Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Ενας ακόμα μαρτυρικός μήνας για τα λαϊκά νοικοκυριά

 

RIZOSPASTIS

Ακόμα έναν μαρτυρικό μήνα έζησαν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα από την εντεινόμενη ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, τον Σεπτέμβρη, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «έτρεχε» στο 9,4%, ενώ οι ανατιμήσεις στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ συνεχίζονται αμείωτα. Την ίδια στιγμή, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ τα έξοδα των οικογενειών, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Πολλά βασικά είδη διατροφής έχουν αυξήσεις στην τιμή τους πολλαπλάσιες του μέσου πληθωρισμού, ενώ στα εποχικά είδη που επλήγησαν από τις πλημμύρες καταγράφονται αυξήσεις: 17,7% στα λαχανικά και 13,7% στα φρούτα. Τα λίπη και τα έλαια που περιλαμβάνουν και το ελαιόλαδο καταγράφουν αύξηση τιμών κατά 16,1%, το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί καταγράφουν αύξηση τιμών κατά 13,9%. Τα κρέατα είχαν αύξηση τιμών 8,4%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά 8,2%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά 6,7% και το ψωμί και τα δημητριακά 4,8%, καθώς δεν πέρασαν ακόμη στο σύνολό τους στα τελικά προϊόντα οι αυξήσεις των αλεύρων. Τα λοιπά τρόφιμα έχουν αυξήσεις τιμών κατά 9,1% και οι τιμές των ψαριών αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται επίσης στα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 11,8%, στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατά 9%, στα καινούργια αυτοκίνητα κατά 3%, στα ανταλλακτικά και στα αξεσουάρ αυτοκινήτου κατά 6,6%. Στις οικιακές υπηρεσίες κατά 7,2%, στα εισιτήρια αεροπλάνου κατά 7,9%, στα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου κατά 10,6%, το πακέτο των διακοπών κατά 9,1,%, οι τιμές σε εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία κατά 5,6%, τα τιμολόγια των συνεργείων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών κατά 5,3%.

Ο γενικός πληθωρισμός κατέγραψε υποχώρηση στο 1,6% από 2,7% τον Αύγουστο κυρίως εξαιτίας της πτώσης στις τιμές της Ενέργειας. Πάντως, σε σχέση με τον Σεπτέμβρη του 2022 στη μηνιαία σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτέμβρη σε σύγκριση με τον Αύγουστο καταγράφεται αύξηση κατά 1,8%.

ΔΝΤ: Δουλέψτε μέχρι τα βαθιά γεράματα

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών - μελών προβλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2% το 2024. Ανάπτυξη που προϋποθέτει το παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και την πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού, εξαιτίας της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας. Ειδικότερα, ο διεθνής οργανισμός στην έκθεσή του με αφορμή τη φθινοπωρινή σύνοδο, η οποία διεξάγεται αυτήν τη φορά στο Μαρόκο, προβλέπει μεταξύ άλλων για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,5% για φέτος έναντι ανάπτυξης 5,9% το 2022 και 2% για το 2024.

Ωστόσο, το ΔΝΤ συνεχίζει να εμφανίζεται απαισιόδοξο σε ό,τι αφορά τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας προβλέποντας ότι μέχρι και το 2028 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα προσγειωθεί στο 1,1%. Το Ταμείο έχει αναφέρει στις εκθέσεις του για την Ελλάδα ότι η ανάπτυξη θα γίνει μεσοπρόθεσμα οριακή. Και είναι χαρακτηριστικό ότι έχει προτείνει την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας και τη θέσπιση κινήτρων για παράταση του εργασιακού βίου.

Επιπλέον, το ΔΝΤ προβλέπει για το 2024 ανεργία στο 9,3%. Τέλος, στο επίσης ακανθώδες για την Ελλάδα πρόβλημα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, μετά και την υποχώρηση των τιμών των καυσίμων σε σχέση με το 2022, το ΔΝΤ αναμένει το έλλειμμα να υποχωρήσει από το 10,1% του ΑΕΠ που έφτασε το 2022, στο 6,9% του ΑΕΠ για φέτος και περαιτέρω στο 6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024. Πάντως, σε μεσοπρόθεσμη βάση το Ταμείο προβλέπει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα μέχρι και το 2028. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 0,7% για φέτος και 1,2% για το 2024.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου