Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας δήλωσαν ότι πλέον ο μέσος όρος έκδοσης των νέων συντάξεων είναι μόλις δύο μήνες και ότι έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις από το 2016 έως το 2021, ενώ απομένουν μόνο 9.500 που όμως είναι «προβληματικές» και οι σχετικές αιτήσεις θα απορριφθούν. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι λεγόμενες «διεθνείς συντάξεις», όπως και πάνω από 120.000 επικουρικές των οποίων οι δικαιούχοι περιμένουν μέχρι και 3 χρόνια να εκδοθούν!
Πίσω βέβαια από τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «εντυπωσιακά αποτελέσματα» στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, βρίσκεται ο στόχος της κυβέρνησης να δικαιώσει την παράδοση κρίσιμων υπηρεσιών και λειτουργιών από την ευθύνη του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, την τοποθέτηση ακριβοπληρωμένων «μάνατζερς», όπως και της μετακύλισης του κόστους και της ευθύνης σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Ακριβώς αυτό επιβεβαίωσε και η τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη πως ένα από τα συμπεράσματα που βγαίνει από το «έπος» των εκκρεμών συντάξεων, είναι ότι «το Δημόσιο, το κράτος μάλλον, μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα δημόσιες πολιτικές». Τα παραπάνω είναι το συμπλήρωμα της συκοφαντικής επίθεσης της κυβέρνησης στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, που τους φορτώνει το φταίξιμο για τις καθυστερήσεις, αποσιωπώντας προκλητικά τις αντιξοότητες, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε προσωπικό.
Παρά όμως την προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου η κατάσταση δεν είναι και τόσο «ρόδινη» όσο την παρουσιάζει αφού με τις λεγόμενες «fast track συντάξεις» και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» γίνεται φανερό ότι το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται, απλώς η κυβέρνηση «κλοτσάει το τενεκεδάκι» παρακάτω. Ηδη στην έκδοσή τους διαπιστώνονται λάθη από τους δικαιούχους και γίνονται πολλές ενστάσεις, καθώς οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν τη σύνταξη που δικαιούνται είτε γιατί δεν υπολογίζεται το σύνολο των χρόνων ασφάλισης είτε για άλλους λόγους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου