Copyright 2022 The Associated |
Την ίδια ώρα, ο λαός κάνει το δικό του, ακριβώς αντίθετο «ταμείο», αφού οι δεσμεύσεις αυτές συνεπάγονται ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, νέες πολυδάπανες «αγορές του αιώνα», αλλά και πολύ μεγάλους κινδύνους για τον ίδιο και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας χάριν της διασφάλισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.
Χαρακτηριστικά, στη δεξίωση που παρέθεσε στον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «στέκονται σαν μια γροθιά» απέναντι στη Ρωσία και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση» του απέναντι στη Μόσχα «αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο», όπως είπε, περιγράφοντας την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να πρωτοστατήσει στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Ανανέωσε δε το ραντεβού με τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στα τέλη Ιούνη.
Στην αντιφώνησή του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ «είναι σήμερα στο υψηλότερο ιστορικό επίπεδο» και επικαλέστηκε τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, η οποία ψηφίστηκε την Πέμπτη 12/5: «Αυτή η νέα συνεργασία δεν εκδηλώνεται μόνο στη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη (...) το "διαμάντι του στέμματος" της εξαιρετικής στρατιωτικής μας σχέσης. Αλλά εκδηλώνεται και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη βορειοανατολική Ελλάδα, μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα», σημείωσε ο πρωθυπουργός για τη Συμφωνία που μετατρέπει όλη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, θύτη των γειτονικών λαών και τον λαό στόχο των ανταγωνισμών.
Στις τοποθετήσεις του, εξάλλου, τόσο στο δείπνο όσο και στο Κογκρέσο, όπου ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ένα ευρωατλαντικό παραλήρημα που κατέληξε στη φράση ότι «στεκόμαστε μαζί με τις ΗΠΑ όποτε και όπου χρειαστεί», επανέλαβε την υποστήριξη από την πρώτη στιγμή - και με την αποστολή στρατιωτικών μέσων - στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, προαναγγέλλοντας και τα περαιτέρω βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ενώ με ένα ανιστόρητο λογύδριο «ξεσκόνισε» και όλα τα προσχήματα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου περί δήθεν «δημοκρατιών» που πολεμάνε τον «αυταρχισμό».
Την παραπέρα εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σηματοδότησε και η «επιχειρησιακή συνάντηση εργασίας» των ΥΠΕΞ, Μπλίνκεν - Δένδια, εκεί όπου κατά τον Ελληνα υπουργό «συζήτησαν για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βοηθήσει την Ουκρανία». Σημειωτέον, ως προς αυτό, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση «ιδιαίτερη μνεία» έγινε στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, η οποία «δημιουργεί ακόμα περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, ιδιαίτερα στην κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Αλλωστε, και στις υπόλοιπες επαφές στις ΗΠΑ (π.χ. στις συνομιλίες των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών) οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσαν ξανά το ζήτημα της παραχώρησης επιπλέον οπλικών συστημάτων, ει δυνατόν «ανατολικής» κατασκευής, στους Ουκρανούς. Τελευταία γίνεται λόγος για τα ανατολικογερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 του Πεζικού. Περίπου 100 - 130 από αυτά τα οχήματα, που μάλιστα βρίσκονται στον Εβρο και στα νησιά, φαίνεται να είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να στείλει στην Ουκρανία, ζητώντας - εσχάτως και στην τηλεφωνική επικοινωνία Οστιν-Παναγιωτόπουλου - ως αντάλλαγμα την αντικατάστασή τους από άλλα μέσα, με τους Αμερικανούς να απαντούν ότι έχουν παραχωρήσει ήδη στην Ελλάδα μέσα, όπως οχήματα Μ1117 και ελικόπτερα «Kiowa».
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να «επενδύει» στις Ενοπλες Δυνάμεις, «για να ενισχύσουμε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», όπως υπογράμμισε, δίνοντας και το περιεχόμενο της κούρσας των εξοπλισμών για τα ΝΑΤΟικά σχέδια, που υπονομεύουν την προστασία συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει «τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών "F-35"», με ορίζοντα κτήσης «πριν το τέλος της δεκαετίας», χαιρετίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι την περασμένη βδομάδα «η "Lockheed Martin" εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ».
Η κυβέρνηση έρχεται έτσι να προσθέσει άλλον έναν βαρύ λογαριασμό στον λαό, πλάι στα πάνω από 8 δισ. ευρώ που κοστίζει το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, αλλά και στα περισσότερα από 4 δισ. «συνεισφορών» στην ιμπεριαλιστική συμμαχία που δίνει κάθε χρόνο ματώνοντας ο λαός.
Τα περίπου 20 «F-35» υπό «ιδανικές συνθήκες» μπορεί να παραληφθούν περί το 2028, ενώ η κυβέρνηση πατά στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, αλλά και στον αμερικανικό νόμο «US - Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act» (ψηφίστηκε το 2021 από το Κογκρέσο), για να πετύχει αποπληρωμή σε βάθος χρόνου και έναρξη με την παράδοση των πρώτων μαχητικών.
Στην «άλλη όψη» των στρατιωτικών αυτών σχεδιασμών, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα σχέδια για την πιο αποφασιστική προώθηση του αμερικανικού ενεργειακού σχεδιασμού στην περιοχή, από τα οποία προσδοκούν μεγάλα κέρδη οι εφοπλιστές και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, που βλέπουν τεράστιες «ευκαιρίες» από τη μεταφορά του αμερικανικού LNG, στο όνομα της «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο. Σχέδια που θα πληρώσει ο λαός ξανά πολύ ακριβά, με την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια να εκτοξεύονται παραπέρα και μπαίνοντας ακόμα πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Αλεξανδρούπολη, όπως συζητήσαμε, γίνεται με γρήγορους ρυθμούς περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και σημείο εισόδου για υγροποιημένο φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη (...) την ώρα που προσπαθούμε να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο», ενώ συνδεδεμένες με τον στόχο του «ενεργειακού κόμβου» ήταν και οι υπόλοιπες αναφορές του πρωθυπουργού, για το ότι η χώρα φιλοδοξεί να παίξει «σημαντικό ρόλο ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές ΑΠΕ, κυρίως από τον ήλιο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική», χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ έχουν παράσχει την αμέριστη υποστήριξή τους σε αυτά τα έργα».
Τα συμφέροντα αυτά, σε συνδυασμό με τον στόχο της «ΝΑΤΟικής συνοχής», διαμορφώνουν και το έδαφος για επικίνδυνες «διευθετήσεις» με την αστική τάξη της Τουρκίας, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.
Αυτό επιβεβαίωσαν τόσο οι αναφορές Μπάιντεν στο «πλαίσιο του διαλόγου» που διαμόρφωσε η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, όσο και όσα είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία, διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι η κυβέρνηση είναι «πάντα ανοιχτή σε διάλογο», ζήτησε να σταματήσουν οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, ανάγοντας τους Αμερικανούς σε παράγοντα δήθεν «εγγύησης» των κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ώρα που τα σχέδιά τους δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας. Επανέλαβε δε ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ (...) είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», καλώντας μάλιστα τους Αμερικανούς να το λάβουν υπόψη και στις αποφάσεις τους για πωλήσεις οπλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο (αφού η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει να εγκρίνει πώληση νέων «F-16» στην Τουρκία). Ζώνη όπου, όπως είπε, έχουν «ζωτικά συμφέροντα», εξ ου και έφτασε ...να τους καλεί να μείνουν «δεσμευμένοι» και σε στενή διασύνδεση με χώρες της περιοχής με τις οποίες μοιράζονται τις ίδιες «αξίες».
Παράλληλα, στο «ταμείο» που κάνει η αστική τάξη από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, «θετικά» εκτιμάει και τους αναβαθμισμένους ρόλους που επωμίζεται η χώρα στο σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στην περιοχή, που οξύνει τους ανταγωνισμούς και προκαλεί νέες εστίες έντασης: Στα Βαλκάνια, όπου «από μια κλωστή» κρέμονται οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου «ανακατεύεται η κουτάλα» των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των δρόμων του εμπορίου. Αλλά και πολύ πιο πέρα, έως τον Περσικό και τον Ινδο-Ειρηνικό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός παρακάλεσε τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει «όλη του την επιρροή» για να ξαναφέρει σε τροχιά τη διαδικασία των διαπραγμαεύσεων για το Κυπριακό, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Αθήνα δίνει «μεγάλη έμφαση» στο σχήμα 3+1.
Στη δε συνάντηση Δένδια - Μπλίνκεν, σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό συζητήθηκε η προοπτική «το σχήμα 3+1 να γίνει 4 και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, η έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια».
Επίσης, στη συνάντησή τους φέρεται να συζητήθηκε και «ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στη σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και στη στήριξη της ευρωπαϊκής τους προοπτικής». «Αμ' έπος, αμ' έργον», αφού από Δευτέρα ο Ν. Δένδιας πηγαίνει διαδοχικά σε Τίρανα, Σαράγεβο, Σκόπια.
Μάλιστα, για την επίσκεψη στην Αλβανία, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, θύμισε, την Τετάρτη, ότι ήδη από τον Οκτώβρη 2020 οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να συντάξουν συνυποσχετικό παραπομπής των διαφορών τους σε ό,τι αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τον Παπαϊωάννου να λέει ότι μια τέτοια κίνηση θα έστελνε ένα «σαφές μήνυμα» προς όλες τις χώρες της περιοχής για το πώς μπορεί να επιλυθούν τέτοιες διαφορές.
Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ότι ο Δένδιας, φεύγοντας από την Ουάσιγκτον πήγε την Πέμπτη στην Ολλανδία, όπου μεταξύ άλλων συνάντησε στελέχη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, από το οποίο πρόσφατα, με επιστολή του, σε ρόλο ευρωατλαντικού «μπροστάρη», ζήτησε τη διερεύνηση πιθανής τέλεσης εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου