Τελική ευθεία για το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο του Σαββατοκύριακου και στη Δυτική Ελλάδα
Με αφορμή και το συγκεκριμένο γεγονός, ο «Ριζοσπάστης» θυμίζει τον ρόλο που παίζουν βασικές υποδομές της περιοχής και συγκεκριμένα του Αραξου, της Ανδραβίδας και του Ακτίου, στα επικίνδυνα για τον λαό αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.α., σε αντίθεση με τα λαϊκά αισθήματα.
Η 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο, όπως εξηγεί ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος (Ι) ε.α. και πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, «αποτελεί την "αιχμή του δόρατος" της Πολεμικής Αεροπορίας. Πριν την άφιξη των "Rafale", φιλοξενούσε ό,τι πιο σύγχρονο αεροσκάφος διέθετε η Ελλάδα όπως τα F-16. Είναι σταθερά ενταγμένη στα αμερικανοΝΑΤΟικά επιθετικά σχέδια, με τις δύο μοίρες αεροσκαφών που σταθμεύουν στη βάση να είναι αξιολογημένες από το ΝΑΤΟ ενταγμένες στους σχεδιασμούς του».
Θύμισε ότι από «το 1962 "φιλοξενήθηκαν" πυρηνικά όπλα, κατόπιν σχετικής διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ του 1959, τα οποία φυλάσσονταν σε 6 ειδικούς θόλους» και βρίσκονταν στη βάση έως το 2001 (11 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ τύπου Β61), ενώ απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ προς Ιταλία.
Η απομάκρυνση πραγματοποιήθηκε «ως ώριμο αίτημα της πάλης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, του φιλειρηνικού κινήματος, των εργαζομένων, της νεολαίας και με τη δράση τους τις προηγούμενες απ' το 2001 δεκαετίες, που εκφράστηκε και στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Πάτρα και γύρω απ' τη βάση, με πληθώρα κινητοποιήσεων. Δεν οφειλόταν μόνο στην επαναχάραξη των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ όπως υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του», είπε.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «ο λαός θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, αφού οι εγκαταστάσεις αποθηκών στη βάση είναι πάντα σε ετοιμότητα να υποδεχτούν πυρηνικά όπλα. Τα ΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια προβλέπουν σε "περίοδο κρίσεως" πέραν των υφιστάμενων αεροσκαφών και μετασταθμεύσεις αεροσκαφών στον Αραξο, κατάλληλων τύπων, για να "φορτώσουν" από εκεί τις βόμβες, λόγος για τον οποίο έχουν πραγματοποιηθεί εικονικές ασκήσεις τα προηγούμενα χρόνια (2010-2014)». Τον χώρο, άλλωστε, επισκέφθηκε το 2018 ο επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, Φρέντ Φρέντρικσον, σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», κάτι που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Ρωσίας και οδήγησε σε επιθεώρηση από Ρώσους αξιωματικούς (στα πλαίσια των ανταγωνισμών με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ) του αεροδρομίου. Πρόκειται για γεγονός που αποδεικνύει από μόνο του και τους κινδύνους του «μαγνήτη αντιποίνων», όπως η Ρωσία επανειλημμένως αναφέρει.
Για την ετοιμότητα του Αραξου να αποθηκευτούν ξανά πυρηνικά ποτέ δεν δόθηκε σαφής απάντηση απ' τις έως και σήμερα κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ τότε, ΝΔ τώρα), στις επίσημες καταγγελίες του ΚΚΕ (Σεπτέμβρης 2017 και μετά) «δεδομένης και της συζήτησης που έχει ανοίξει για το πού μπορούν να μεταφερθούν οι περίπου 50 τέτοιες αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές, που σήμερα φυλάσσονται στη βάση του Ιντσιρλίκ, ανάλογα και με την πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων», συμπλήρωσε ο Γρηγόρης Συμεωνίδης.
Κοντά στον Αραξο βρίσκεται η 117 Πτέρυγα Μάχης στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. «Εκεί, οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί επιφυλάσσουν νέο ρόλο για τις εγκαταστάσεις, μετά την αναβάθμιση τουΚέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ),σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης, γιατί προσομοιάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το περιβάλλον περιοχής που τους ενδιαφέρει (στεριά και θάλασσα) σε ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων.
Προσθέτει ότι «το αεροδρόμιο έχει αναδειχθεί ήδη σε κομβικό σημείο εκπαίδευσης για τις πολεμικές αεροπορίες σειράς κρατών, όπως ΗΠΑ, Βρετανίας, Ισραήλ, Ιταλίας κ.ά. που στέλνουν προσωπικό και μέσα στην ετήσια άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας "Ηνίοχος"». Στην τελευταία άσκηση, επί της ουσίας πρόβα πολεμικών επιχειρήσεων σε όλη τη ΝΑ Μεσόγειο και πέραν αυτής, συμμετείχαν εκτός από τα ελληνικά, αεροπλάνα από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο και Σλοβενία, ενώ παρακολούθησαν σύμφωνα και με την Πολεμική Αεροπορία αξιωματικοί από Αλβανία, Αίγυπτο, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Καναδά, Κροατία, Κουβέιτ, Μαρόκο και Σαουδική Αραβία.
«Η σημασία που δίνουν οι Αμερικανοί στην αναβάθμιση της Ανδραβίδας, φάνηκε και από τις συχνές επισκέψεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ», τονίζει ο Γρηγόρης Συμεωνίδης.
Για τη βάση του Ακτίου, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον «βρώμικο ρόλο» που έπαιξε με τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη AWACS του ΝΑΤΟ στον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΝΑΤΟικοί στη Γιουγκοσλαβία το 1999.
Οπως είπε ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, «η βάση βρίσκεται σε συνεχή αναβάθμιση από το 1981, για την υποστήριξη αεροσκαφών Ε-3Α του ΝΑΤΟ και σήμερα οι επιχειρήσεις τους εκτείνονται σε ένα πολύ μεγάλο γεωγραφικό φάσμα, για την πραγματοποίηση αναγνωριστικών και συντονιστικών επιχειρήσεων, σε ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα».
Την ίδια ώρα, προετοιμάζονται μια σειρά δραστηριότητες για το Σαββατοκύριακο, με τους συμμετέχοντες φορείς να καλούν σε μαζική συμμετοχή, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τον λαό σε όλους τους νομούς, με το εξής πρόγραμμα:
Σάββατο 21 Μάη:
Στις 11 π.μ. συγκέντρωση και συναυλία από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τη Γραμματεία ΕΕΔΥΕ Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, έξω απ' το κτίριο του ΕΚΠ (οδός Κολοκοτρώνη).
Κυριακή 22 Μάη:
-- Διαμαρτυρία του ΕΚΠ και της ΕΕΔΥΕ Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας στον Αραξο.
-- Στις 9 π.μ. αναχώρηση λεωφορείων απ' το ΕΚ Αγρινίου, για διαμαρτυρία στην πύλη της βάσης του Ακτίου.
-- Στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση έξω απ' το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.
Στις 8 μ.μ.:
Ανοιχτή συζήτηση στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου.
Ανοιχτή συζήτηση στην κεντρική πλατεία Ναυπάκτου.
Συγκέντρωση στο μνημείο των απαγχονισθέντων ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Αγίου Μάρκου στη Ζάκυνθο.
Συγκέντρωση στον τοίχο των εκτελεσμένων αγωνιστών απ' τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944 στις παλιές φυλακές και πορεία στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.
Συγκέντρωση - συζήτηση στην κεντρική πλατεία στο Βαθύ της Ιθάκης.
-- Στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στο μνημείο των εκτελεσμένων απ' τους Γερμανούς κατακτητές στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου