Η ΠΝΠ περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής. Αποτυπώνει πλήρως το διαρκές έγκλημα της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και ολοένα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης σε βάρος της Υγείας του λαού για να εξασφαλίζεται διαρκώς μεγαλύτερος χώρος προκειμένου να αλωνίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι ιδιώτες της Υγείας, εξασφαλίζοντας απίστευτα κέρδη.
Εκτός από τους οδηγούς των πυροσβεστικών οχημάτων, προβλέπεται ότι οδηγοί στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ θα μπορούν να γίνουν στρατιωτικοί και οδηγοί απορριμματοφόρων των ΟΤΑ! Ολοι χωρίς καμία εκπαίδευση παρά μόνο κάποια ενημερωτικά σεμινάρια, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη ζωή.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται και δεύτερη ΠΝΠ που είχε εκδοθεί στις 12 Ιούνη, η οποία είχε τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας», που στο ίδιο αντιλαϊκό μοτίβο προβλέπει ότι παρατείνεται η θητεία των γιατρών που είναι άνω των 67 ετών!
Επιπλέον, στο άρθρο 5 προβλέπεται για τις δημόσιες μονάδες Υγείας εργασία και με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) κ.ά.
Ο υπουργός Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι με την ΠΝΠ έρχεται να λύσει «μία έκτακτη ανάγκη» σε περιοχές όπως είναι τα νησιά, επιβεβαιώνοντας ότι στην ουσία αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να παρέχει μια διευκόλυνση στους επιχειρηματίες του Τουρισμού. Αλλωστε, από εκεί και πέρα, δηλαδή για το τι θα γίνει όταν «λήξει» το μέτρο, δεν ανέφερε τίποτα συγκεκριμένο, παρά αναφέρθηκε στις 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ που διαρκώς αναμασά η ΝΔ. Επιπλέον, με θράσος και ενώ είχαμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, θεώρησε επιτυχημένα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας και «κράτησε την πατρίδα όρθια».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, χωρίς βέβαια να αμφισβητεί την επιχειρηματική δράση στον χώρο της Υγείας. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά ο εισηγητής του, Ανδρ. Παναγιωτόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όπως ότι «η Πρωτοβάθμια (Φροντίδα Υγείας) θα πάει στους αιρετούς βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, θα περάσει στις Περιφέρειες, είναι μεταρρύθμιση, την κουβεντιάζουμε, τη συνδιαμορφώνουμε, συμφωνούμε, αλλά δεν προτείνετε τίποτα για όλα αυτά», ανοίγοντας ευθέως την κουβέντα να αναλάβουν δήμοι και Περιφέρειες την ΠΦΥ όταν δεν έχουν «μαντήλι να κλάψουν» από την υποχρηματοδότηση, που σημαίνει κλείσιμο ακόμα και των λιγοστών Κέντρων Υγείας, ιδιωτικοποίηση και ακόμα μεγαλύτερο χαράτσωμα για τους δημότες, δηλαδή τους εργαζόμενους.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ι. Τσίμαρης, έκανε λόγο για «σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις», δηλαδή μάνατζερ, και «διαρκή αξιολόγηση»... Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου και των ΠΝΠ, ωστόσο επικέντρωσε κυρίως την ομιλία της στον τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησης της ΝΔ και σε διαδικαστικά θέματα και για το αν η Βουλή θα «επιτελέσει το ρόλο της να λειτουργήσει για τους πολίτες», λες και δεν υπάρχουν οι αντιλαϊκοί συσχετισμοί και η βάρβαρη πολιτική που υποστηρίζουν.
Το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» και τα άλλα ακροδεξιά κόμματα βρήκαν βήμα για να εκφράσουν τις σκοταδιστικές, αποπροσανατολιστικές τους απόψεις για τα εμβόλια, ενώ ουδείς αμφισβήτησε και από αυτούς την ιδιωτική Υγεία.
Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο ενώ ανέδειξε τα όσα προωθούνται. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, σημείωσε ότι με αυτές τις ΠΝΠ η κυβέρνηση «επιβεβαιώνει την εγκληματική της επιλογή να διατηρήσει τα σοβαρά κενά που υπάρχουν διαχρονικά στο ΕΚΑΒ και στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Αρνείται τις μόνιμες προσλήψεις διασωστών και προωθεί τα γνωστά "μπαλώματα" που πάνε μαζί με την ένταση, ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και στον τομέα των διακομιδών», αφήνει ακόμα στον δρόμο σμπαραλιασμένα οχήματα του ΕΚΑΒ. Συγχρόνως, επιβεβαιώνεται πως χειροτερεύει ακόμα περισσότερο το «πάμε και όπου βγει», με εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων «να αναλαμβάνουν ό,τι καθήκοντα προκύπτουν, με τους γνωστούς φυσικά κινδύνους που απορρέουν, ελλοχεύουν για τη ζωή των ασθενών με τα μεικτά πληρώματα των ασθενοφόρων, όταν οι οδηγοί δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία και εξειδίκευση για να διαχειριστούν ένα σοβαρό περιστατικό».
Σημείωσε ότι ταυτόχρονα «αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η Πυροσβεστική, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα φλέγεται από τη μία άκρη μέχρι την άλλη».
Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την κλιμάκωση της επίθεσης της κυβέρνησης «και στην Υγεία του λαού», τονίζοντας πως «απέναντι σε αυτό το έγκλημα διαρκείας, αντίπαλο δέος μπορούν να είναι μόνο οι ίδιοι οι υγειονομικοί μαζί με τους εργαζόμενους, όλο τον λαό, που με τον αγώνα τους, τις διεκδικήσεις, την αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής μπορούν να κατακτήσουν αυτό που πραγματικά τους αξίζει και δικαιούνται να απολαμβάνουν τον 21ο αιώνα».
Η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα χαρακτήρισε «επικίνδυνη και αντιεπιστημονική» την ΠΝΠ, ενώ απαντώντας στους βουλευτές της ΝΔ που έκαναν λόγο «για μεγάλη τομή στο ΕΣΥ», είπε ότι αυτές τις μέρες, «εν μέσω καύσωνα, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ψυχιατρικά τμήματα εισαγωγών, διοικητικές υπηρεσίες και εξωτερικές δομές δεν έχουν κλιματισμό. Μεγάλη τομή το 2023 να δροσίζονται με ανεμιστήρες», σημείωσε, καλώντας το υπουργείο Υγείας να πάρει άμεσα μέτρα, καθώς έχει μεγάλη ευθύνη μαζί με τη διοίκηση του νοσοκομείου και την Υγειονομική Περιφέρεια.
Σχετικά με το σύνολο του νομοσχεδίου, η Β. Δάγκα ξεκαθάρισε ότι η κριτική του ΚΚΕ δεν αθροίζεται με αυτή των άλλων κομμάτων, καθώς το Κόμμα απορρίπτει και συγκρούεται με την πολιτική που λογαριάζει τη ζωή και την προστασία της υγείας με το κριτήριο κόστους - οφέλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου