Εκδήλωση χτες στο δημαρχείο της πόλης
Στον χώρο λειτουργούσε και έκθεση με τα επιτεύγματα της Κούβας στον τομέα της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Την εκδήλωση παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, και ο Χρήστος Παπαχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ.
Από το βήμα της εκδήλωσης ο Κουβανός πρέσβης Αραμίς Φουέντε Ερνάντες ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τόνισε: «Η παροχή υπηρεσιών Υγείας και η συνεχής φροντίδα για ανύψωση της ποιότητάς τους, όπως αυτές θεμελιώνονται στην ισχύουσα νομοθεσία της χώρας για την Υγεία, στηρίχθηκαν μεταξύ άλλων στην κατασκευή δεκάδων νοσοκομείων στις πόλεις και στην ύπαιθρο, εκατοντάδων Κέντρων Υγείας, ιατρικών σχολών, καθώς και κέντρων επιστημονικής έρευνας εξοπλισμένων με τα πιο σύγχρονα μέσα, στην ανάπτυξη της ιατροφαρμακευτικής βιομηχανίας, στην επιλογή και εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού, στον κοινωνικό χαρακτήρα της άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος, σύμφωνα πάντα με τις αξίες του σοσιαλισμού και του ιατρικού ήθους».
Μιλώντας για το πώς η Κούβα αντιμετώπισε την πανδημία COVID-19, ανέφερε: «Στην Κούβα η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την πρόληψη και τον έλεγχο του νέου κορονοϊού, από κοινού με τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα και τη συσσωρευμένη εμπειρία, επέτρεψαν την ανάρρωση άνω του 94% όσων ασθένησαν, γεγονός το οποίο μας τοποθετεί μεταξύ εκείνων των χωρών με τους υψηλότερους δείκτες σε αυτόν τον τομέα».
Πρόσθεσε ότι η Κούβα έχει αναπτύξει 5 υποψήφια εμβόλια, με τα οποία κατέστη δυνατή η ανοσία για την τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού από το δεύτερο έτος της ηλικίας και άνω, συμπεριλαμβανομένης και μίας ενισχυτικής δόσης σε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των πολιτών.
Στην ομιλία του ο Γιώργος Μητσιάκος στάθηκε μεταξύ άλλων στη διεθνιστική διάσταση των επιτευγμάτων του κουβανικού συστήματος Υγείας: «Η Κούβα, από τον θρίαμβο της Επανάστασης, διακρίθηκε για το πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού, και έκτοτε οι επαγγελματίες της Υγείας της παραμένουν ένας πυλώνας διεθνούς αλληλεγγύης».
Ιδιαίτερα στάθηκε στο έργο του Διεθνούς Τάγματος Ειδικευμένων Ιατρών σε καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών, της μπριγάδας «Henry Reeve», όπως και στην επιτυχημένη προσπάθεια της Κούβας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίχθηκε στο εθνικό επιστημονικό δυναμικό της και στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία της, τα οποία διέθεσε για τη στήριξη του λαού.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του απάνθρωπου αποκλεισμού των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Παρ' όλα αυτά, η Κούβα ξέρει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, όσο μεγάλες κι αν είναι. Ο κουβανικός λαός συνεχίζει τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, που συνδέθηκε άρρηκτα με την προσπάθεια δημιουργίας μιας δίκαιης, σοσιαλιστικής κοινωνίας. Χρέος μας, χρέος κάθε ανθρώπου με συνείδηση, είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όπως μπορεί ο καθένας τον αγώνα αυτό, που είναι και δικός μας».
Την Τρίτη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο Κουβανός πρέσβης συναντήθηκε με αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων, γυναικείων συλλόγων - μελών της ΟΓΕ και φορέων της Θεσσαλονίκης, ανταλλάσσοντας εμπειρίες αλλά και απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς η Κούβα, παρά τις δυσκολίες από τη συνεχή περικύκλωσή της από τον ιμπεριαλισμό, συνεχίζει να στέκει όρθια και να αποτελεί παράδειγμα για τους λαούς.
Νωρίτερα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Σωτήρη Αβραμόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Fidel vive!
ΑπάντησηΔιαγραφή