Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαχρονικά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

 

Συνοπτική καταγραφή της δράσης και των παρεμβάσεων του Κόμματος τον τελευταίο χρόνο για τη στήριξη του δίκαιου αγώνα τους

 

Εκδοση της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ για το χρονικό των 110 συγκλονιστικών ημερών της μεγάλης απεργίας στη ΛΑΡΚΟ το 1977
Εκδοση της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ για το χρονικό των 110 συγκλονιστικών ημερών της μεγάλης απεργίας στη ΛΑΡΚΟ το 1977
Τα τελευταία χρόνια που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δίνουν έναν ηρωικό και δίκαιο αγώνα για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία της εταιρείας, το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό τους, με όλες τις δυνάμεις του. Το ΚΚΕ στηρίζει διαχρονικά αυτήν την πάλη.

Την Τρίτη 1 Φλεβάρη η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοινώνει την απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέχρι το τέλος του μήνα, για να μπορέσει να παραδώσει την επιχείρηση χωρίς εργαζόμενους στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Την ίδια μέρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: «Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ. Γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι και μία επιπλέον ζωντανή απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης, όπου ο ίδιος θα έχει τα κλειδιά της οικονομίας».

Η εξέλιξη αυτή είναι το τελευταίο βήμα του εγκληματικού σχεδίου της ΝΔ, με την τροπολογία που ψήφισε τον Οκτώβρη του 2020, το οποίο ακολουθεί τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης και υπερχρέωσης μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή

Ολα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και ταυτόχρονα αναδεικνύει ότι η ΛΑΡΚΟ, μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ.

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λάρυμνα για τη ΛΑΡΚΟ
Συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λάρυμνα για τη ΛΑΡΚΟ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τον Νοέμβρη του 2021, στη συνάντηση με τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δηλώνει:«Η κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα πρέπει επιτέλους να απαντήσουν ξεκάθαρα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, για να αποδοθούν όλα αυτά που χρωστάει η εταιρεία, η εργοδοσία στους εργαζόμενους και να παρθούν εδώ και τώρα, έστω και τελευταία στιγμή, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γιατί κινδυνεύει η ζωή των εργαζομένων από τη συνεχή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Τον Μάη του 2020 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει τροπολογία για να διασφαλιστούν η λειτουργία της επιχείρησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οποία απέρριψε όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Ελεγε τότε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή: «Η τροπολογία του ΚΚΕ, στη βάση της πάγιας θέσης του Κόμματος για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, προβλέπει τα αυτονόητα για τη σωτηρία της επιχείρησης:

-- Κατάργηση της εξουσίας του ειδικού εκκαθαριστή.

-- Μέτρα για την πλήρη λειτουργία της.

Από την παρουσία του Δ. Κουτσούμπα σε απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Από την παρουσία του Δ. Κουτσούμπα σε απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
-- Εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με κρατική χρηματοδότηση.

-- Προστασία όλων των εργαζομένων στην εταιρεία και των δικαιωμάτων τους.

Ομως, το κείμενο της τροπολογίας αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ αλλά από όλους τους εργαζόμενους, για να δουν ποια επιχείρηση, με ευθύνη όλων σας, οδηγείται στην απαξίωση. Γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της, εγχώριων μεταλλευμάτων. Η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την ΕΕ. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και στο ζήτημα αυτό φαίνεται ο αντιδραστικός ρόλος για μια ακόμη φορά της ΕΕ, η οποία βάζει και πρόστιμα από πάνω, γιατί θέλει να τελειώνει με τη ΛΑΡΚΟ. Πώς αλλιώς θα βάλουν πιο εύκολα χέρι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, στον πλούτο της Ελλάδας;

Η ΛΑΡΚΟ είναι η απόδειξη ότι η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ορυκτό πλούτο, ικανό εργατικό τεχνικό προσωπικό. Ενώ για σας είναι βαρίδι, θέλετε να τη βγάλετε από τη μέση, στα χέρια όμως μιας άλλης εργατικής - λαϊκής διακυβέρνησης, που θα οργανώσει αλλιώς την κοινωνία και την οικονομία, θα είναι μεγάλο εφόδιο και ατού για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού».

Το ΚΚΕ απέδειξε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι πραγματικό χρυσωρυχείο

Τον Οκτώβρη του 2020 ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί το επόμενο βήμα στο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, τονίζει:

«Ακόμα και σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις συνεχίζουμε να απαιτούμε τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας. Γιατί η ΛΑΡΚΟ, όπως πολλές φορές έχουμε πει κι εδώ στη Βουλή, είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο. Το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ είναι πραγματικό χρυσωρυχείο το αποδείξαμε και με την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, για την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης, την προστασία των εργαζομένων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ χωρίς καμιά συζήτηση. Είχε δυστυχώς και τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που δεν βρήκαν τίποτα να πουν, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Δεν ήθελαν να γίνει καμιά συζήτηση για να μην αποκαλυφθούν οι διαχρονικές ευθύνες τους. Γιατί όλοι τους έχουν συμβάλει στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, στο σχέδιο διάλυσής της, υλοποιώντας βήμα βήμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ η οποία τώρα βάζει και πρόστιμα!».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις παρεμβάσεις του στη Βουλή επαναφέρει αρκετές φορές το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, με πιο πρόσφατη τη συζήτηση για τον «αναπτυξιακό» νόμο, στις 2 Φλεβάρη.

Ακόμα και στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας (που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ) προς τον υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, τον Οκτώβρη του 2020, ο ΓΓ της ΚΕ ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: «Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, συνυπεύθυνου και για το έγκλημα κατά της ΛΑΡΚΟ, καταψηφίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσχεδίασαν το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το οποίο ολοκληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα».

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, έχει παρευρεθεί σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ έχει πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών στη Λάρυμνα. Μάλιστα, το 2018, στο πλαίσιο του γιορτασμού για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, σε εκδήλωση αναφέρεται και στον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977: «Κομμάτι της 100χρονης Ιστορίας μας είναι και ο μεγαλειώδης αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977, που για 110 μέρες αψήφησαν την τρομοκρατία, τη βία, τις απειλές, τις προβοκάτσιες της μεγαλοεργοδοσίας και του αστικού κράτους. Κατακτώντας πρώτα απ΄ όλα την ενότητά τους, την ταξική τους αλληλεγγύη, δρώντας ενωμένα στην πολύμηνη αυτή ταξική σύγκρουση και πάλη».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε με τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, την παραμονή των Χριστουγέννων του 2020, ενώ λίγους μήνες μετά, το καλοκαίρι του 2021, παρευρέθηκε στη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποίησαν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου