Associated Press |
Η Λωρίδα της Γάζας, με τους περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, που αποκαλείται και «η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο», βρίσκεται υπό στυγνό οικονομικό και άλλο αποκλεισμό, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, χωρίς επαρκείς ποσότητες καθαρού πόσιμου νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και ιατροφαρμακευτικών υλικών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που και αυτά γίνονται στόχος των ισραηλινών αεροπλάνων. Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι καθημερινό φαινόμενο οι εισβολές του ισραηλινού στρατού, οι απαγωγές ακόμα και παιδιών από Ισραηλινούς στρατιώτες ή πράκτορες, οι αποκλεισμοί χωριών για ώρες ή και μέρες, οι συνεχείς καταπατήσεις γης από εποίκους, οι λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών, οι κατεδαφίσεις σπιτιών στο πλαίσιο συλλογικής τιμωρίας όσων κρίθηκαν ένοχοι για επίθεση στις κατοχικές δυνάμεις ή σε εποίκους.
Ο πολυετής αποκλεισμός και οι συχνοί βομβαρδισμοί προκαλούν βαθιά τραύματα στο μεγαλύτερο μέρος του Παλαιστινιακού λαού, με τα παιδιά να υποφέρουν περισσότερο. Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών Οργανισμών, τα βασανιστήρια, η απάνθρωπη και απαξιωτική συμπεριφορά σε βάρος Παλαιστίνιων κρατουμένων είναι καθημερινά. Το ίδιο και οι απαγωγές από τα κατεχόμενα εδάφη, η μεταφορά τους σε κέντρα κράτησης σε Κισόν, Πετάχ Τίκβα, Ιερουσαλήμ, Ασκελόν και Μπιρ Σίβα για ανακρίσεις από τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2001 έως το 2021 υποβλήθηκαν στο ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης πάνω από 1.300 μηνύσεις για βασανιστήρια από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές - κορυφή του παγόβουνου όσων πραγματικά συμβαίνουν. Από αυτές, μόλις δύο οδήγησαν σε ποινικές έρευνες, ενώ δεν υπήρξε ποτέ ούτε μία καταδίκη!
Associated Press |
Η βάναυση μεταχείριση παιδιών είναι άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο. Τα στοιχεία από εκθέσεις που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης. Ακόμα και 10χρονα παιδιά (!) συλλαμβάνονται, ξεγυμνώνονται και υποβάλλονται σε «σωματική έρευνα» και σε ψυχολογικά βασανιστήρια. Αφήνονται σε κελιά χωρίς επικοινωνία με τις οικογένειές τους και συχνά τους αρνούνται πρόσβαση σε δικηγόρο στη διάρκεια «ανακρίσεων». Υπολογίζεται ότι το 2021 υπήρχαν πάνω από 470 παιδιά - και έφηβοι - κλεισμένα σε κρατητήρια των ισραηλινών κατοχικών αρχών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, κάποια από τα οποία ενηλικιώθηκαν μέσα στις φυλακές, μένοντας εκεί για πάνω από 10 χρόνια!
Associated Press |
Να τι περιγράφει σε ερευνητές ένα παιδί που έχει απαχθεί έξι φορές στη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, για την τελευταία φορά που το συνέλαβαν: «Κατέστρεψαν την εξώπορτα του σπιτιού μας, μπήκαν στο δωμάτιό μου, μου έβαλαν μια κουκούλα στο κεφάλι και με πήραν μαζί τους. Είπαν στον πατέρα μου ότι θα επέστρεφα την επόμενη μέρα, και τελικά αφέθηκα ελεύθερος μετά από 12 μήνες!». Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία και μιας 14χρονης: «Με συνέλαβαν στον δρόμο για το σχολείο, κοντά σε φυλάκιο ελέγχου του στρατού. Εψαξαν την τσάντα μου. Μου μίλησαν στα Εβραϊκά, τα οποία δεν καταλαβαίνω. Μου έβαλαν χειροπέδες, με πέταξαν στην καρότσα ενός φορτηγού του στρατού και μετά κάποιος πάτησε πάνω στην πλάτη μου».
Associated Press |
Copyright 2018 The Associated |
Copyright 2023 The Associated |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου