Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Πορίσματα

 

Σε ...τιτανομαχίες επιδίδονται η κυβέρνηση από τη μια και οι ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από την άλλη, για το ποιος διαιτητής θα σφυρίξει το ματς «κράτος δικαίου στην Ελλάδα». Στο ψήφισμα που υιοθέτησε πρόσφατα η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, και το οποίο παρουσιάζει την κυβέρνηση ως αυταρχική και διαπλεκόμενη, ο Κυρ. Μητσοτάκης «απάντησε» την Πέμπτη με δημοσίευμα του «Economist» που κατατάσσει την Ελλάδα στην 20ή θέση παγκοσμίως ως προς τον Δείκτη Δημοκρατίας. Στη μία περίπτωση δηλαδή «κριτής» είναι η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, που έχει ψηφίσει ένα σωρό Οδηγίες και κατευθύνσεις για την περιστολή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, την ηλεκτρονική παρακολούθηση, την καταστολή εργατικών - λαϊκών αγώνων, με την κατηγορία του «ριζοσπαστισμού». Κι από την άλλη, «πειστήριο δημοκρατίας» είναι το δημοσίευμα ενός περιοδικού που πριν μερικούς μήνες έδινε το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση γιατί κατάφερε από παρίας να γίνει πρωταθλητής της ανάπτυξης, ξεσκίζοντας τον λαό και τα δικαιώματά του, νομοθετώντας τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και την καταστολή των αγώνων. Αλληλοσυμπληρούμενα λοιπόν τα δύο «πορίσματα» και όχι αλληλοσυγκρουόμενα. Οπως ακριβώς και οι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που «αλληλοσυμπληρώνονται» στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική, γράφοντας νέες σελίδες συναίνεσης και στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Λυσσάνε

Καθώς συνεχίζεται η σφαγή στη Γάζα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζει νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, η βγαλμένη από τις εποχές του μακαρθισμού τρομοκρατία κλιμακώνεται στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις. Δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους και πρόστιμο 2.500 δολαρίων, ύστερα από δίωξη της Εισαγγελίας με τον νόμο περί «κλοπής διαφημιστικών υπηρεσιών». Ο συγκεκριμένος νόμος είχε ψηφιστεί για να εμποδίσει την «Κου Κλουξ Κλαν» να διανέμει υλικό στρατολόγησης κρυμμένο μέσα σε εφημερίδες και περιοδικά. Το «έγκλημα» των δύο φοιτητών ήταν η δημιουργία ενός ψεύτικου πρωτοσέλιδου της εφημερίδας του Πανεπιστημίου, στο οποίο κατήγγειλαν τη διοίκηση για συνενοχή στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και τους παράνομους εποικισμούς. Τα εμφανώς ψεύτικα πρωτοσέλιδα μοιράστηκαν σε αίθουσες του πανεπιστημίου, αναρτήθηκαν σε πίνακες ανακοινώσεων, ενώ τοποθετήθηκαν και μέσα σε 300 περίπου αντίτυπα της πραγματικής εφημερίδας «Daily Northwestern». Πρόκειται για μία μόνο από τις πολλές περιπτώσεις που είτε οι κρατικές αρχές στις ΗΠΑ, είτε οργανώσεις που στηρίζουν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», προσπαθούν με τρομοκρατία, διώξεις και αυταρχισμό να κάμψουν τις αντιδράσεις των φοιτητών ενάντια στα εγκλήματα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Το γεγονός μάλιστα ότι δεν το κατάφεραν μέχρι τώρα τους κάνει να λυσσάνε ακόμα περισσότερο.


Ανοικοδόμηση

«Προσβλέπουμε στο τέλος του πολέμου και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σταθήκαμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε τις προάλλες ο Γ. Γεραπετρίτης σε εκδήλωση για την «ανασυγκρότηση» της Ουκρανίας, από αυτές που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, βλέποντας τις εξελίξεις «επί του πεδίου» να μην είναι και τόσο αισιόδοξες για τον ουκρανικό στρατό. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ δεν διαφημίζει τυχαία τη «σταθερή» στήριξη της χώρας μας στην κυβέρνηση Ζελένσκι, ως μέλος της ευρωατλαντικής συμμαχίας, που συγκρούεται με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας. Πέρα από τα αμερικανοΝΑΤΟικά εύσημα, διεκδικεί για λογαριασμό της αστικής τάξης ένα ...αξιοπρεπές κομμάτι από την «πίτα» της ανοικοδόμησης, που μπορεί να φτάσει από 750 δισ. έως και 1 τρισ. ευρώ! Κατασκευαστικές, εφοπλιστές, ενεργειακοί όμιλοι και άλλες μεγάλες εταιρείες βρίσκονται σε στάση αναμονής, με τα «μαχαιροπίρουνα» στα χέρια, για να ορμήξουν στο «ψητό» της «ανοικοδόμησης», συνεχίζοντας με το άλλο χέρι να τροφοδοτούν τον πόλεμο με χρήμα και στρατιωτικό υλικό. Σε κάθε περίπτωση, ένας νέος γύρος παζαριών, συγκρούσεων και συμβιβασμών βρίσκεται ενόψει, στις πλάτες των λαών, αυτήν τη φορά για τη λεία του πολέμου, πάνω στα χαλάσματα και στα συντρίμμια που αφήνουν πίσω οι καταστροφικοί ανταγωνισμοί τους.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου