Εντείνονται οι συγκρούσεις και οι διαπραγματεύσεις, οι αποστολές ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και οι ρωσικές «προειδοποιήσεις» ότι αποτελούν «νόμιμους στόχους»
Copyright 2022 The Associated |
Την ίδια ώρα ο ουκρανικός λαός σφυροκοπιέται ανελέητα, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις και τα πυραυλικά χτυπήματα σε αρκετές πόλεις, που συνοδεύονται με αλληλοκατηγορίες για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων, για προβοκάτσιες και επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Παράλληλα, μέσα σε ένα κουβάρι αντιθέσεων μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, καταγράφεται και έντονη διπλωματική δραστηριότητα, με τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας να διεξάγονται σχεδόν καθημερινά, μέσω βιντεοδιασκέψεων.
Την ώρα που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ανακοινώνουν «ετοιμότητα» για αποστολή πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία, ως εναλλακτική για τη μη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η Ρωσία «προειδοποιεί» πως η συζήτηση αυτή είναι «πολύ επικίνδυνη» και σε κάθε περίπτωση οι αποστολές εξοπλισμών αποτελούν «νόμιμους στόχους» της.
Γερμανία και Ολλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλουν συστήματα «Patriot» στη Σλοβακία, επισημαίνεται ωστόσο ότι η ενσωμάτωση ενός νέου συστήματος αεράμυνας στις Ενοπλες Δυνάμεις και η εκπαίδευση για τη χρήση του μπορεί να πάρουν χρόνο.
Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά πυραυλικών συστημάτων «S-300» και άλλων στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Μάλιστα, υπενθύμισε σε όσα κράτη σκέφτονται να στείλουν σοβιετικού τύπου εξοπλισμό ότι διακυβερνητικές συμφωνίες και συμβόλαια απαγορεύουν την αποστολή τους σε τρίτες χώρες. Η Ρωσία θα καταστρέψει κάθε στρατιωτικό φορτίο που εισέρχεται στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, οι εν λόγω ρωσικές «προειδοποιήσεις» προς τις χώρες του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι συνοδεύονται από «μηνύματα» με αντίστοιχα στρατιωτικά χτυπήματα.
Μετά το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα το περασμένο Σαββατοκύριακο σε στρατιωτική βάση εκπαίδευσης Ουκρανών και ξένων μαχητών δυτικά της Λβιβ και μόλις 20 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία, κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, την Παρασκευή οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στα περίχωρα της Λβιβ. Αρκετοί πύραυλοι «Κρουζ» που φέρεται να εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, έπληξαν το εργοστάσιο το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν λειτουργούσε.
Παρά τις απειλές της Ρωσίας, οι ΗΠΑ αυξάνουν συνεχώς τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αποφασίζοντας την παράδοση 800 συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ παράλληλα ενισχύουν παραπέρα την παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη.
Μέσα στην τελευταία βδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε τη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 1 δισ. δολαρίων. Η νέα «βοήθεια» εντάσσεται σε νόμο συνολικής χρηματοδότησης 13,6 δισ. δολαρίων από την Ουάσιγκτον, «για να αντιμετωπιστούν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» και ο «αντίκτυπος στις γειτονικές χώρες». Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξοπλισμούς των ΗΠΑ στην Ουκρανία και σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, όπως και την ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή.
«Μετά το αίτημα» του Ουκρανού Προέδρου και ενώ μέχρι στιγμής ΗΠΑ και ΝΑΤΟ απορρίπτουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα οδηγούσε σε ευθεία σύγκρουση με τη Ρωσία, «βοηθάμε την Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα και μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», είπε ο Μπάιντεν.
Επίσης, η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους «Starstreak».
Ο Βλ. Πούτιν «θέλει λιγότερο ΝΑΤΟ» κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και «λαμβάνει περισσότερο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση.
«Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή» στην Ευρώπη, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, κατά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες.
Τουλάχιστον 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται σήμερα στην Ευρώπη, 40.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην ανατολική πτέρυγα, με τη στήριξη εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων, είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός έχει «ρόλο - κλειδί».
Στις 24 Μάρτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, θα μεταβεί στην Ευρώπη για να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια μέρα θα γίνουν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και η συνεδρίαση του G7.
Σε ένα ακόμη βήμα παραπέρα κλιμάκωσης, η Πολωνία θα υποβάλει επισήμως αίτημα για «ειρηνευτική» αποστολή στην Ουκρανία κατά την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι.
Επιβεβαιώνοντας πως η ιμπεριαλιστική σύγκρουση αφορά πολύ περισσότερα από την Ουκρανία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί την κυριαρχία των ΗΠΑ, που θέλουν να λειτουργούν σαν παγκόσμιος σερίφης σε έναν «μονοπολικό» κόσμο. Πρόσθεσε ακόμη ότι πολλές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, δεν επιθυμούν να δέχονται διαταγές από τον «μπαρμπα - Σαμ».
Ενώ συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις, σχεδόν καθημερινές είναι την τελευταία βδομάδα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, όπως και άλλες επαφές μεταξύ κυβερνήσεων, με κάποια πρόοδο να έχει σημειωθεί στο θέμα της «ουδετερότητας» της Ουκρανίας, με «εγγυήσεις ασφαλείας» από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Πάντως, σύμφωνα με τις δύο πλευρές, οι συνομιλίες προχωρούν με αργό ρυθμό και «η εξάλειψη των διαφωνιών μπορεί να διαρκέσει περίπου 10 - 11 μέρες», όπως δήλωσε ο Ουκρανός επικεφαλής διαπραγματευτής, Μ. Ποντόλιακ.
Η Ουκρανία πρότεινε, εφόσον δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια συμφωνία «συλλογικής ασφάλειας» με «εγγυητές» τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα - και επιπλέον την Τουρκία και τη Γερμανία, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, από την πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «δεν είχε καμία αντίρρηση», καθώς είχε προηγηθεί την Τρίτη συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στη Μόσχα.
Ορισμένες πλευρές από την τηλεφωνική συνομιλία του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Βλ. Πούτιν, την Πέμπτη, αποκάλυψε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ι. Καλίν. Μιλώντας στο BBC, ανέφερε 4 αιτήματα της Ρωσίας προς την Ουκρανία, τα οποία «δεν είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν», σύμφωνα με τον Καλίν.
Το πρώτο είναι η αποδοχή από την Ουκρανία της «ουδετερότητας», η δέσμευση για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, διατηρώντας ενδεχομένως κάποιες εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Την παραίτηση από ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει παραδεχτεί και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.
«Συζητούνται ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία, η αποστρατιωτικοποίηση και μια ολόκληρη σειρά θεμάτων σχετικά με το μέγεθος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», σύμφωνα με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής αποστολής της Ρωσίας, Βλ. Μεντίνσκι, και διεξάγονται τέτοιες συνομιλίες σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας.
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά - που δρα διαμεσολαβητικά - το αίτημα για «αποναζιστικοποίηση» θα ήταν αρκετά εύκολο να το δεχτεί η Ουκρανία, καταδικάζοντας όλες τις μορφές νεοναζισμού και με την υπόσχεση ότι θα τις καταπολεμήσει. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει προστασία για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία (σε αντίθεση με τη σημερινή νομοθεσία που θέτει τεράστιους περιορισμούς στη χρήση της).
Πολύ πιο δύσκολες θεωρούνται οι διαπραγματεύσεις για την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και για το καθεστώς του Ντονμπάς, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο.
Πάντως, ερωτήματα προκαλεί η τοποθέτηση του Ουκρανού διαπραγματευτή Ποντόλιακ, την περασμένη βδομάδα, ότι «στα χαρτιά» η κατεχόμενη Κριμαία, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ παραμένουν μέρος της Ουκρανίας, «αλλά στην πράξη δεν τα ελέγχουμε, η ρωσική διοίκηση εργάζεται εκεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί «μια νομική φόρμουλα», χωρίς να διευκρινίσει τι θα συνεπάγεται αυτό.
Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «δεν ενδιαφέρονται» για ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας, ενώ ο Βλ. Πούτιν είπε στον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, πως «το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί με κάθε δυνατό μέσο να καθυστερήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, κάνοντας ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικές προτάσεις». Η Ουκρανία δηλώνει επισήμως πως επιμένει στη διατήρηση εδαφών του 1991, δηλαδή και στην επιστροφή της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία την ενσωμάτωσε τον Μάρτη του 2014.
Ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και το αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, το βέβαιο είναι πως η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Καθόλου τυχαία, ενισχύεται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ η συζήτηση για «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, π.χ. με διατήρηση και ένταση των κυρώσεων, ή να λειτουργήσει ως πρόσχημα για μεγαλύτερη εμπλοκή.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, «εγκληματία πολέμου» και «δολοφόνο δικτάτορα». Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος είναι υπεύθυνος», προσθέτοντας ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης και τεκμηρίωσης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.
«Εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της τυχαίας χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν» ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης, υπογραμμίζουν οι ΥΠΕΞ του G7 (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία) σε κοινή ανακοίνωσή τους. Οι 7 ΥΠΕΞ «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», στην Ουκρανία.
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, που ερευνά τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, μετέβη την Τετάρτη στη χώρα και συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.
Επιπλέον, το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο απέρριψε.
Η ΕΕ καταδικάζει τις «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και τονίζει ότι οι δράστες των «εγκλημάτων πολέμου» θα λογοδοτήσουν, δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, αναφέροντας την πολιορκία της Μαριούπολης και τον φερόμενο αεροπορικό βομβαρδισμό του Δραματικού Θεάτρου της πόλης, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, δεν έγινε καμία αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη την επίμαχη μέρα, ενώ «σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» το τάγμα Ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο Δραματικό Θέατρο, το οποίο είχε παγιδευτεί.
Το απόγευμα της Παρασκευής, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης, στον πρώτο επίσημο απολογισμό, ανέφερε ότι υπήρξε ένας σοβαρός τραυματισμός αλλά όχι θάνατοι στο Δραματικό Θέατρο.
Αντίστοιχα και για την πολιορκία της Μαριούπολης η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία, ενώ υπάρχουν και σχετικές αναφορές διασωθέντων σε ΜΜΕ ότι το τάγμα Αζόφ τους απειλούσε και τους εμπόδιζε να φύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, ιδιαίτερα προς τη Ρωσία.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων στο Ντονμπάς. Την Παρασκευή η πόλη του Ντονέτσκ δέχθηκε νέα επίθεση, με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 αμάχων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας».
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οξύνονται συνολικότερα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ενώ επιταχύνονται και οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί.
Είναι ενδεικτική η «στροφή» της Γερμανίας αναφορικά με την πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας. Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της με το ποσό - μαμούθ των 100 δισ. ευρώ, την Παρασκευή η ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ παρουσίασε προτάσεις για μια νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας που υπογραμμίζει την ετοιμότητα της χώρας για μεγαλύτερη «παγκόσμια δέσμευση» σε ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και σχεδιασμούς.
Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται και μια νέα στρατηγική για την Κίνα.
«Καμία χώρα, ούτε καν η Γερμανία, δεν μπορεί να είναι ουδέτερη σε ζητήματα πολέμου και ειρήνης, σε ζητήματα δικαιοσύνης και αδικίας», είπε επικαλούμενη και ιστορικούς λόγους «ενοχής της Γερμανίας για πολέμους και γενοκτονίες», λες και η Γερμανία συμμετέχοντας πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ...«διορθώνει» ένα «ιστορικό λάθος».
Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια «γεωπολιτική καμπή με εκτεταμένες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε η Μπέρμποκ και δείχνει «για άλλη μια φορά ότι η ασφάλεια εξαρτάται από την ικανότητα του ΝΑΤΟ» και σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία αναζητά μεγαλύτερο ρόλο μέσα στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα η Γερμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει εντατικά «οικονομικές και ενεργειακές εξαρτήσεις», αλλά θα συνεχίσει να συνομιλεί με «αυταρχικά καθεστώτα».
Η γερμανική στρατηγική ασφάλειας θα πρέπει να συνδεθεί με αντίστοιχες προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, προτάσσοντας την ανάγκη η Γαλλία και η ΕΕ να δυναμώσουν στρατιωτικά, να προετοιμαστούν για πολέμους υψηλής τεχνολογίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε στο ΝΑΤΟ «στρατηγική σαφήνεια», είπε, ήταν «ηλεκτροσόκ» για το ΝΑΤΟ, το οποίο ο ίδιος χαρακτήριζε «εγκεφαλικά νεκρό» το 2019.
Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε το απόγευμα της Παρασκευής νέα συνομιλία με τον Βλ. Πούτιν, ζητώντας ξανά «άμεση εκεχειρία» και τερματισμό της πολιορκίας της Μαριούπολης.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ανταπέδωσε τις κατηγορίες που απευθύνονται εναντίον του, κάνοντας λόγο για «πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται καθημερινά από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους Ουκρανούς εθνικιστές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου