Αφορούν τη φορολογία ΕΒΕ και αγροτών, την απαγόρευση των πλειστηριασμών και άλλων αναγκαστικών μέτρων, όπως και τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών, που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους
RIZOSPASTIS |
Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη συζήτηση του νομοσχεδίου - έκτρωμα για τη φορολογία των ΕΒΕ, η Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ προβλέπει δραστικά μέτρα που στοχεύουν στην ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και της τεράστιας συσσώρευσης χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα, με τα άρθρα της Πρότασης Νόμου του ΚΚΕ:
- Θεσπίζεται αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα μη μισθωτών, ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία του βιβλίου εσόδων - εξόδων. Η εισαγωγή τεκμηρίων φορολόγησης ή η θέσπιση τεκμαρτού εισοδήματος βάσει οποιουδήποτε κριτηρίου αποκλείεται.
- Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους, αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες.
- Από την οφειλή των ελεύθερων επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων, αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διαγράφονται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων και κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων. Το ποσό της οφειλής που παραμένει μετά την εφαρμογή των παραπάνω, μειώνεται κατά 30% εάν ο οφειλέτης διατηρεί την επιχείρησή του και κατά 50% εάν την έχει κλείσει και είναι άνεργος, για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
- Διαγράφονται το σύνολο των τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές προς το Δημόσιο. Για τις οφειλές αυτές, μειώνεται το αρχικό χρέος κατά 30%. Για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους και είναι άνεργοι η διαγραφή ανέρχεται σε 50%.
- Διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία για εισφορές ατομικής Ασφάλισης, καταργείται η εισφορά του κλάδου Υγείας και διαγράφονται τα χρέη που προκύπτουν από αυτήν.
- Γι' αυτές τις δύο κατηγορίες χρεών (Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) η συνολική οφειλή που περιλαμβάνει και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους ρυθμίζεται σε άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες, σε ετήσια βάση, δεν μπορεί να ξεπερνούν συνολικά το 10% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός τους.
- Παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων.
- Παύει η επιστροφή και είσπραξη των ποσών που χορηγήθηκαν μέσω του προσωρινού μέτρου κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή «επιστρεπτέας προκαταβολής» και το τυχόν υπόλοιπο δεν επιστρέφεται. Κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει επιβληθεί για την είσπραξη των ποσών αυτών παύει αυτοδίκαια.
- Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και από την καταβολή ενοικίων όσων βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή.
Με την τροπολογία - προσθήκη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος "ΗΡΑΚΛΗΣ" και άλλες επείγουσες διατάξεις», παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια - funds, του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ, σε βάρος της πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων για οφειλές τους προς αυτούς.
Τα μέτρα αυτά αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Τέλος, με τροπολογία - προσθήκη του ΚΚΕ στο ίδιο νομοσχέδιο, ρυθμίζονται προς όφελος των παλιννοστούντων ομογενών ζητήματα που αφορούν δάνεια με κρατική εγγύηση.
Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι «για τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, διαγράφονται οι τόκοι που έχουν διαμορφωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας. Διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων. Οι οφειλές που παραμένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές απομειώνονται κατά 50%. Το δε ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει, μετά τις ανωτέρω διαγραφές, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού».
Παύει επίσης αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του Δημοσίου.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, χιλιάδες ομογενείς ποντιακής καταγωγής αναγκάστηκαν να φύγουν από τους τόπους διαμονής τους και να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα χωρίς τις απαραίτητες δυνατότητες διαμονής στη χώρα μας. Το κράτος και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αντί να τους διασφαλίσουν αξιοπρεπή κατοικία, τους οδήγησαν στον τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου.
Με την εκδήλωση όμως της καπιταλιστικής κρίσης του 2009, επιδεινώθηκε ραγδαία η θέση τους, όπως άλλωστε και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Το κόστος εξυπηρέτησης αυτών των δανείων εκτοξεύτηκε επειδή το επιτόκιό τους ήταν συνδεδεμένο με το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου, προσαυξημένο κατά 2 έως 2,5 μονάδες, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Αντί να βοηθηθούν για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες, τόσο οι τράπεζες όσο και το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησαν στην έκδοση διαταγής πληρωμών για τα χρέη τους, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να χάσουν τη μοναδική τους κατοικία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου