Είναι πολύ βολικό για την κυβέρνηση - και όχι μόνο - σε αυτή τη φάση να μετατίθεται η αντιπαράθεση στο «ναι ή όχι στο επίδομα» των ένστολων που ψηφίστηκε τη Δευτέρα στη Βουλή και να ξεφύγει από τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν μετά και από την εν ψυχρώ εκτέλεση του 16χρονου Ρομά. Τέτοιο είναι το ερώτημα αν πρέπει να καταργηθούν ή όχι κατασταλτικές μονάδες και μέσα στην αστυνομία. Την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί και ως «προστάτης» ενός μεγάλου τμήματος των ένστολων, παρόλο που και οι ίδιοι μπορεί να διαφωνούν με τον κατασταλτικό προσανατολισμό και γι' αυτό θα πρέπει να συνταχθούν με τον λαό και τη νεολαία.
Ο αυταρχικός κατασταλτικός προσανατολισμός της αστυνομίας δεν καθορίζεται από το αν θα πάρουν ή όχι ένα επίδομα όσοι εργάζονται σ' αυτήν και στα άλλα σώματα ασφαλείας. Αυτό που τον καθορίζει είναι η πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που καθεμία βάζει και ένα λιθαράκι στο κάδρο της καταστολής. Αλλος με ενίσχυση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (νόμοι για διαδηλώσεις), άλλος με ίδρυση νέων μονάδων καταστολής, άλλος με αξιοποίηση «νέων» μέσων (βλέπε Αύρες κ.λπ.).
Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή για την ανάδειξη αυτού του κρίσιμου ζητήματος και γι' αυτό προτείνει, παλεύει και πρωτοστατεί σε κάθε χώρο για την κατάργηση όλων των κατασταλτικών ομάδων της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, πανεπιστημιακή αστυνομία κ.λπ.).
(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου