Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Τζούφια... πυροτεχνήματα

 

Λίγο νωρίτερα ήρθαν οι γιορτές για τα κυβερνητικά επιτελεία, αν κρίνει κανείς από τα «πυροτεχνήματα» που εκτοξεύουν κάθε μέρα για να κρύψουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για τον λαό. Τι επιστρατεύουν π.χ. για τη νέα φουρνιά των «κόκκινων» δανείων, την ένταση των πλειστηριασμών και εκβιασμών; «Φούσκες» περί δήθεν ρυθμίσεων, που θα αφορούν μετρημένους στα δάχτυλα δανειολήπτες για ένα ελάχιστο ποσό, το οποίο θα πληρώνει ο λαός «εις διπλούν» από την άλλη τσέπη. Ο λόγος; Να μην «ακουμπήσουν» τα κάπου 3 δισ. ευρώ κέρδη που έχουν οι τράπεζες, «μπάνκα» για τον φτηνό δανεισμό των επιχειρηματικών ομίλων. Για τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα; Η κυβέρνηση «ευελπιστεί» να βρουν κάποιο «σημείο ισορροπίας» τα παζάρια και οι αντιθέσεις στην ΕΕ για το περιβόητο πλαφόν στο φυσικό αέριο. Πού; Σε μια τιμή ...7 φορές υψηλότερη από την προηγούμενη δεκαετία! Ο λόγος; Να μη χάσουν ούτε σεντ οι ενεργειακοί όμιλοι και οι «πράσινοι» επιχειρηματίες, όπως και οι εφοπλιστές, που χτες ανακοινώθηκε ότι έσπασαν ένα ακόμα ρεκόρ κερδοφορίας.

Για τη φτώχεια που σαρώνει; Η κυβέρνηση επιστρατεύει τα «καλάθια καπαμά» κι ετοιμάζεται να κάνει, λέει, ανακοινώσεις για «μέτρα στήριξης» από τα «υπερκέρδη» των διυλιστηρίων. Το «γύρω - γύρω όλοι» συνεχίζεται δηλαδή, με «κορόιδο» τον λαό, που θα συνεχίσει να βλέπει το εισόδημα να εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό, τους μισθούς καθηλωμένους και τη φοροληστεία να προσθέτει άλλα 2 δισ. στις πλάτες του για το 2023. Κι όλα αυτά για να «στρωθεί χαλί» στους «επενδυτές» και να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία. Με δυο λόγια, καλά τα πυροτεχνήματα, καλή και η «ψιχουλομαχία» με τον ΣΥΡΙΖΑ που «κατεβαίνει» στον στίβο της κυβερνητικής εναλλαγής με τις δικές του αντίστοιχες προτάσεις, αλλά το «πανηγύρι» δεν τραβάει με τίποτα: Φιλολαϊκές λύσεις εντός των ορίων του συστήματος, με κερδισμένους ταυτόχρονα το κεφάλαιο και τον λαό, δεν υπάρχουν. Ο λαός έχει να περιμένει μόνο από τον δικό του αγώνα και ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.


Γκαραντί

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει τις εντάσεις και δεν θα βοηθήσει κανέναν». Πιο «χλιαρή» και «ίσων αποστάσεων» δεν θα μπορούσε να είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλά και πιο εύγλωττη: Στην εποχή που «προέχει» η ΝΑΤΟική συνοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όλα νομιμοποιούνται στο ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία. Ακόμα και οι απειλές για πυραυλικό πλήγμα στην Αθήνα που εξαπέλυσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν και τις οποίες σχολίαζε η παραπάνω δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου λες και ήταν... απλά Δευτέρα. Σκέτο «γκαραντί» οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης, που τους παρουσιάζει με θράσος ως «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ενώ στην πραγματικότητα τα σχέδιά τους και η ελληνική εμπλοκή οδηγούν στο εντελώς αντίθετο.


Χάσμα

Μια είδηση «έπαιξε» χτες με μεγάλους τίτλους και όχι άδικα: Αμερικανοί επιστήμονες στην Καλιφόρνια παρήγαγαν για πρώτη φορά μία αντίδραση πυρηνικής σύντηξης με καθαρό ενεργειακό κέρδος. Πρόκειται για επίτευγμα που ανοίγει τον δρόμο για «απεριόριστη» παραγωγή Ενέργειας, προκαλώντας όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς «πηχυαίους» τίτλους για «επανάσταση» που «μπορεί να αλλάξει για πάντα τον κόσμο». Μια άλλη είδηση «έπαιζε» την ίδια ώρα στα «ψιλά»: Μια 92χρονη στην Κομοτηνή πέθαινε από σόμπα, το τελευταίο θύμα στη λίστα που όλο μεγαλώνει, με ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να ζεσταθούν όπως - όπως. Το χάσμα ανάμεσα στις σημερινές τεράστιες δυνατότητες και στο πώς ζει ο λαός έχει πλέον «βάθος αμέτρητο» που μεγαλώνει διαρκώς, ακριβώς γιατί η Ενέργεια - όπως και όλα τα υπόλοιπα αγαθά - αποτελεί κερδοφόρο εμπόρευμα στα χέρια του κεφαλαίου. Το μόνο που πραγματικά μπορεί να αλλάξει για πάντα τον κόσμο προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων είναι μια πραγματική επανάσταση, με τους εργαζόμενους να παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία και την οικονομία, θέτοντας τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης και της εργασίας στην υπηρεσία των δικών τους αναγκών.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου