Τις προηγούμενες βδομάδες, το ενδιαφέρον των αστικών ΜΜΕ για το ΑΠΘ ήταν μεγάλο. Κορυφώθηκε μάλιστα κατά την εκδήλωση του σχεδίου κυβέρνησης και πρυτανείας να συκοφαντήσουν τον οργανωμένο αγώνα των φοιτητών για πτυχία και σπουδές με αξία, ενάντια στην καταστολή. Τη μέρα των φοιτητικών εκλογών, όμως, φαίνεται πως υπήρχαν πολύ σημαντικότερα θέματα και ειδήσεις στη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό τα ΜΜΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν είπαν λέξη για το «γκρέμισμα» της ΔΑΠ από την πρώτη θέση στο ΑΠΘ, με μείωση 1.272 ψήφων. Ούτε βέβαια για το γεγονός ότι η «Πανσπουδαστική» κατέλαβε την πρωτιά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και πανελλαδικά. «Ξίνισαν τα μούτρα» τους επειδή οι φοιτητές του ΑΠΘ, οι πρώτοι που πήραν μια τέτοια γεύση για το πώς θα αξιοποιηθεί από το κράτος και τις πρυτανικές αρχές η πανεπιστημιακή αστυνομία, γύρισαν την πλάτη σε όσους υπερασπίζονται την επιχειρηματική δράση στα πανεπιστήμια και το «δίδυμο αδελφάκι» της, την καταστολή. Αντίθετα, ήταν πολύ περισσότεροι αυτοί που έκαναν το βήμα και ψήφισαν την «Πανσπουδαστική», αναγνωρίζοντας στα πρόσωπα των υποψηφίων της τους συνεπείς αγωνιστές για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα. Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα των φοιτητικών εκλογών και δεν προκαλεί καμιά εντύπωση ότι δεν χωράει στις αναρτήσεις και στις ειδήσεις των αστικών ΜΜΕ.
Μια νέα «ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία για τις θάλασσες, η οποία θα ανακοινωθεί από κοινού με τις ΗΠΑ εντός του Ιουνίου» εξήγγειλε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας μια αποτίμηση των δικών του επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους κατά την επίσκεψη της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έδωσε, αλλά από την πείρα του και από τα συμφραζόμενα ο λαός μόνο ανήσυχος μπορεί να αισθάνεται από τις «εκπλήξεις» που του ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της παραπέρα εμπλοκής της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Δίνοντας μια «πρόγευση», ο Ν. Δένδιας είπε με νόημα ότι «η Ελλάδα είναι μία πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη» και ότι η επικείμενη «πρωτοβουλία» είναι «εξαιρετικά σημαντική για τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά και την παγκόσμια προστασία του περιβάλλοντος». Είναι φανερό ότι το νέο ελληνοαμερικανικό «deal» αφορά τον ελληνόκτητο στόλο, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που το ευρωατλαντικό σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες για τους Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος από τη μεταφορά του αμερικανικού LNG. Ο λαός βέβαια δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα ...χαράς και προσμονής με την κυβέρνηση και την αστική τάξη για τις νέες ελληνοαμερικανικές μπίζνες, οι οποίες, εκτός του ότι προμηνύουν ακριβότερη Ενέργεια για την τσέπη του, προϋποθέτουν και ενεργότερη συμμετοχή στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, που καθιστούν τη χώρα θύτη άλλων λαών και τον λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Μιας που πολυφορέθηκαν την περασμένη βδομάδα από την κυβέρνηση οι «κοινές αξίες και παραδόσεις» με τις ΗΠΑ, μια είδηση που κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν ρίχνει κι άλλο φως σε κάτι τέτοιες «αξίες». Φέτος στις ΗΠΑ, λοιπόν, οι εγγραφές προπτυχιακών φοιτητών είναι μειωμένες κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι, και έτσι ο αριθμός των εγγεγραμμένων σε κολέγια είναι μειωμένος κατά 6,6% σε σχέση με πριν δύο χρόνια, δηλαδή 1 εκατ. φοιτητές λιγότεροι. Βέβαια το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ έχει μεγάλες διαφορές με το ελληνικό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση προσφέρεται για συγκρίσεις και παραλληλισμούς, αφού το 31% όσων θα εγκαταλείψουν τη συνέχιση των σπουδών τους το κάνουν επειδή «επιλέγουν» να δουλέψουν. Μαζί μ' αυτό το ποσοστό αθροίζονται κι άλλοι λόγοι, όπως το μεγάλο κόστος των σπουδών, τα πανάκριβα φοιτητικά δάνεια κ.λπ. Με άλλα λόγια, χιλιάδες φοιτητές και μαθητές εγκαταλείπουν σπουδές και σχολεία στις ΗΠΑ, είτε γιατί ζορίζονται οικονομικά, είτε επειδή στρέφονται πρόωρα στην αγορά εργασίας, προφανώς όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη να βγάλουν ένα εισόδημα. Κάτι τέτοια τα έχει «ξεπατικώσει» και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τους πολύμορφους «κόφτες» που βάζει και με το σπρώξιμο στα ινστιτούτα κατάρτισης, για τη γρήγορη και ευέλικτη ένταξη στην αγορά εργασίας που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Κάτι τέτοιες «αξίες» από όπου και να τις πιάσεις λερώνεσαι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου