Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Στο χέρι του λαού!


 

Από την περασμένη Κυριακή, η φρεγάτα «Υδρα» πλέει στα επικίνδυνα νερά της Ερυθράς Θάλασσας.

Η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ναυτική αποστολή επιβεβαιώνει ότι η αστική τάξη δεν διστάζει να μπλέξει τον λαό σε πολεμικές περιπέτειες, να τον οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων της.

Το έκανε πολλές φορές στο παρελθόν, δεν διστάζει να το κάνει και σήμερα, με επώδυνες, έως και καταστροφικές συνέπειες για τον λαό.

Τα δικά της συμφέροντα κρύβονται πίσω από το «εθνικό συμφέρον», που επικαλούνται ξεδιάντροπα η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, προκειμένου να δικαιολογήσουν την αποστολή.

Ενάμιση μήνα προετοιμάζεται η φρεγάτα «Υδρα» κι ενώ απέπλευσε εδώ και μια βδομάδα, κανένα από τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει πει μια λέξη γι' αυτήν την επικίνδυνη και απαράδεκτη πολεμική αποστολή.

Και πώς να πουν άλλωστε, αφού η ρότα της φρεγάτας και συνολικά της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο χαράσσεται από τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τα οποία όλοι υπηρετούν με την πολιτική τους.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» δίνει απαντήσεις στο γιατί πάει η φρεγάτα στην Ερυθρά και γιατί η χώρα μας και οι Ενοπλες Δυνάμεις μπλέκονται ολοένα και πιο πολύ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Η αποστολή στην Ερυθρά υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εφοπλιστών που ελέγχουν τον μεγαλύτερο παγκοσμίως σε μεταφορική δύναμη στόλο.

Η φρεγάτα «Υδρα» και το πλήρωμά της στάλθηκαν 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων της διαμετακόμισης στη χώρα μας, που απειλούνται από την κατάσταση στη Διώρυγα του Σουέζ.

Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή στάση για την πλειοψηφία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν το Σουέζ. Χωρίς τη διώρυγα, το λιμάνι χάνει την αξία του ως πύλης εισόδου από την Ασία στις αγορές της Ευρώπης.

Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια των ελληνικών μονοπωλίων, των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους για ανάδειξη της Ελλάδας σε μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο.

Η εξέλιξη αυτή απειλεί γενικότερους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, πλήττει ιδιαίτερα την Αίγυπτο και την Ελλάδα, ενώ πυροδοτεί τη σύγκρουση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας.

Η Κίνα, για παράδειγμα, χαράσσει τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» με χερσαίους και θαλάσσιους διαδρόμους, ενώ και σήμερα, οι Χούθι δεν στοχοποιούν πλοία και φορτία κινεζικών (και ρωσικών) συμφερόντων, παρά μόνο «δυτικών».

Γι' αυτό στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς, από την είσοδο του Περσικού Κόλπου, μέχρι τις ανατολικές ακτές της Αφρικής, υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων απ' όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, με στόχο να διασφαλίσει ο καθένας τα δικά του συμφέροντα έναντι των ανταγωνιστών του.

Τέτοιο ρόλο παίζει και η ελληνική φρεγάτα, ενταγμένη στον πολεμικό σχεδιασμό τόσο της ευρωπαϊκής, όσο και της αμερικανοΝΑΤΟικής ναυτικής αποστολής.

Μέσα σ' αυτό το αξεδιάλυτο κουβάρι, όσο κι αν ψάξει κανείς δεν πρόκειται να βρει πουθενά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Με τη συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στις πολεμικές αποστολές, ο λαός μας γίνεται θύτης άλλων λαών της περιοχής, με τους οποίους δεν έχει τίποτα να χωρίσει και ταυτόχρονα θύμα των αντίπαλων στο ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Να λοιπόν γιατί είναι αναγκαίο σήμερα να δεθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η πάλη ενάντια στην πολεμική εμπλοκή, με τη σύγκρουση ενάντια στα σχέδια της αστικής τάξης και στην πολιτική των κομμάτων που υπηρετούν τα κέρδη και τα συμφέροντά της, οδηγώντας τον λαό σε επικίνδυνες ατραπούς.

Να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, που δεν στερεί μόνο το ψωμί από το τραπέζι του λαού, αλλά δεν θα διαστάσει να τον μετατρέψει ξανά σε κρέας για τα ιμπεριαλιστικά κανόνια, όσο οξύνονται οι ανταγωνισμοί παγκόσμια και στη γειτονιά μας.

Στο χέρι μας είναι να το εμποδίσουμε! Κι αυτό θα βροντοφωνάξουμε την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Μάρτη, από το μεγάλο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα!

Αναδημοσειυεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης Τρίτη 5 Μάρτη 2024.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου