Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Τι θα γινόταν;

 

Μια μικρή σε ένταση και διάρκεια βροχή ήταν αρκετή, το βράδυ της Παρασκευής, να θέσει σε επιφυλακή τα χωριά της Φαρκαδόνας Τρικάλων, όπου πλημμύρισαν ξανά γεωργικές εκτάσεις από την υπερχείλιση του Πηνειού και την έλλειψη βασικών αντιπλημμυρικών υποδομών. Οι κάτοικοι του Κεραμιδίου, που είχε «πνιγεί» τον περασμένο Σεπτέμβρη, λαχτάρισαν βλέποντας τα νερά να ανεβαίνουν ξανά, ενώ το φράγμα μεταξύ Κεραμιδίου και Φαρκαδόνας δεν άντεξε, με αποτέλεσμα να γίνουν λίμνη τα χωράφια, οδηγώντας τους αγρότες σε απόγνωση. Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής ζουν μόνιμα με τον φόβο της πλημμύρας και ειδικά μετά τον «Daniel» η ανησυχία μεγαλώνει με την πρώτη βροχή λόγω των κατεστραμμένων αναχωμάτων. Αυτές τις μέρες, όλοι αναρωτιούνται τι θα είχε συμβεί αν ο χειμώνας είχε περισσότερες και δυνατότερες βροχές, όταν με μερικές ψιχάλες τα ποτάμια φουσκώνουν και μεγάλες εκτάσεις βυθίζονται κάτω από το νερό. Η ανάγκη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, σε αντίθεση με όσα προβλέπει το κυβερνητικό master plan για τη Θεσσαλία, προκύπτει από παντού και προπάντων από την ανάγκη του λαού να παραμείνει και να δουλέψει στον τόπο του, χωρίς να κοιτάζει κάθε μέρα τον ουρανό με αγωνία και χωρίς η προστασία της ζωής και της περιουσίας του να εξαρτάται από το αν θα βρέξει και πόσο.

Ευτυχής

Η «ωραία ατμόσφαιρα» που διαπερνά συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα αποτυπώθηκε σε κάθε λέξη που ακούστηκε στο συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση. Συμμετείχαν άλλωστε εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, σε μια ακόμα ένδειξη της «συνέχειας» που παραλαμβάνει κάθε κυβέρνηση από τους προκατόχους της. Και μιας που όλα τα μέσα εστιάζουν στην ομιλία Τσίπρα, χαρακτηριστικά είναι τα όσα ο ίδιος ξεχώρισε ως τις «καλύτερες στιγμές» της κυβέρνησής του. Δήλωσε λοιπόν «περήφανος» για τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και «ευτυχής» που η κυβέρνησή του «έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ». Αυτές τις «ειδήσεις» βγάζει η πολυαναμενόμενη ...επανεμφάνιση Τσίπρα: Ευτυχία για τη μετατροπή της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με τη «σκυτάλη» αυτής της παρακαταθήκης να φτάνει μέχρι και την απευθείας εμπλοκή στα θέατρα του πολέμου, όπως τώρα με τη φρεγάτα «Υδρα». Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την «παρακαταθήκη» υπερασπίζονται και σήμερα πρώην και νυν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με την ίδια «παρακαταθήκη» η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ευρωΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην περιοχή. «Ευτυχία» για τους εκπροσώπους του αστικού πολιτικού συστήματος, μακελειό και φονικοί κίνδυνοι για όλους τους λαούς της περιοχής...


Πάει πολύ

Ευρωεκλογές στον ορίζοντα και στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που έγινε στη Ρώμη, τους έπιασε ο πόνος για την «άνοδο της ακροδεξιάς». Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, τη στιγμή που η ΕΕ έχει ως επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό και αναθεωρεί την Ιστορία με τη θεωρία των «δύο άκρων», που εξισώνει ανιστόρητα τον φασισμό με τον κομμουνισμό, βγάζοντας λάδι τον πρώτο. Θυμίζουμε ότι σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ είναι παράνομα τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, ενώ αντίθετα αποκαθίστανται και τιμώνται ως «ήρωες» οι ναζί. Ειδικά η σοσιαλδημοκρατία καλλιεργεί συστηματικά τη λογική του «μικρότερου κακού», που πάντα οδηγεί στο μεγαλύτερο κακό για τους λαούς, σπέρνοντας απογοήτευση και κάνοντας την ακροδεξιά να εμφανίζεται ως «αντισυστημική», κι ας είναι η πλέον χρήσιμη στο σύστημα, ειδικά σε περιόδους έντασης των ανταγωνισμών, κρίσης και πολεμικής προπαρασκευής. Κατά τ' άλλα, πάει πολύ το συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να κραδαίνει το σκιάχτρο της ακροδεξιάς, όταν η κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία δολοφονεί μαζικά μετανάστες στη Μελίγια, κερδίζοντας τις επευφημίες του Vox και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς προαναγγέλλει «μαζικές απελάσεις μεταναστών», που θα ζήλευε και το AfD.


Τα επόμενα

Πάνω πάνω στην «μπουγάδα» που έχουν απλώσει κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί, για να κρυφτούν οι υπεύθυνοι του εγκλήματος στα Τέμπη, είναι τις μέρες αυτές ο ρόλος της ΕΕ. «Αν είχαν τηρηθεί οι κανονισμοί της από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θα είχε γίνει το έγκλημα», ισχυρίζεται η ΝΔ, με τους υπόλοιπους να απαντούν ότι «η ΕΕ προειδοποιούσε, αλλά δεν την έπαιρνε υπόψη η κυβέρνηση». Τι κρύβουν; Οτι ένα προς ένα τα βήματα της ιδιωτικοποίησης, του «σπασίματος» του δικτύου και συνολικά της «απελευθέρωσης» των σιδηρόδρομων και των μεταφορών, έγιναν με τους κανονισμούς και τις Οδηγίες της ΕΕ «ανά χείρας». Κι αν έχει κανείς αμφιβολία ότι αυτές ακριβώς οι Οδηγίες βάζουν τα θεμέλια και για τα επόμενα «Τέμπη», μια είδηση των προηγούμενων ημερών που πέρασε στα ψιλά δείχνει τι έρχεται: Η Κομισιόν αποφάσισε πως λόγω έλλειψης εργατικών χεριών στον κλάδο, το επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης για μεγάλα φορτηγά θα μπορεί πλέον να εκδίδεται από την ηλικία των 18 (από 23 που ήταν μέχρι πρόσφατα), με ό,τι προφανείς κινδύνους συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Με δυο λόγια, τα κέρδη τους - οι ζωές μας παντού. Και αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει κριτήριο καταδίκης της ΕΕ και των κομμάτων που την υποστηρίζουν και στις ερχόμενες ευρωεκλογές, ισχυροποιώντας παραπέρα το ΚΚΕ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου