Λαός ρημαγμένος, με μισθούς στον πάτο, για να είναι πιο ανταγωνιστικό, πιο κερδοφόρο το κεφάλαιο: Αυτή η πραγματικότητα, αυτή η βάρβαρη κανονικότητα που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, αποτυπώνεται ξανά στα στοιχεία για τους μισθούς, τόσο από τον ΕΦΚΑ όσο και από τη Eurostat.
Αυτά τα στοιχεία για μια ακόμα φορά δίνουν την πραγματική εικόνα πίσω από τα παχιά λόγια για τις αυξήσεις - μούφα στον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.
Αποδεικνύεται δηλαδή ότι τόσο με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με κριτήριο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας, όσο και με την επέλαση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, που αποτελούν θεμελιακές ...αξίες της ΕΕ, επιτυγχάνεται η γενική συμπίεση των μισθών ώστε να κερδίζουν περισσότερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Σύμφωνα λοιπόν με τον ΕΦΚΑ και τη Eurostat, ο μέσος μεικτός μισθός το 2023 είναι μειωμένος τουλάχιστον κατά 15% συγκριτικά με 12 χρόνια πριν, το 2011. Μια μείωση που γίνεται βέβαια ακόμα μεγαλύτερη λόγω του πληθωρισμού.
Παράλληλα, η μερική απασχόληση αποτελεί τουλάχιστον το 25% της συνολικής απασχόλησης.
Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΕΦΚΑ βγήκαν με μεγάλη καθυστέρηση καθώς είμαστε στον Μάη του 2024 και μόλις πριν από λίγες μέρες δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο Μάρτη - Αυγούστου του 2023.
Για τις συγκρίσεις που κάνουμε επιλέγουμε το έτος 2011, καθώς από το 2012 και μετά, με εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, πετσοκόφτηκε ο κατώτατος μισθός κατά 22% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι μπορεί τα μνημόνια να «τέλειωσαν», όπως λένε κατά σειρά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ από το 2018, όμως ακόμα και σήμερα οι ονομαστικοί μισθοί είναι κάτω από ό,τι 12 χρόνια πριν!
Μείωση μισθών και αύξηση της μισοδουλειάς
Τον Ιούνη του 2023 ο μέσος μεικτός μισθός της συνολικής απασχόλησης (πλήρους και μερικής) ήταν 1.045 ευρώ. Ειδικότερα, της πλήρους απασχόλησης 1.258 ευρώ και της μερικής απασχόλησης 464 ευρώ. Πηγαίνοντας 12 χρόνια πριν, τον Ιούνη του 2011, βλέπουμε ότι ο μέσος μισθός της συνολικής απασχόλησης ήταν 1.230 ευρώ. Της πλήρους απασχόλησης ήταν 1.405 ευρώ και της μερικής απασχόλησης 597 ευρώ!
Συμπέρασμα: Ο μέσος μισθός της συνολικής απασχόλησης μειώθηκε κατά 15%, της πλήρους κατά 10,5% και της μερικής κατά 22,5%. Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω του πληθωρισμού, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνη του 2023 είναι αυξημένος κατά 12% συγκριτικά με τον Ιούνη του 2011.
Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα; Η εφαρμογή κάθε Οδηγίας της ΕΕ, με προεξάρχουσα αυτή για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, που στην Ελλάδα παίρνει τη μορφή του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για ρύθμιση που εντάσσεται στο μενού του «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», ο οποίος αποτελεί ευαγγέλιο για όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωενωσιακού τόξου.
Μεσολάβησαν ακόμα η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης με νόμους όλων των κυβερνήσεων που καθιέρωναν στην Ελλάδα την περιβόητη «ευελφάλεια» της ΕΕ, για να γίνεται πιο ανταγωνιστική η εργατική δύναμη.
Ετσι, βλέπουμε ότι τον Ιούνη του 2011 δούλευαν με μερική απασχόληση 320.507 εργαζόμενοι, ενώ τον Ιούνη του 2023 αυτοί υπερδιπλασιάστηκαν φθάνοντας τους 740.137, ποσοστιαία αύξηση 131%!
Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι τον Ιούνη του 2023 το 50% των εργαζομένων έπαιρνε ως μισθό από μερικές δεκάδες ευρώ έως 983 ευρώ μεικτά το πολύ!
Αντίστοιχα, τον Αύγουστο του 2023, τον μήνα μάλιστα που, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις, «αυξάνονται τα εισοδήματα» καθώς κορυφώνεται η δουλειά στον τουρισμό, ο μέσος μεικτός μισθός της συνολικής απασχόλησης (πλήρους και μερικής) ήταν 1.115 ευρώ. Ειδικότερα, της πλήρους απασχόλησης 1.296 ευρώ και της μερικής απασχόλησης 515 ευρώ. Τον Αύγουστο του 2011 ο μέσος μισθός της συνολικής απασχόλησης ήταν 1.308 ευρώ, της πλήρους απασχόλησης 1.446 ευρώ και της μερικής απασχόλησης 660 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος μισθός της συνολικής απασχόλησης μειώθηκε κατά 15%, της πλήρους κατά 10,5% και της μερικής κατά 22%. Και εδώ ισχύει ότι η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω του πληθωρισμού, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι αυξημένος κατά 14% τον Αύγουστο του 2023 συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2011.
Επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat
Την τάση μείωσης των μισθών, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, επιβεβαιώνουν και στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι οι ετήσιες μέσες αποδοχές των μισθωτών για εργασία πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα μειώθηκαν και από 19.837 ευρώ το 2011 έπεσαν στα 17.514 ευρώ το 2023, ποσοστιαία μείωση 10,7%. Δηλαδή ο κάθε μισθωτός χάνει 1,7 μισθούς τον χρόνο.
Αν πάμε δύο χρόνια πιο πίσω, το 2009, όπου στην Eurostat εμφανίζονται οι υψηλότερες ετήσιες μεικτές αποδοχές (21.595 ευρώ) των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, από το 1995 έως σήμερα, τότε η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη και φθάνει το 19%, με τον κάθε μισθωτό να χάνει 2,7 μισθούς τον χρόνο!
Επαναλαμβάνουμε ότι η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς ο πληθωρισμός μεταξύ, για παράδειγμα, των ετών 2009 και 2023 αυξήθηκε σωρευτικά κατά 21%.
Σχεδόν οι μισές προσλήψεις είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης
Στον αστερισμό της «ευελιξίας», της υποαπασχόλησης και των απολύσεων συνεχίζει να κινείται η αγορά εργασίας, όπως αποτυπώνεται και από επίσημα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους. Σύμφωνα με την «Εργάνη» το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη έγιναν 644.069 νέες προσλήψεις, από τις οποίες όμως μόνο 340.662 (52,89%) ήταν με σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Σημειώνεται πως ένα μέρος και από αυτές τις συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου και άρα έχουν ημερομηνία λήξης. Ακόμα 239.805 προσλήψεις (37,23%) ήταν με σύμβαση μερικής απασχόλησης και 63.602 (9,88%) με σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας.
Την ίδια περίοδο βέβαια συνεχίστηκε και το τσουνάμι των απολύσεων, που έφτασαν τις 587.834, με τις επιχειρήσεις να αξιοποιούν τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους, ώστε χωρίς εμπόδια να απολύουν τους μισθωτούς, να ανακυκλώνουν το εργατικό δυναμικό, πάντα σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.
Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζεται και τον μήνα Μάρτη, καθώς στις 252.606 προσλήψεις που έγιναν, μόνο το 53,02% ήταν πλήρους απασχόλησης, το 36,04% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 10,94% ήταν με εκ περιτροπής εργασία. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν και 2.837 πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.
Οσον αφορά στους μισθούς, και εδώ συνεχίζεται η συμπίεσή τους, χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση για τους μισθωτούς. Ετσι, σε 14 επιχειρησιακές συμβάσεις που κατατέθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα και αφορούν 3.145 μισθωτούς δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ αύξηση, ενώ ακόμα 5 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 8.874 εργαζόμενους προβλέπουν αύξηση μόλις 4,38%, δηλαδή κάτω από τον πραγματικό πληθωρισμό.
Στο μεταξύ, σταθερά σε διψήφιο αριθμό συνεχίζει να κινείται το ποσοστό της επίσημης ανεργίας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ετσι, τον μήνα Μάρτη, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 10,2%, από 10,8% τον περασμένο Φλεβάρη και 11,4% τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ο αριθμός των ανέργων τον Μάρτη του 2024 ανήλθε σε 492.867 άτομα, των απασχολούμενων σε 4,325 εκατ. και των ατόμων εκτός εργατικού δυναμικού σε 2,96 εκατ. άτομα.
Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 7,2% και στις γυναίκες 13,8%, ενώ στους νέους μέχρι 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 21,1%.
Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούν να απαντήσουν οι εργαζόμενοι
Με αυτούς τους μισθούς, με αυτές τις εργασιακές σχέσεις και με τις πάνω από 7.000 απολύσεις τη μέρα που φέρνουν χτίζεται το «επενδυτικό θαύμα» της οικονομίας, αποσπώντας τα εύσημα από ΕΕ και ΗΠΑ. Πάνω σε αυτά τα λεηλατημένα εισοδήματα στηρίζονται τα κέρδη - ρεκόρ των 10 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις.
Οσο κι αν προσπαθεί λοιπόν η κυβέρνηση να εξωραΐσει την αντεργατική «κανονικότητα» σε Ελλάδα και ΕΕ, η πραγματικότητα είναι η ζωή - κόλαση για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Ετσι καταρρίπτεται ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους», που έλεγε η ΝΔ, ή της «δίκαιης ανάπτυξης» που «πουλάει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Στον φαύλο κύκλο της οικονομίας από κρίση σε ανάπτυξη και ξανά σε κρίση, κερδισμένοι και χαμένοι παραμένουν πάντα οι ίδιοι: Από τη μια τα μονοπώλια με τα κέρδη τους, από την άλλη οι εργαζόμενοι με τη φτώχεια τους.
Απέναντι σ' αυτήν την βάρβαρη πολιτική, οι εργαζόμενοι μπορούν να σταθούν με τον αγώνα τους, τις διεκδικήσεις τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για πραγματικές αυξήσεις, και με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές. Για την ενίσχυση της οργάνωσης και της λαϊκής πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
Με πιο ισχυρό ΚΚΕ, ο λαός μπορεί να τα καταφέρει! Να ανοίξει δρόμο για να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ, να αντιστοιχήσει τη ζωή του με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.
- Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 3-5 Μάη 2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου