«Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά ζητήματα», λέει ο Μητσοτάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ, η συνεργασία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ «κάποια στιγμή θα μπορούσε να είναι ένα θέμα συζήτησης», λέει ο Τσίπρας
INTIME NEWS |
Αφού πρώτα έπαιξε το αγαπημένο ανέκδοτο των τελευταίων ημερών για τις τάχα... αντισυστημικές προτάσεις Βαρουφάκη για τις τράπεζες, που δείχνουν την ανάγκη για «σταθερή κυβέρνηση» της ΝΔ, αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, επιμένοντας ότι αν εκλεγούν ο ίδιος και η ΝΔ στο τιμόνι της διακυβέρνησης, η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία θα την ανακτήσει μέσα στο 2023. Στον αντίποδα, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μνημόνιο, καθώς, όπως είπε, μετά την πανδημία οι δημοσιονομικοί κανόνες ξανασφίγγουν στην ΕΕ, αποσιωπώντας ότι η ίδια η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας συνοδεύεται από μνημόνια διαρκείας που από κοινού έχουν ψηφίσει και θα εφαρμόσει η όποια επόμενη κυβέρνηση.
Σε πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας παρουσίασε για άλλη μια φορά την ακρίβεια ως «εξωγενές» πρόβλημα, παραπέμποντας στις τιμές της Ενέργειας όπως ισχύουν διεθνώς, αποσιωπώντας βέβαια τον ρόλο που έπαιξαν στην άνοδό τους στρατηγικές επιλογές του ντόπιου κεφαλαίου, τις οποίες υπηρέτησε πιστά η ΝΔ, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η «πράσινη ανάπτυξη», η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, επιλογές που αποδέχονται και άλλα αστικά κόμματα διαγκωνιζόμενα μάλιστα για το ποιος τις εκφράζει καλύτερα.
Με θράσος, εξάλλου, υποστήριξε ότι οι συνέπειες της ακρίβειας μετριάστηκαν από επιδόματα και αυξήσεις που έδωσε, «ασπιρίνες» που σαρώθηκαν όλες από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, ενώ σε ανάλογο φόντο ισχυρίστηκε ότι αν επανεκλεγεί «στα τέλη της επόμενης 4ετίας», ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή, με όλο το αντεργατικό πλαίσιο άθικτο, με καθορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργικές αποφάσεις και την ακρίβεια και την εμπορευματοποίηση να σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα. Εξάλλου, όλα αυτά τα είπε τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι ο πραγματικός μέσος μισθός την περασμένη χρονιά υποχώρησε κατά 7,5%!
Το ίδιο καλό ήταν και το... timing για τις διακηρύξεις περί μιας ελάχιστης αύξησης της τάξης των 1.000 ευρώ ανά παιδί στο αφορολόγητο, τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ο λαός πλήρωσε πάνω από 7 δισ. φόρους!
Ταυτόχρονα, για την επόμενη 4ετία έβαλε ως «κεντρική προτεραιότητά» του την Υγεία μέσα από επιλογές που βρωμάνε παραπέρα εμπορευματοποίηση, ενώ πρόταγμα έβαλε και την ταχύτερη «απονομή δικαιοσύνης», θέμα που ιεραρχούν ψηλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι ώστε να ξεμπλοκάρουν «επενδυτικά σχέδια».
Σημειωτέον, για αναλυτικότερα στοιχεία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη 4ετία παρέπεμψε στην παρουσίαση που θα κάνει σήμερα το απόγευμα.
Στο μεταξύ, σε άλλη μια απόδειξη ότι τα κοινά τους είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν, ενώ επέμεινε να διεκδικεί αυτοδυναμία για τη ΝΔ, με τον ίδιο πρωθυπουργό, δεν απέκλεισε συζητήσεις με άλλους πολιτικούς αρχηγούς όταν παραλάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή μετά τις εκλογές της 21/5. Επίσης, βάζοντας στόχο σταδιακά να «γίνουμε Ευρώπη», παρατήρησε ότι το σύνθημα το υιοθέτησε και ο Αλ. Τσίπρας, διαβάζοντάς το ο Μητσοτάκης ως «δείγμα ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά».
Την ίδια ώρα διαβεβαιώσεις ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να θιχτεί η ευρωατλαντική πορεία της χώρας και τα κέρδη τραπεζών και ομίλων παρείχε εκ νέου χτες ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον «Alpha», όπου μάλιστα παραδέχτηκε ότι ένας μεγάλος συνασπισμός θα μπορούσε να υπάρξει και στην Ελλάδα αν έλειπε απ' τη μέση ο Κυρ. Μητσοτάκης και αν αυτό δεν εμπόδιζε να παίζεται απρόσκοπτα το παιχνίδι της εναλλαγής στο αστικό πολιτικό σύστημα.
Ετσι, στην ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τη ΝΔ, ήταν αποκαλυπτικός λέγοντας πως «ακόμη και αν κάποια στιγμή αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θέμα συζήτησης, μετά από μια κυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που κακοποίησε το κράτος δικαίου και τους κανόνες της δημοκρατίας νομίζω ότι καμία προοδευτική δύναμη δεν θα μπορούσε να του δώσει συγχωροχάρτι», άρα «και τα σκυλιά δεμένα» ακόμα και για μια συνεργασία με ΝΔ χωρίς τον Μητσοτάκη. Εσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «δεν θα ήταν και καλό να γίνει (...) Οι δυο βασικοί πόλοι του πολιτικού συστήματος, της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, καλό είναι να έχουν διακριτές θέσεις, απόψεις και προτάσεις και να σχηματίζουν κυβερνήσεις στην απλή αναλογική με τα όμορα κόμματα», για να παίζεται το δικομματικό «παιχνίδι» εγκλωβισμού του λαού.
Δεν απέκλεισε φυσικά μια συνεργασία με το ΜέΡΑ25, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι στήριξης» όπως η ανοχή, σημειώνοντας πως «οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη γίνονται σε μια προγραμματική βάση συμφωνημένη (...) Δεν μπορεί λοιπόν σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας, αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του. Είναι αστείο». Απευθύνει λοιπόν κάλεσμα για κυβέρνηση στις άλλες δυνάμεις «στη βάση ενός προγράμματος το οποίο θα έχει συμφωνηθεί και στο οποίο νομίζω ότι το πρώτο κόμμα θα βάλει τους όρους του».
Εξάλλου, για να μη μείνει και καμία αμφιβολία για τους όρους αυτούς έφτασε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να παρουσιάζει ως δήθεν αντισυστημικές τις προτάσεις Βαρουφάκη για «επαναδιαπραγμάτευση» των χρεών στις πλάτες του λαού, λέγοντας ότι «πριν από τέσσερις μέρες ήμουν με τον καγκελάριο Σολτς. Πιστεύετε ότι με δέχτηκε ο καγκελάριος Σολτς για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν ήξερε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας και το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει αν ξανακυβερνήσει, υπερασπίστηκε την πολιτική που εφάρμοσε την πρώτη φορά λέγοντας πως «κάναμε λάθη, αλλά κάναμε λάθη με μια ορθή, μια σωστή πολιτική», ενώ σε ό,τι αφορά τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού ξεκαθάρισε: «Κοιτάξτε, θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις πάρα πολύ ουσιαστικές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου