η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει το εχέγγυο για να ανακουφιστεί ο λαός από τα τεράστια προβλήματα που έχει και να βαδίσει στον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου