Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και δουλειά με δικαιώματα

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πανεθνική απεργία σήμερα στο Βέλγιο, στους δρόμους ξανά οι εργαζόμενοι αύριο στη Γαλλία

 

Από τις απεργίες των σιδηροδρομικών στη Βρετανία
Από τις απεργίες των σιδηροδρομικών στη Βρετανία
Με συνεχείς απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη δίνουν τη μάχη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην «απογείωση» του πληθωρισμού, διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας και των αστικών κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων, που επιχειρούν να φορτώσουν στις πλάτες των λαών τον «λογαριασμό» και από την προβλεπόμενη νέα καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη.

Σήμερα, μέρα πανεργατικής απεργίας και στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι παίρνουν κουράγιο από το απεργιακό κύμα σε όλη την Ευρώπη, ενώνουν τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους σε κάθε χώρα που παλεύουν για το μεροκάματο.

Στο Βέλγιο

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Βέλγιο, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε πανεθνική πανεργατική απεργία, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς, τους οποίους και στη συγκεκριμένη χώρα εξανεμίζει ο πληθωρισμός που καλπάζει.

Την αρχή έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, που ξεκίνησαν 24ωρη απεργία από τις 10 το βράδυ, ενώ σήμερα μαζί τους συμπαρατάσσονται εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί κ.ά.

Σύμφωνα με το δίκτυο RTBF, σημαντική αναμένεται η συμμετοχή εργαζομένων από κλάδους όπως το Εμπόριο: Οπως μετέδιδε, τα καταστήματα μεγάλων ομίλων σούπερ μάρκετ, όπως «Carrefour», «Lidl», «Delhaize», ετοιμάζονταν να κατεβάσουν ρολά. Επίσης, αγωνιστικό ανάστημα υψώνουν μεταξύ άλλων και πολλοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία: Σε Βαλονία και Βρυξέλλες υπολογιζόταν ότι τουλάχιστον τα 2/3 του προσωπικού των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν θα πάνε για δουλειά.

Στη Γαλλία
 

Από τη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας
Από τη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας
Αύριο, σε νέα απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, οπλισμένοι με τη σημαντική πείρα του πολυήμερου αγώνα που δόθηκε πρόσφατα στα διυλιστήρια της χώρας και των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλούς κλάδους.

«Ολοι στην κινητοποίηση! Στην απεργία και τη διαδήλωση!», τονίζει σε σχετικό του κάλεσμα το Εργατικό Κέντρο Μπους ντι Ρον (Μασσαλία), τονίζοντας την ανάγκη να είναι μαζική η συμμετοχή, για αυξήσεις στους μισθούς, προστασία των συντάξεων. «Ολα αυξάνονται, εκτός από τους μισθούς μας!», τονίζει, παραθέτοντας τα ποσοστά ανατιμήσεων σε είδη πλατιάς κατανάλωσης: Κατά 23% ακρίβυναν τα ζυμαρικά. Κατά 10% η ζάχαρη. Το φυσικό αέριο κατά 15,8%. Τα καύσιμα κατά 15% και πάει λέγοντας. Κι όλα αυτά, μόνο το τελευταίο διάστημα...

 

Στην Ισπανία

 

Στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι στις Μεταφορές προσανατολίζονται σε νέα απεργία από την Κυριακή 13 του μήνα.

Ακόμα, σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι υγειονομικοί, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τους ασθενείς. Οπως ανέφερε χτες η «El Pais», συνδικαλιστές του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για την κατάσταση στις παιδιατρικές κλινικές και τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας, όπου οι υγειονομικοί αναγκάζονται να δέχονται διπλάσια και τριπλάσια περιστατικά από όσα συνιστούν διεθνείς οργανισμοί. Μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα είναι - όπως καταγγέλλουν - 9 στους 10 οικογενειακούς γιατρούς μόνο στη Μαδρίτη να έχουν υποστεί περιστατικό υπερκόπωσης.

Ολες οι παραπάνω κινητοποιήσεις έρχονται να προστεθούν στους ελπιδοφόρους αγώνες που αναπτύσσονται όλο το τελευταίο διάστημα και σε άλλες χώρες - πολλές φορές μάλιστα σε κλάδους που είχαν να γίνουν απεργίες εδώ και πολλά χρόνια - με αντίστοιχα αιτήματα και κόντρα στην προσπάθεια κυβερνήσεων και εργοδοσίας να εντείνουν το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα.

Στη Βρετανία ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι απεργιακές κινητοποιήσεις στους σιδηρόδρομους, στα ταχυδρομεία, ενώ για απεργία ετοιμάζονται και οι νοσηλευτές, σε έναν κλάδο όπου είχε να γίνει απεργία πάρα πολλές δεκαετίες. Στη Γερμανία ξεχωρίζει ο αγώνας των λιμενεργατών σε κόμβους διεθνούς σημασίας, όπως στο Αμβούργο, επίσης μετά από δεκαετίες, αλλά και λαϊκές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Στην Ολλανδία, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η απεργία των σιδηροδρομικών της κρατικής εταιρείας NS Railways ακύρωσε τα δρομολόγια σε όλη τη χώρα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξάλλου προηγήθηκαν σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις αερομεταφορές.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου