Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Ολα στόχος

 

«Κάθε υποσταθμός, κάθε σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, κάθε αγωγός μπορεί να δεχθεί επίθεση, μπορεί να αποτελέσει πιθανό στόχο», δήλωσε στην «Bild» ο διοικητής της εδαφικής διοίκησης του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού, προειδοποιώντας για αυξανόμενες επιθέσεις στις υποδομές της Γερμανίας. Η δήλωσή του έγινε στον απόηχο των πρόσφατων εκρήξεων στους αγωγούς «Nord Stream», που αποδίδονται σε οργανωμένη δολιοφθορά. Μάλιστα, μία μέρα πριν από τη δημοσίευση της συνέντευξης, διακόπηκε για τρεις ώρες η κυκλοφορία σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας, λόγω βλάβης, που αποδόθηκε επίσης σε σαμποτάζ. Χαρακτηριστική ήταν και η προτροπή του στρατηγού προς τους Γερμανούς να αλλάξουν την ατομική τους συμπεριφορά και μεταξύ άλλων να εξοπλιστούν με φακούς και ραδιόφωνα με μπαταρίες... Οι παραπάνω εξελίξεις και προειδοποιήσεις αποτυπώνουν βέβαια την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και τις πολύμορφες συνέπειές της για τους λαούς όλης της Ευρώπης. Επιβεβαιώνουν όμως και από μια άλλη πλευρά ότι η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η μετατροπή όλης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και η πολύμορφη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και υποδομών στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο ίδιος ο στόχος να καταστεί η χώρα «ενεργειακός κόμβος» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, την ώρα που ο λαός βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια, όχι μόνο δεν προσφέρουν «σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία», όπως διατείνονται όλες οι αστικές δυνάμεις, αλλά βάζουν ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο στρατηγικής σημασίας υποδομές και τον ίδιο τον λαό.

Αβάσταχτη

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους. Για πολλοστή φορά, το υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει τα γνωστά και ασύστολα ψέματα ότι το 94,6% θα λάβει τάχα αυξήσεις στις συντάξεις και μάλιστα ότι πολλοί θα δούνε και τρεις ολόκληρες αυξήσεις! Αλήθεια, για ποιες αυξήσεις μιλούν; Οι συνταξιούχοι εδώ και 13 χρόνια, με κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αύξηση στις πετσοκομμένες συντάξεις τους και ενώ φέτος ο πληθωρισμός χτυπάει «κόκκινο», με τη σύνταξη να εξαντλείται μέχρι τη μέση του μήνα. Ακόμα και η αύξηση για το 2023 κατά 6% - 7% δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο πληθωρισμό, πολύ περισσότερο τις πραγματικές αυξήσεις στο κόστος ζωής, ενώ αποκλείονται εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Στην πράξη δηλαδή έχουμε παραπέρα αποδυνάμωση του εισοδήματος των συνταξιούχων εν μέσω μεγάλης ακρίβειας. Ούτε βέβαια συνιστά «αύξηση» η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς πρόκειται για ένα άδικο χαράτσι που για μια δεκαετία τους επιβλήθηκε ελέω μνημονίων. Για να μη μιλήσουμε για τις νέες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση, που στον ΕΦΚΑ δεν ξεπερνούν τα 650 ευρώ! Απ' όπου κι αν το πιάσεις, λοιπόν, η υπόθεση «βρωμάει». Και αυτή η δυσοσμία δεν μπορεί να καλυφθεί όσους τόνους μελάνι ψεύδους και αν ρίξει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας «με το κεφάλι κάτω» την αβάσταχτη πραγματικότητα που ζει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.


Πολλά ράμματα

Αφού αξιοποίησε πολλαπλώς στα αντιλαϊκά της σχέδια τις αναστολές σε μη εμβολιασμένους υγειονομικούς, τώρα η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για την επιστροφή τους στη δουλειά, επειδή τάχα η πανδημία «ξεφουσκώνει». Με αφορμή αυτό, οι γνωστοί φανατικοί των απολύσεων και της καταστολής, που σκούζουν κάθε μέρα από κανάλια και εφημερίδες, καλούν την κυβέρνηση να μη δείξει «κανένα έλεος» και να προχωρήσει στην εκδίωξή τους. Αλλοι πάλι, από αντιδραστική σκοπιά, μιλάνε για «δικαίωση» και «νίκη», προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν σκοταδιστικές αντιλήψεις, που αξιοποίησε και στο παρελθόν η κυβέρνηση ως βολικό άλλοθι για να επιτεθεί συνολικά στον λαό. Η αλήθεια είναι όμως ότι υγειονομικοί - εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι - και ασθενείς είναι θύματα της ίδιας βάρβαρης πολιτικής: Αυτής που μετέτρεψε το εμβόλιο από εργαλείο αντιμετώπισης του κορονοϊού σε «προκάλυμμα» για να μην πάρει πραγματικά μέτρα προστασίας, ενώ την κρίσιμη στιγμή τέθηκαν σε αναστολή και μερικές χιλιάδες υγειονομικοί. Της πολιτικής που αξιοποίησε ακόμα και τις αναστολές για να προωθήσει τη γενίκευση της δουλειάς - λάστιχο και της εργολαβοποίησης σε υπηρεσίες. Που καλλιέργησε τη θολούρα και τον ανορθολογισμό, με απίθανες και αντιφατικές αποφάσεις, όπως η μείωση των ημερών καραντίνας για τους ασθενείς υγειονομικούς, με αποτέλεσμα να εργάζονται ακόμα και νοσούντες, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εκδιώκονταν τάχα για την «προστασία των ασθενών»! Το σύνολο των υγειονομικών λοιπόν έχουν «ράμματα για τη γούνα» του κράτους και της κυβέρνησης. Κι αυτό σκοπεύουν να διαδηλώσουν μαζικά, με τη συμμετοχή τους στην πανυγειονομική απεργία της 20ής Οκτώβρη.


Σιγά τ' αυγά

Η προπαγάνδα της ...«ομελέτας» συνεχίζεται στην Αλεξανδρούπολη. Με αφορμή την έλευση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Μπους» στα Χανιά, δημοσιεύματα ανέφεραν πως υπήρξε η σκέψη να επισκεφτεί και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και για να μη μείνει κανείς που δεν μυρίστηκε το «τυρί», τα παπαγαλάκια της πρεσβείας ανέλαβαν να το κάνουν «ταλιράκια», υπενθυμίζοντας ότι στις κουζίνες του αεροπλανοφόρου ετοιμάζονται καθημερινά 15.000 μερίδες φαγητού για τα 6.000 μέλη του πληρώματος. Κλείνουν έτσι το μάτι σε όσους οραματίζονται ένα «remake» του «καλώς ήρθε το δολάριο», όπως αυτό που παίχτηκε στην πόλη τον περασμένο Μάη, όταν το πλήρωμα του «USS Arlington» έφαγε όλα τα αυγά της πόλης. Το ...δυστύχημα για όλους αυτούς είναι ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι αβαθές και για να πλευρίσει αεροπλανοφόρο χρειάζεται εμβάθυνση, που σχεδιάζεται ήδη. Ακόμα κι έτσι, όμως, η πρεσβεία και οι τοπικοί κρατικοί παράγοντες, που βλέπουν ως «ευκαιρία» τη μετατροπή της πόλης σε αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο, προσπαθούν να περάσουν αμάσητα τα ραβασάκια τους στον λαό, που έχει κάθε λόγο να τα αποκρούσει.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου