Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Παράνομες μια σειρά διατάξεις του ν. Χατζηδάκη - ΠΑΜΕ: Ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά

 

 

Απορριπτικά στις διατάξεις του ηλεκτρονικού φακελώματος συνδικάτων και συνδικαλιστών που προβλέπει ο νόμος - έκτρωμα για τα εργασιακά (ν. Χατζηδάκη) στέκεται το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την απόφαση του Δ' τμήματος για τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως και για τη σχετική υπουργική απόφαση που ακολούθησε, σχετικά με την υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών» (ΓΕΜΗΣΟΕ). Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει την παραπάνω υποχρέωση, προκειμένου τα σωματεία να μπορούν να συστήνονται και και να ασκούν συνδικαλιστική δράση.

Ενάντια στον νόμο είχε προσφύγει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για «φακέλωμα» συνδικάτων και εργαζομένων και προσπάθεια χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης. Αν και το Δ΄ τμήμα του ΣτΕ παραπέμπει την προσφυγή των συνδικάτων στην Ολομέλεια, εντούτοις υπογραμμίζει στην απόφασή του πως «η προαγωγή των συναφών θεμιτών και δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Ειδικότερα αναφέρεται οτι «όλες οι διατάξεις του άρθρου 10 της προσβαλλόμενης υπουργικής αποφάσεως περί χορήγησης στοιχείων, κατά το μέρος που αφορούν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, έχουν τεθεί καθ' υπέρβαση της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 6 παρ. 4 (δ) του ν.1876/1990.»!

Τέλος, καταλήγει ότι «το Δικαστήριο κρίνει ως μη νόμιμη τη διάταξη του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 12 της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, η οποία ορίζει την 1.1.2022 ως την ημερομηνία έναρξη ισχύος της. Και τούτο, διότι, με την εν λόγω διάταξη εκκινεί, εν τοις πράγμασι, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η λειτουργία του ΓΕΜΗΣΟΕ, μολονότι ουσιώδεις ρυθμίσεις της οργάνωσης και λειτουργίας του έχουν τεθεί κατά παράβαση του άρθρου 23 παρ. 1 του Συντάγματος, του άρθρου 9 παρ. 1 του ΓΚΠΔ και καθ' υπέρβαση της σχετικής εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 6 παρ. 4 (δ) του ν. 1876/1990, ως ισχύει».

ΠΑΜΕ: Ο νόμος - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά, θα πεταχτεί στα σκουπίδια

Σε δελτίο τύπου το ΠΑΜΕ, για την απόφαση του ΣτΕ για το ηλεκτρονικό μητρώο και τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης των απεργιακών αγώνων στις μεταφορές σημειώνει:

«Με απόφαση του πριν λίγο το ΣτΕ υποδεικνύει ως παράνομες μια σειρά διατάξεις που αφορούν το ηλεκτρονικό μητρώο, την οργάνωση και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που περιέχονται στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη που είχε νομοθετήσει πέρσι η κυβέρνηση.

Η υπόσχεση που είχαμε δώσει πέρσι στην κυβέρνηση και στον υπουργό όταν έφερναν τον νόμο - έκτρωμα ήταν μία: Πως αυτός ο νόμος - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά, θα πεταχτεί στα σκουπίδια.

Μέσα στη ζωή ο αντεργατικός νόμος έχει ακυρωθεί στην πράξη από τους εργατικούς αγώνες! Το είχαν καταργήσει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα μέχρι να κάνουμε κουρελόχαρτο όλο τον σχεδιασμό κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε ελεγχόμενες ηλεκτρονικές καρικατούρες.

Την ίδια στιγμή δηλώνουμε πως θα πέσει στα κενό η νέα προσπάθεια τρομοκράτησης της κυβέρνησης και των Οργανισμών στις μεταφορές που σέρνουν τα σωματεία και τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, παραμονές πανεργατικής-πανελλαδικής απεργίας. Καλούμε τους συναδέλφους στις αστικές συγκοινωνίες να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωpη απεργία.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά! Καμία προσαρμογή στα ψίχουλα και την καταστολή!

Με τους αγώνες μας διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα!

Όλοι στους δρόμους του αγώνα για να σπάσει η τρομοκρατία, το φακέλωμα, η προσπάθεια χειραγώγησης των συνδικάτων.

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων! Στην Αθήνα, 10:30 π.μ. στα Προπύλαια».

 

 
 
 
 
 
Με απόφαση του πριν λίγο το ΣΤΕ υποδεικνύει ως παράνομες μια σειρά διατάξεις που αφορούν το ηλεκτρονικό μητρώο, την οργάνωση και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που περιέχονται στον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη που είχε νομοθετήσει πέρσι η κυβέρνηση. #απεργια9νοεμ
 
Εικόνα
Εικόνα

 902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου