Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ριγμένοι

 


Στους «ριγμένους» του Ταμείου Ανάκαμψης κατατάσσουν εαυτούς οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα τη γειτονική Ιταλία, όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει 500 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και το «πρασίνισμα» του ιταλικού στόλου. Τα αίματα στην εφοπλιστική «πιάτσα» της Ελλάδας έχουν ανάψει. Μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, που εκπροσωπούν και τέτοια συμφέροντα, καταγγέλλουν ότι το κράτος αφήνει την ακτοπλοΐα «ανυπεράσπιστη» απέναντι στις «προκλήσεις» της «πράσινης» ανάπτυξης και του ανταγωνισμού, με κίνδυνο να χαθεί ...το πλοίο ειδικά στις γραμμές της Αδριατικής και μαζί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Βεβαίως, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις «μπουκώνουν» με φοροαπαλλαγές, προνόμια και «ζεστό» χρήμα τους εφοπλιστικούς ομίλους, που από τα κέρδη τους εξαρτάται αν και πότε θα ταξιδεύουν χιλιάδες επιβάτες και αν θα υπάρχει σύνδεση με τη νησιωτική Ελλάδα. Αντίστροφα, οι ναυτεργάτες δεινοπαθούν και οι επιβάτες ταλαιπωρούνται και υποφέρουν. Τώρα όμως τα λεφτά είναι πολλά και κανένα τμήμα του κεφαλαίου δεν είναι διατεθειμένο να παραιτηθεί από το να βουτήξει βαθιά το δάχτυλο στο «μέλι» του Ταμείου Ανάκαμψης. Και προκειμένου να το πετύχουν, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές (και όχι μόνο) επικαλούνται τον κίνδυνο απώλειας μεριδίων της αγοράς. Ξέρουν βέβαια καλά ότι «χτυπούν ανοιχτές πόρτες»: Μόλις πριν λίγες βδομάδες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνομολογούσαν την «εθελοντική φορολογία» τους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει ευκαιρία να κλείνει το μάτι στους «ριγμένους» του Ταμείου Ανάκαμψης και να υπόσχεται μια «πιο δίκαιη» κατανομή των κονδυλίων του. Σ' αυτούς άλλωστε απευθύνεται το «δικαιοσύνη παντού», και όχι στον λαό.

Τι δεν είδε

«Ορισμένα θέματα δεν τα αντιλαμβανόμαστε σωστά αν δεν βρεθούμε στον φυσικό τους χώρο» διαβάζουμε σε καθημερινή εφημερίδα, που μας ενημερώνει ότι «μια επίσκεψη στη χειμωνιάτικη Αλεξανδρούπολη αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος ότι κάτι μεγάλο γίνεται σε αυτή την πόλη». Τι είδε λοιπόν η εφημερίδα στην Αλεξανδρούπολη; Αμερικανικά πλοία να αράζουν στο λιμάνι, Σαουδάραβες να ετοιμάζουν επενδύσεις παντού, έργα υποδομών στην Ενέργεια. Κι έτσι «πείστηκε» πως κάτι αλλάζει ριζικά στην πόλη. Οτι οι επενδύσεις αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται και υπάρχουν «πολλαπλά οφέλη» από την «ενεργειακή» και «γεωστρατηγική» αναβάθμιση της Θράκης. Μιας και βρέθηκε όμως στην περιοχή, θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι οι θλιβερές (πανευρωπαϊκές) πρωτιές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στην ενεργειακή φτώχεια δεν επηρεάστηκαν καθόλου από έργα όπως ο TAP και ο IGB, γιατί αυτά δεν γίνονται για να μοιράσουν φθηνή Ενέργεια στον λαό, αλλά περισσότερα κέρδη στους ομίλους. Ούτε οι άλλες «πρωτιές», όπως της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους, επηρεάστηκαν από τα «εμβληματικά έργα», τώρα της ΝΔ και πριν του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε λοιπόν τι είδε η εφημερίδα στην Αλεξανδρούπολη. Ξέρουμε όμως τι επέλεξε να μην δει, γιατί δεν κολλάει με το «αφήγημα» της αστικής τάξης και των Ευρωατλαντικών συμμάχων της: Οτι η ζωή του λαού της Αλεξανδρούπολης συνεχώς δυσκολεύει από την ακρίβεια, τους τσακισμένους μισθούς και τα δικαιώματα. Κι ότι μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Γι' αυτό μεγαλώνει και η ανησυχία του, κάθε φορά που βλέπει τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να ξεφορτώνουν πλοία και να φορτώνουν τρένα.


Ευημερία...

Αύξηση κατά 42,8% παρουσίασε ο τζίρος των επιχειρήσεων το γ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με τους αναλυτές να προεξοφλούν ανάλογη αύξηση κερδών. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς έφτασε τα 133,2 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 93 δισ. περίπου. Η εκτίναξη βέβαια μεταφράζεται σε αυξημένες πληρωμές από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, ενώ αυτή η «ευημερία των αριθμών» πάει χέρι χέρι και με άλλα ...ρεκόρ, για τα οποία έχουν φροντίσει όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων ετών.


... των αριθμών

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο 11μηνο του 2022, από το σύνολο των επιχειρήσεων έγιναν 2.643.224 απολύσεις, αριθμός που αποκαλύπτει μια πρωτοφανή ανακύκλωση εργατικού δυναμικού, σαν να έχει απολυθεί τουλάχιστον μία φορά ο κάθε μισθωτός του ιδιωτικού τομέα! Κοντά στα παραπάνω είναι και η εκτίναξη της μερικής απασχόλησης (πάνω από τις μισές νέες συμβάσεις πρόσληψης κάθε μήνα), όπως και ο πληθωρισμός που έχει ρουφήξει προκαταβολικά και με το παραπάνω την όποια αύξηση ανακοινώσει τελικά η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό. Να λοιπόν πώς ευημερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Οπως και να το δει κανείς, τέτοια στοιχεία είναι κόλαφος στο παραμύθι ότι μπορούν τάχα τα κέρδη να συνυπάρχουν με τη βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης, πόσο μάλλον με την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου