Εκδήλωση - σύσκεψη την Κυριακή με φορείς της περιοχής και τη συμμετοχή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Μέσα και από αυτό το έντυπο, η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης δίνει συνέχεια στο άνοιγμα που πραγματοποιεί, διευρύνοντας τη συζήτηση με τον λαό για την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη ακρίβεια, την κατάσταση σε Υγεία, Παιδεία, αναψυχή, ελεύθερους χώρους, τη διέξοδο που βρίσκεται στον αγώνα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για όλες τις σύγχρονες ανάγκες του.
Η Οργάνωση του Κόμματος παρουσιάζει αναλυτικά τις αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο και τους ελεύθερους χώρους που δρομολογούνται από τις κυβερνήσεις με τη συμφωνία των αστικών κομμάτων και των δημοτικών τους παρατάξεων σε τοπικό επίπεδο.
Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Διάφορα εργαλεία, όπως το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, μέσα από τους αστικούς σχεδιασμούς που υλοποιεί η Τοπική Διοίκηση, αξιοποιούνται στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων - προαύλιο των επενδύσεων, ενώ η πορεία υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων συνδέεται με την προσδοκώμενη κερδοφορία των επενδυτών.
Η ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αρετσούς, μέσα από προκήρυξη διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, για εύρεση επενδυτή, παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και τη δημοτική αρχή ως "ευκαιρία" για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τόσο η διοίκηση του δήμου και της Περιφέρειας όσο και οι άλλες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο που συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση υπό όρους, αποδείχτηκαν οι καλύτεροι διαπραγματευτές επιχειρηματικών συμφερόντων (...) Τον δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση άνοιξε αρχικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που χωρίς να πάρει ανάσα περνούσε το ένα μετά το άλλο τα νομοσχέδια με δεκάδες προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο λαός της Καλαμαριάς και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης δεν θα ωφεληθεί σε τίποτα από αυτήν την εξέλιξη. Ο ελεύθερος χώρος της παραλίας θα περιοριστεί και θα είναι πλήρως εμπορευματοποιημένος, μια που προκρίνεται μέγιστη συνολική εκμετάλλευση 14.900 τ.μ. για κατοικίες, ξενοδοχείο, εμπορικές χρήσεις. Αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμαριάς θα οδηγηθούν σε μαρασμό και λουκέτα. Για τους εργαζόμενους ετοιμάζουν ένα εργασιακό κάτεργο, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς ασφαλιστικά, εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματα, να οργιάζουν οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας.
Το δίλημμα αν θα πρέπει να αξιοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο ή να μείνει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση είναι ψεύτικο και παραπλανητικό. Το πραγματικό δίλημμα είναι σε όφελος τίνος θα γίνει η αξιοποίηση, σε όφελος του λαού της Καλαμαριάς ή των "επενδυτών" για την αύξηση της κερδοφορίας των κεφαλαίων τους».
Στο πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις με τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων. Ο χώρος του στρατοπέδου έπρεπε να είχε ήδη δοθεί και να αξιοποιούνταν για τις λαϊκές ανάγκες εδώ και δεκαετίες, να αποτελεί ανάσα πρασίνου και χώρο αναψυχής. Ομως τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν δημοτική αρχή δεν έχουν διεκδικήσει την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Αποτέλεσμα: Αυτός ο σημαντικός πνεύμονας πρασίνου για την Ανατολική Θεσσαλονίκη να ρημάζει, αφού τον αντιμετωπίζουν ως "φιλέτο" για επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε αντίθεση με τις ανάγκες του λαού της περιοχής. Είναι απαράδεκτο η κυριότητα του πρώην στρατοπέδου "Κόδρα" να γίνεται αντικείμενο "παζαριού" μεταξύ διαφορετικών κρατικών θεσμών (ΥΠΕΘΑ, ΑΟΟΑ, υπ. Πολιτισμού) με επιδίωξη ο καθένας να επωφεληθεί και σε κάτι. Ενα "παζάρι" που παίρνει χαρακτηριστικά μοιρασιάς της λείας των χώρων εντός του στρατοπέδου. Και όλα αυτά ενώ το ΝΑΤΟ παραμένει με μονάδα του στον χώρο», σημειώνει η ανακοίνωση και τονίζει:
«Η πολυδιαφημισμένη ανάπλαση της πλαζ Αρετσούς εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό κυβέρνησης και διοίκησης του δήμου για "τουριστική αξιοποίηση" της Καλαμαριάς. Το συγκεκριμένο σχέδιο ήδη το πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι που επιλέγουν να επισκέπτονται την παραλία της Καλαμαριάς (...) Την ίδια στιγμή καλλιεργείται το κάλπικο δίλημμα "ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση ή εγκατάλειψη", ώστε να κατοχυρωθεί στη συνείδηση του λαού ότι αν δεν βάλει το χέρι στην τσέπη, οι λίγοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι της περιοχής, όπως και η πλαζ, θα ρημάξουν.
Ο δήμος διαπραγματεύεται το ύψος του αντιτίμου της παραχώρησης του χώρου της πλαζ από την ΕΤΑΔ, ενώ θα έπρεπε να διεκδικήσει τη δωρεάν παραχώρησή του.
Αποτελεί σημαντική εξέλιξη ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, με πρωτοβουλία των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", δήλωσε την αντίθεσή του στην παραχώρηση της πλαζ από την ΕΤΑΔ στον δήμο με αντίτιμο - ενοίκιο».
Ταυτόχρονα, «η δημοτική αρχή νίπτει τας χείρας της, αναφορικά με μια σειρά από χαρακτηρισμένες εκτάσεις, που βρίσκονται στην ιδιοκτησία ιδιωτών, ενώ θα έπρεπε να αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, καθώς ο δήμος δεν διαθέτει ιδίους πόρους για να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, που θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί, με ευθύνη του κράτους και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ετσι, πρόσφατα, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ουσίας παραδίδεται στην Εθνική Τράπεζα κομμάτι της παραλιακής ζώνης στο Καραμπουρνάκι, στην περιοχή της Ακτής Ντοβίλ».
Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι «καμία σχέση δεν έχουν οι παραπάνω σχεδιασμοί με τα λαϊκά συμφέροντα! Οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο τον λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
Η αξιοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων, του παραλιακού μετώπου σε φιλολαϊκή κατεύθυνση προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, τον δρόμο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».
Αναδεικνύει παράλληλα ότι «αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων σημαίνει σύγχρονες υποδομές Υγείας, κατοχύρωση για δωρεάν υποδομές υψηλού επιπέδου μόρφωσης, άθλησης και πολιτιστικής δραστηριότητας.
Ομως κι αυτές θυσιάζονται στον βωμό της εμπορευματοποίησης.
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που δείχνουν ότι οι ανάγκες των μαθητών για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές δεν είναι προτεραιότητα ούτε για τις αστικές κυβερνήσεις ούτε για τη δημοτική αρχή που διαχρονικά προωθεί τα σχέδιά τους.
Π.χ. το 25ο Νηπιαγωγείο, όπου παραλίγο να προκληθεί ατύχημα σε λέβητα εντός του κτιρίου, η ακατάλληλη αυλή του προσφάτως ανεγερθέντος 23ου Δημοτικού, τα προκάτ κατασκευών Προσχολικής Αγωγής, αλλά και οι μαθητές που διανύουν χιλιόμετρα για να πάνε στα σχολεία τους, φανερώνουν ότι η αδιαφορία τους καταλήγει πλέον επικίνδυνη για την ίδια την ασφάλεια των παιδιών.
Την ίδια στιγμή είναι κανόνας τα τμήματα των 25 - 27 μαθητών, ενώ υπάρχει χαρακτηρισμένος χώρος για σχολείο, πέριξ του στρατοπέδου "Νταλίπη", για τον οποίο όμως, με ευθύνη της νυν και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για τη διεκδίκησή του.
Την ίδια ώρα, τα σχολεία στον δήμο Καλαμαριάς στεγάζονται σε παλιά κτίρια. Τα κονδύλια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του δήμου για τον προσεισμικό έλεγχο δεν εξασφαλίζουν ούτε τα στοιχειώδη, ενώ το μισό οικιστικό απόθεμα του δήμου Καλαμαριάς είναι χτισμένο με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό.
Στον τομέα της Υγείας, ενώ το πραγματικά σύγχρονο και αναγκαίο είναι να σταματήσει η Υγεία του λαού να είναι εμπόρευμα, και να διασφαλιστεί η επαρκής και δωρεάν πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας για το σύνολο των κατοίκων, η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός της Καλαμαριάς είναι υποστελέχωση των Τοπικών Ιατρείων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια αναμονή σε όλες τις ειδικότητες. Την περίοδο της πανδημίας τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της άμεσης επαναλειτουργίας και επίταξης του πρώην Νοσοκομείου "ΠΑΝΑΓΙΑ", το οποίο έκλεισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 και εξακολουθεί να ρημάζει. Αντ' αυτού, σήμερα προωθείται η μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο, με τις ευλογίες της διοίκησης του δήμου και των λοιπών παρατάξεων.
Την ίδια στιγμή, η πολυδιαφημισμένη επέκταση του Νοσοκομείου "Αγιος Παύλος" με επιπλέον κλίνες και θαλάμους, που δήθεν θα έδινε ανάσα στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης, καθυστερεί.
Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές αθλητικές υποδομές, δεν επαρκούν και οι περισσότερες χρειάζονται συντήρηση και αναβάθμιση. Στο Δημοτικό Γήπεδο του Αριστοτέλη κάθε μέρα αθλούνται πάνω από 500 παιδιά, κάνοντας προπόνηση 7 αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία της Καλαμαριάς.
Η έλλειψη χρηματοδότησης από τη ΓΓΑ για το γήπεδο του Φοίνικα είχε ως αποτέλεσμα το γήπεδο να περάσει στον δήμο. Ομως, με ποιο μόνιμο προσωπικό, με ποια χρηματοδότηση θα καταφέρει ο δήμος να το συντηρήσει και ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος;».
Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί τον λαό να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στο παραλιακό μέτωπο. Να παλέψει και να διεκδικήσει η αξιοποίηση, στο σύνολό του, να διασφαλιστεί χωρίς τους επενδυτές, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
«Η σημερινή ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων δίνει τεράστιες δυνατότητες ώστε να βελτιωθεί η ζωή μας συνολικά. Απαιτείται όμως άλλος δρόμος ανάπτυξης που κριτήριο δεν έχει τα κέρδη των καπιταλιστών αλλά την κάλυψη συνολικά των σύγχρονων λαϊκών αναγκών (...)
Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του. Το απέδειξε και στην Καλαμαριά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τους εκλεγμένους με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", που ήταν και η μοναδική αντιπολίτευση! Η συμπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στους αγώνες και τις εκλογές είναι συμβολή στον αγώνα γι' αυτήν την προοπτική, για τη μόνη διέξοδο υπέρ του λαού, που είναι το σύγχρονο και το αναγκαίο για τον 21ο αιώνα.
Τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ για να βάλει ο οργανωμένος λαός τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, για να ανασάνει πραγματικά!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου